torsdag 12 april 2018

Hårt sen lugnt eller lugnt sen hårt?

Har frågat runt lite kring hur folk föredrar att göra när de spetsar sina distanspass med lite fart. Om man väljer att först köra hårt första timmen tex, kanske lite tröskel eller sweetspot intervaller för att sedan köra lugnt några timmar. Eller om man först kör 2-3 timmar lugnt för att sedan i slutet av passet köra lite hårdare.

De flesta verkar överens om att det är i slutet man ska köra hårdare för att maximera uthålligheten. Så om man är osäker vänder man sig till...Reck! I en intervju med cykelwebben 2015 berättar han hur proffsteamet (han då tränade) lägger upp sina träningsläger. Där skriver han tex om en av de dagarna de kör:

Dag 3 – 5.30-6.00 distans low-sugar träning, med lite hårdare intervaller på slutet för att stimulera uthållighet maximalt!


Så det är ju bra att veta, då får man försöka klämma på lite i slutet av de längre passen.

Det är för att maximera uthållighetsresponsen, men är man egentligen mest ute efter ett kvalitetspass så kan de ju ändå vara värt att gasa i början av passet och sedan rulla lugnt ett par timmar efteråt för att ändå få in lite volym. Så jag tror att båda varianterna kan ha sin plats. Jag kommer i alla fall att testa båda typerna i sommar. Om jag väl lyckas komma iväg 3 timmar någon gång =)

Hur gör ni när ni vill spetsa distanspassen?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar