torsdag 13 juni 2019

Nytt samarbete = Äntligen effektmätare!

Nu har tillslut fått tag på en effektmätare, känns som det var hög tid!

Jag har fått ett samarbete med Stages Cycling där jag alltså fått tillgång till en effektvev som passar till RaceFace cinch vevpartiet!Stages Power L - Carbon SRAM / Race Face / Easton / Specialized BB30

Jag har hunnit installera och testa under 2 pass! Det var superenkelt att installera. Men jag tänkte först fel och trodde jag behövde en 16 mm insex för att lossa vevarm från den gamla spindeln. INgen i hela Skellefteå hade en sån och knappt butikerna heller, när jag varit runt hela stan och till slut hittat en sådan dimension insåg jag att den inte alls behövdes. Suck!

Motprestationen från min sida är att jag ska beskriva hur jag använder mätaren för att styra träningen och få maximal nytta av träningen, något jag såklart inte har något emot.

Första steget blir att köra en del tester på olika tidsspann för att kalibrera in benen, mot känslan och den faktiska effekten för den här mätaren.

Redan efter 2 korta pass noterar jag att det är rätt stor skillnad mot min kära Monark. Jag körde vo2max intervaller och levererade medeleffekt och puls enligt

4:13 min 445 W,167 puls
6:03 min 358 W, 161 puls
4:20 min 413 W, 165 puls
3:20 min 375 W, 159 puls

Det märkliga är att pulsen ligger så väldigt lågt. 167 är min tröskel. Så trots dessa hårda intervaller kommer jag inte ens upp i puls. Detta är dock snittpulsen, men jag tror jag hade bara drygt 3 minuter i pulszon 5. Detta tror jag fortfarande har att göra med pollen, det blir som ett varvstopp på de centrala systemet. Men effekten verkar ändå finnas där så det är ju skönt. Men konstigt att trycka sån effekt och ändå knappt passera tröskelpuls.

Sen 4 minuter på 445 watt är ju fantasisiffror på Monarken. Det finns 2 effekter där

 • Monark mäter på andra sidan drivlinan - effekt mellan 2-8 procent enligt Monark
 • Ovalt drev - Ger en effekt på 3-5% högre värden enligt Stages
Totalt skulle detta alltså kunna skicka upp FTP och annat med upp mot 10%!

Toppen på Vitberget, nåväl, nästan toppen. 


Nästa steg för mig blir att köra fler pass och olika intervallängder för att trimma in min känsla mot mätaren. Ska nog försöka köra någon temposträcka kring 40-45 minuter på platt asfalt någon dag här för att få ett hyfsat mätvärde på FTP att utgå från. För att kunna styra träningen bra måste jag ha koll på mina nivåer på denna mätare!

Sen är det ju tävling i helgen, men där kommer jag nog köra utan information om effekten på skärmen, tror bara jag blir stressad av de höga siffrorna!


4 kommentarer:

 1. Härligt! Ser fram emot utförliga rapporter framöver :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, nu blir det mer relevant med effektsiffror istället för puls i race reporterna!

   Radera
 2. Watt t.f! Bra tryck i pedalerna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag hoppas det. Det är ändå stor skillnad mot inne. Eftersom cykeln inte är lika rigid. Sen slås man av hur hög variation det är vid cykling ute.

   Radera