tisdag 21 januari 2020

Molten Speed Wax - Next level för kedjan!

Nytt för 2020 är att jag kommer att köra utvärdera att köra med vaxade kedjor!

Det var en kompis som är uttalad och erkänd prylexpert som uppmärksammade mig på det här med att använda torra vax på kedjan. Först avfärdade jag det hela eftersom det innebär lite extra fix innan man kommer igång med det. Men desto mer jag läste på om det desto mer nyfiken blev jag att testa.

Att det ger lägre friktion var egentligen inte den stora anledningen. Vaxad kedja ger i alla testar längre friktionsförluster än vanlig kedjeolja, ofta kring 5 watt lägre. Men den stora fördelen som gjorde att jag valde att satsa på detta är att det blir mycket lättare att underhålla och rengöra! Samt att det förlänger livslängden på drivlinan.

Eftersom ett torrt vax inte drar år sig massa skit så blir kedjan aldrig särskilt smutsig - enligt uppgift. Jag har varit hyfsat noggrann med att rengöra kedja och drev tidigare och det tar oftast minst lika länge som att tvätta hela övriga cykeln, inte sällan ännu längre. Att förenkla denna process lockar.

Jag har gjort ett maffigt youtubeklipp där jag går igenom hela processen med att först rengöra och sedan vaxa 3 stycken fabriksnya kedjor med Molten Speed Wax (hemsida). Spana gärna in klippet nedan och kommentera frågor och annat på klippet på youtube!
Molten speed wax har varit bäst i alla tester jag sett både vad avser livslängd och friktion så det kändes som ett lätt val. Till exempel detta test https://zerofrictioncycling.com.au/lubetesting/

Det som krävs är en grundlig rengöring av kedjan med upprepade bad i lacknafta och rödsprit. Därefter så doppar man kedjan i det nedsmälta vaxet och så är det i princip klart!

Första gången jag nu gjorde detta var de ju rätt meckigt. Eftersom kedjan ska ligga i lacknafta över natten också så tar det några dagar hela processen. Men sen behöver man i princip aldrig tvätta kedjan igen!!

Jag kommer göra så att jag går runt på 3 kedjor. 2 träningskedjor och 1 tävlingskedja. Tävlingskedjan får alltid vara redo och så sätter jag på den inför väckningspass och race. 2 träningskedjor kommer göra att processen blir att direkt sätta på den färdiga träningskedjan och så är cykeln redo direkt. Sedan tar jag då med den använda träningskedjan och doppar den i det smälta vaxet och fixar till den så den är klar nästa gång jag behöver byta. Jag tror jag kommer kunna köra någon vecka per vaxning beroende på hur många mil det blir, samt delvis väder. Men dessa kedjor kommer inte dra åt sig skit på samma sätt som kedjeolja gör.

Själva vaxningen jag gör i videoklippet var väldigt smidig så det känns lovande att detta kommer bli ett lyft!

Jag måste dock återkomma när jag fått min nya cykel och börjat testa köra med den här lösningen för att kunna säga om detta verkligen är värt det. Rent ekonomiskt är de nog rätt lätt att räkna hem. Vaxet är inte särskilt dyrt och att det ökar livslängden på kedjor och kassett gör att investeringen i en slow cooker och de grejerna runt om kring är lätta att räkna hem.

Jag är mest intresserad av att effektivisera processen, jag tror när man kommit in i det och börjar ha vanan kommer detta vara guld!

Läs mer på https://zerofrictioncycling.com.au/ som är en väldigt objektiv och grundlig källa!


--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Följ mig också på:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar