tisdag 15 februari 2022

Nils van der Poels träning

Ja, som alla andra träningsnördar där ute har jag såklart läst van der Poels "How to skate a 10K". Ni kan ladda ned och läsa det här:


Det var förvånansvärt traditionellt. Trodde det var mer nya grepp. Det är som en "gammeldags" uppbyggnad med enbart aerobt arbete först ett långt block, sedan ett tröskelblock och på slutet ett specifikt block med tävlingsfart(vo2max).

Det som sticker ut för mig är dels 5-2, alltså träna 5 dagar och vila 2. Precis som Per Elofsson gjorde på sin tid. Känns tuffare att få in träningen på 5 dagar på rad men det verkar funka för vissa. 

Det andra såklart den galna volymen framför allt i tröskelblocket, återkommer till det. 

Det tredje att han kör så lite vo2max/anaerobt och enbart nära race.  

Exempel ur aeroba blocket, bara volym:

Aerob vecka alá van der Poel

Sen tröskelblocket är väl det som är anmärksningsvärt, det galna volymen av tröskelintensitet, i exemplet nedan 8 timmar över 400 watt på en vecka. 

Tröskelvecka alá van der Poel

Sen den specifika veckan är i princip 5 intervallpass + volym. Alltså ett intervallpass varje dag. 

van der Poel tävlingsspecifika pass

Bryter man ned intervallerna på dessa så kör han en 10k session som är 6x4 min i två block(2x3x4min), med rätt kort vila 1:20 inom blocken. Ren vo2max skulle jag säga.

En 5k så kör kan 9x2 min i tre block (3x3x2min), med samma korta vila inom blocken. Detta är anaerobt troligen. 


Specifik vecka alá van der Poel


Cykel och skridsko verkar ha en väldigt bra överföring, det blir till och med rätt liknande vinkel på överkropp mot ben osv. Skulle va kul att se en temposatsning från honom. 

Sen vore det ju VÄLDIGT intressant om han körde ett program med helt annat upplägg. Mer polariserad träning tidigare, kortare cykler som täcker hela registret. Dvs köra samma upplägg fast istället för 6 månader med 2 månader av varje så köra 6 veckor med 2 veckor av varje block. 

Men han vet ju uppenbarligen vad han svarar på och vad som funkar att utföra. Verkar så väldigt tråkigt att bara träna samma hela tiden i så långa perioder. Han nämner också det i texten att det är väldigt monotont. Vilket såklart har fördelar också, det blir väldigt enkelt att detektera skillnader i kroppens respons, "slitenhet" och så vidare. Samt att hela tiden sätta nivåerna på passen rätt. Den fördelen upplever jag med att upprepa ett par intervallpass realtivt ofta för då har man bra koll på nivåerna och kan "sätta" passen. Sen är han är inte rädd att lägga in extra vilodag när kroppen behöver, eftersom han redan tränar så väldigt hårt och mycket.  

Ja, mycket intressant läsning och varför, VARFÖR, kan inte fler stjärnor som lägger av göra samma sak. Presentera sin träning och förklara hur man tänkt. Tänk vilken bra information att så hur olika personer nått världsklass med olika upplägg, erfarenhetsåterföringen är enorm. 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Följ mig också på:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar