tisdag 25 juni 2019

Träning inför Obbola Challenge

Tänkte göra en liten uppdatering kring hur träningen flyter på mellan tävlingarna.

Efter Tolvtjärnsloppet tog jag 3 mycket lugna dagar för att få tillbaka lite energi. Tänkte egentligen ta längre period men det gick rätt snabbt att det kändes kul att ta i igen. Passade på att köra en underhållspass styrketräning när det var 2 veckor till nästa race.

Tanken nu i träningen är egentligen att köra på både hårt och mycket i den utsträckning det är möjligt. Träningen just nu fokuserar på SM i XCO om 4 veckor. Planen är att träna på hårt denna vecka och nästa för att sedan ta en återhämtningsvecka med 2 veckor kvar till SM och sedan sista veckan innan SM börja träna som vanligt men med mindre mängd och bara vässa formen.

Dagarna som varit har jag kört rätt många hårda intervallpass med längre lugna pass inlagda som återhämtning ungefär var 3:e dag. Har tränat 7 dagar på rad och det hinner bli 9 innan jag tar helvila. Så jag optimerar väl inte för OC direkt, men jag kör så få tävlingar att jag inte vill träna ner mig helt utan kör min vanliga upplägg från onsdag med tömningspass onsdag, vila torsdag och väckning fredag. Sen veckan efter kommer jag utnyttja träningsstressen från OC och inte ta någon direkt återhämtning utan fortsätta trycka ned formen med lite längre hårdare pass. Det är i alla fall planen, vi får se hur det går.

Igår kväll körde jag 2x20 minuter och slog mitt eget KOM på vår XCO-bana White Mountain Race med god marginal. Jag var dessutom mindre pressad än jag var vid förra årets KOM. 166 snittpuls mot 172 som exempel. Snittpuls ett slag under tröskel alltså. Det krävdes en snitteffekt kring 290 watt vilket inte låter mycket, men det är på en mycket stökig bana med flera partier där man rullar. NP var 333 watt. Körde den andra tjugan på 10 km spåret och där fick jag snitteffekt 335 watt och NP 345 watt. Figuren nedan visar W' balansen och man ser att den första tjugan på elljusspåret sliter mer eftersom man kan hålla. ett högre tryck.

W' balance för 2x20min
Figuren nedan visar W' balansen för passet jag körde dagen innan 3x10 minuter 30/30. jag körde passet som toleransträning, jag vilade alltså helt mellan intervallerna och körde riktigt hårt under arbetet. Kring 500 watt var snittet på arbetet genom hela intervallerna. Ska justera totalnivån när jag har mer pass där jag varit riktigt slut. Men det känns som den modellerar trötthet/energi rätt bra måste jag säga.

W' balans för 3x10 min 30/302 kommentarer:

 1. Tack för en kul och härligt nördig blogg 😀 Förstår inte vad w balans visar, kan du förklara graferna ovan? Vilken programvara är det? Lycka till i fortsättningen mvh Anders

  SvaraRadera
  Svar
  1. tack för det Anders! Jag har precis börjat använda Golden Cheetah och där finns W' balansen modellerad. Man kan enkelt säga att det är det totala arbete man kan utföra ovanför sin CP (critical power). Det här youtubeklippet förklarar det på ett rätt bra sätt.

   https://www.youtube.com/watch?v=86Sw3vOCq9U

   Jag kommer säkert återkomma till W' balans då jag tycker det verkar vara ett mycket kraftfullt verktyg för att analysera träning och tävling.

   Radera