onsdag 26 december 2018

Förkylning och polariserad träning

God Jul! På julafton avslutade jag första blocket i min träningsplanering och de kändes fint! 3 veckor med fin kontinuitet och nu en vecka återhämtning.

Jag avslutade med klassiskt 4x8 min kring 97% FTP. Tungt, hög RPE, men helt okej puls mot effekten ändå. Kändes de var sista dagen på en lång vecka. Har haft jättefin kontinuitet sista 3 veckorna med få hela vilodagar, och slog också mitt streak-rekord för året med 13 dagar på rad med träning!

Med magisk timing så fick jag ont i halsen på juldagen (första vilodagen) och idag annandagen har jag väldigt ont i halsen då jag sväljer. Sam är ju förkyld mest hela tiden så nu har jag fått någon av hans varianter. Tur i oturen att de kommer i återhämtningsveckan vilket gör att jag inte missar lika mkt träning, men såklart supersegt ändå, särskilt om det nu ska bli någon långdragen historia. Jag som kommit igång så fint och ville fortsätta bygga vidare, inte hela tiden försöka komma tillbaka dit jag var. Suck.

Det ska i alla fall bli intressant att riktigt grotta ned mig i träningsdata från året för att analysera hur jag tränat om man bryter ned det lite (mycket). Måste bara vänta till efter nyår så jag får med dessa sista dagar också, även om de kanske inte blir så mkt nu med ont i halsen. Jag har slagit mitt mål för träningstimmar med råge, men jag gillar också att sätta mål som jag hellre klarar och får justera upp, jag har ett solklart mål för träningstiden under 2019 men återkommer till det när jag bryter ner timmarna i kommande inlägg.

Nu har jag alltså lite återhämtningsvecka här i mellandagarna och nästa block börjar egentligen på måndag men det blir nog lite förskjutet då vi kommer vara i föräldrarnas stuga i fjällen över nyår, så det blir svårt få till den där riktiga kvalitén, men skidorna ska med och de borde vara spår, där uppe är det inte snöbrist utan snarare brist på spårdragning som är begränsningen.

Polariserad träning i praktiken?


Funderar just nu en hel del på det är med verkligt polariserad träning. Det hade varit verkligt intressant att under en längre period, en säsong tänker jag då. Testa att göra verkligen polariserat enligt forskningsmodellen. Alltså max 20% högintensivt och resten i Zon 1 och 2. Jag tror dock det blir lättare att studera den fördelningen om man har effektmätare och kan titta på tiden i de olika effektzonerna. Eftersom pulsen är så trög så hamnar mycket tid i zon 3 även om effekten ligger i zon 5 och zon 2. Eftersom när man passerar på väg upp så blir de lite tid i zon 3. Jag kommer att titta på hur tiden i mina pulszoner sett ut under året, de ska bli intressant. Och som sagt de vore intressant att testa verkligen stenhårt polariserat. Om jag räknar på en bra träningsvecka för mig på 8 h skulle det innebära 480 minuter. 20% av det skulle bli 96 minuter högintensivt. De är 3 intervallpass, tex 4x4 min (16), 4x8 min(32)  och 6x8min(48) (16+32+48=96). Det är väl ungefär i linje med det jag kör nu i antal pass. Men då skulle i skolboksmodellen av polariserad träning resten vara zon 1 och 2. I dagsläget lägger jag gärna lite tid i Zon 3 och låg Zon 4 på resterande timmar. Tex 2x30min MAF, eller 15-20x3min @85% FTP. Både dessa pass hamnar i hög Zon 3. Även styrkeintervaller kör jag gärna som sweetspot utöver detta vilket ger något högre fördelning av högintensivt.Hade man haft tid skulle jag gärna tagit 2-3 år och så köra stenhårt på ett upplägg under ett års tid för att testa effekten, och sen nästa år testa nästa modell, först när man gjort det vet jag vad som verkligen är bäst för mig. Men nu känns det som jag är så bekant med nuvarande metod, där jag alltså har kanske lite mer högre intensitet. Jag tror särskilt om man kollar på pulsdata, vilket är det enda jag har så ligger en större del i Zon 3 än opti enligt forskningen. Jag upplever inte att kvalitén på min intervallpass blir lidande av att jag är sliten. Kände jag att jag var för sliten på passen vore det naturligt att dra ned intensiteten på "mellanpassen". Men vem vet, jag kanske skulle kunna köra ännu hårdare och på något viss få bättre effekt av intervallerna om jag tog det ännu lugnare på sekundärpassen. Det hjälps inte att det känns som det är när veckovolymen ökar det blir allra störst skillnad med tydligare polarisering, redan över 10 h så förstår jag att det blir viktigare att verkligen ta det lugnt på de lugna passen. Jag får se om jag under något år framöver testar en strikt polariserad modell eller om jag fortsätter med min "mellanväg" med mer sweetspot-tid.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar