onsdag 2 oktober 2019

Offseason

Jag har väl inte sagt det i bloggen men det är helt klart offseason nu!

Jag tar träningen med ro och det blir fler vilodagar är "vanligt". Jag har ändå varit ute en del längre turer på veckokvällarna i mörker och kyla. Det kan jag tacka veloviewers funktion med "explorer" mode för. Det finns i veloviewer en funktion som lägger ett rutnät på 1x1 km rutor över hela kartan och de rutor som man cyklat i blir rödmarkerade medan "okörda" är vita. Det här är inget jag brytt mig om tidigare men nu på hösten blev det en perfekt grej att greja på med för att få lite extra motivation. Utan detta hade jag inte kunnat motivera att vara ute flera kvällar 90-120 minuter och gneta på. Men med detta lite gamification-moment blev det roligt.

Veloviewer explorer
Målet är dels att skapa en så stor kvadrat som möjligt där alla rutor är markerade (cyklade inom) och dels att skapa ett så stort kluster som möjligt (Ett kluster är de område där alla rutor också har körda rutor intill). Jag har alltså suttit hemma och analyserat karta och satellitbilder för att identifiera möjliga vägar för att träffa av de rutor jag saknat och kunna ta den så effektivt som möjligt. Min största ruta är nu 11x11 km. Jag har 3-4 planerade turer till på kö där jag kommer vilja fixa de rutor som just nu hindrar mig att expandera. En ganska enkel grej men det gör att det finns ett mål med ett pass. Alla dessa pass har varit lugna och mysiga, mer som utflykter. Jag har inte varit 100% frisk så de har passat bra.

Sen har jag sprungit några pass också, framför allt trail-löpning, både med och utan lampa. Att jag har så bra lampor från moonlight mountain gear gör att de inte känns som något hinder med mörkret.

Här har jag gjort review av de två lampor jag använder:
Review BAD 700
Review BAD 2000

Så träningen handlar mest om att hålla upp en hyfsad nivå på volymen så den aeroba basen ska finnas kvar när det blir dags att dra igång mer på allvar fram mot november.

Men det jag lägger mer kvalitéstid på just nu är styrketräningen. Jag kör 2 pass i veckan nu när jag inte tränar så hårt i övrigt. Tung styrka med mycket benböj, marklyft, utfall, chins och dips. När man inte kört på ett tag så känns de otroligt tungt. Det är lätt att man underskattar kroppen om man inte vet sedan tidigare vad man borde kunna lägga på. Jag tror många som är ovana i gymmet kör för lätt. Jag har börjat mina benböj med 5:or på 70 kg och nu är jag uppe på 80 kg. Hoppas inom några veckor kunna köra 4-5 set på 5x90 kg. Vore kul om jag faktiskt kunde öka mitt 1 RM som jag tror är på 107.5 kg.

Det viktiga är väl att inte bara vara där för att "man ska" utan verkligen ha syfte med passet att bli starkare så man pushar sig på dessa pass.

För mer kring styrketräning rekommenderar jag mitt väldigt matiga inlägg:
Styrketräning för cyklister

Sen har jag krokar ute på fler håll kring samarbeten inför nästa år. Några spår är hetare än andra så vi får se vart detta landar. Känns spännande!

Annars lägger jag just nu ganska mycket tid på att ta fram träningsprogram. Det börjar vara ett gäng som hört av sig kring att få hjälp med träningsupplägg och min tanke är att ta fram en uppsättning generiska program som kommer bli till salu när jag känner att det är något jag tror på. Tanken är att göra ett program kring 5 h/vecka och ett kring 8 h/vecka. Programmen kommer delas upp i Grund, Build 1 och Build 2.

Jag kommer nog inte ha tid för någon regelrätt coaching, men känner man att man har så mycket särskilda begränsningar så kommer jag eventuellt kunna individanpassa programmen utifrån det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar