fredag 14 juni 2019

Ny effektmätare gav ny FTP

Nu har jag hunnit köra ett par pass med den nya effektmätaren från Stages. För gårdagens pass så var tanken att etablera en ny FTP på denna mätare för att ha något att utgå från i träning framöver.

Jag körde min prep-pass inför helgens tävling och tanken var att, som en del, köra 2x20 minuter på plattast möjliga asfaltsträcka för att känna på FTP-effekten. Vi har en bra sträcka med endast små variationer i lutning och dessutom lätt motlut åt ena hållet. På de 11 km jag hann på 20 minuter stiger det med drygt 70 hm utan att de märks. Helt perfekt alltså. Planen var att köra den första 20 minutaren över FTP och sedan vila och så köra en till 20 minutare där jag istället siktar på eller när FTP. Enligt det protokoll Mattias Reck föreslagit.

Det första som slår mig när jag börjar hårdkörningen är hur otroligt mycket effekten varierar jämfört med cykling på Monarken. Minsta motlut så glider effekten snabbt över 400 watt och så fort det blir lätt utför måste man växla upp och elda på för att ens hålla 300 watt. Mycket stor skillnad på belastningen alltså där den på Monarken varierar med maximalt 5-10 watt då kadensen varierar. Jag lyckades ändå köra tillräckligt jämt att NP och medeleffekt blev exakt samma.

Om jag utgår från vad jag tänker skulle kunna vara rimligt så har jag på Monarken kring 320 watt FTP. Ute skulle jag alltså ha 2-8% extra från drivlineförluster på Monarken samt 3-5% extra ytterligare eftersom jag kör ovalt drev. Det skulle alltså ge en FTP utomhus i spannet 5-13% över min "Monark-FTP", baserat på 320 watt skulle det bli 336 - 361 watt.

Den första av de två intervallerna lyckades jag leverera 359 watt i snitt, detta till en medelpuls av 164 med en maximal puls på 169 (tröskelpuls 167). Pulsen alltså klart lägre än då jag kör 20 min max inne. Snittpulsen 3 slag under tröskel är också rätt lågt. Men min puls har ju varit historiskt låg hela den här våren så det skulle kunna bero på pollen eventuellt, eller något annat. Pulsen påverkas av massor av saker. Känslan var däremot att det inte var riktigt samma ansträngning som när jag gjorde 340 watt i 20 minuter på Monarken. Eftersom effekten där är så konstant kan man verkligen balansera på knivseggen. Jag tror däremot inte jag hade kunnat hålla 359 watt i 60 minuter. Den varierande effekten visas i figuren från veloviewer.com nedan.


Effektfördelning under första 20 min intervallen


Den andra av de två intervallerna bestämde jag mig för att sikta på en snitteffekt av 340 watt. Det lyckades väl och snittet blev 341 watt, trots stor variation momentant. Denna gång med en snittpuls på 162 och en maxpuls på 167 (tröskel). Data visas i figuren nedan.Data från FTP-test utomhus med effektmätare.
Baserat på detta test är jag rätt trygg med att sätta FTP till 345 watt tillsvidare. Räknar man nominella värden på drivlineförlust och oval klinga så skulle FTP bli precis 320*1.08 = 345 watt. Fick jag sätta cykeln på en trainer och hålla en jämnare effekt skulle jag kunna pusha de 359 watten och pulsen vid intervall 2 på 340 watt var dessutom klart under tröskelpuls. Så det blir utgångspunkten. Nu blir det intressant att kunna följa % över och under tröskel samt snitt på dessa. Det är en feature jag fått dem att lägga till i Veloviewer, för att jag är mycket intresserad av detta mått =)

Annars är jag ganska sugen att börja använda TrainingPeaks premium nu när jag har effektmätare. Både Garmin och Strava lämnar mer att önska på analyssidan. Men veloviewer är ett mycket bra komplement tillsvidare, de kostar per år vad TP kostar per månad. Jag får se hur länge jag kan hålla mig!

I helgen är det tolvtjärnsloppet i Örnsköldsvik, ett långlopp på 69 km med relativt mycket stig och kring 1000 hm. Det borde kunna passa mig så jag hoppas orka hänga med långt framme så länge som möjligt. Det är två stora Norrlandsteam som ställer upp med rätt många åkare, Team Hi5 är 4-5 stycken och Team UV har nog något liknande på startlinjen. Det är många från båda teamet som hör hemma i frontgruppen så det kan bli spännande dynamik. Jag hoppas kunna samarbeta med båda teamen vid behov och hoppas det inte ska bli allt för stor nackdel att vara utan teamkamrater. Det blir rätt varmt och säkert kring 3 timmar tävlingstid så det blir väldigt viktigt att sätta vätska och energi!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar