måndag 30 april 2018

Perfekt träningsvecka och uppdaterad träningsplan

Den här veckan har gått riktigt bra med min träning. Kunde jag leverera sådana veckor kontinuerligt så skulle de vara grymt. Men det vet jag att jag inte kan, så det gäller att njuta när det ändå lyckas ibland.De pass jag kört i veckan blev:
Måndag: 4x8 minuter sweetspot
Tisdag: 95 minuter lågintensiva styrkeintervaller
Onsdag: Maxning på några segment och rull efter åt
Torsdag: Vila
Fredag: VO2max 3x9min 40/20
Lördag: Distans 3h
Söndag: Distans löpning 12 km

Total träningstid 8 h 50 min.

Det blev en relative effort (strava-version TSS) för veckan på 309 vilket ligger precis över mitt snitt den sista tiden, så helt lagom egentligen.Söndagen innan så körde jag dessutom en hård timme på landsväg med MTB. Som sagt, denna här veckan innehåller allt jag behöver VO2max, tröskelintervaller, styrkeintervaller och riktigt distans. Dessutom totaltiden klart över de snitt jag räknar med att kunna hålla. Kul när man kan överträffa förväntningarna på träningen!

Alla som följt bloggen ett tag har vid det här laget säkert läst mitt populära inlägg Tröskel eller VO2max där jag motiverar den blockperiodisering jag använt igenom hela vinterträningen. Från och med nu och framåt kommer jag gå över till en mer agil plan där jag planerar träningen fram mot nästa tävling och inte följer något statiskt schema. Det kan hända att jag någon vecka väljer att fokusera på tex VO2max/backar, tävlingsfart eller volym, men jag kommer inte strukturera det på ett förutbestämt sätt. Sen har jag en hel del tankar om periodiseringen och kommer nog köra lite förändringar till nästa vinter, men det finns det tid att återkomma till när mörka hösten smyger sig på.

Nu är det 5-6 veckor tills tävlingarna drar igång för min del, första racet blir Kraftloppet i Skellefteå. Sen i Juni är det 3 tävlingar totalt, så nästan varje helg. Tanken är därför nu att de närmaste 3-4 veckorna köra på med en hög (för mig) träningsvolym och bygga upp in i det sista. För att sedan med 1-2 veckor till första racet köra lite "taper" och dra ner på träningsvolymen men behålla intensiteten för att inte tappa nivå men ändå låta kroppen bli lite piggare. Klassisk formtoppning helt enkelt. Men eftersom jag inte tränar så stor volym generellt så blir det ganska liten skillnad mellan fullt ställ och "taper" eftersom om jag dra ner för mycket så kommer jag tappa för mycket, så det blir ändå att försöka köra på så mycket som möjligt. Jag har ju heller ingen rutin med hur tävlingsformen påverkas av olika taper-protokoll så jag vill inte göra för stora ändringar utan tränar jag bara på som jag är van så vet jag också ungefär vad jag har formen på tävlingsdagen. Men lite kommer jag dra ner såklart. Sen under juni när tävlingarna rullar på så blir det bara att försöka underhålla formen och inte köra allt för hårt. Men se till att få in mycket fart och stig! Det ökar ju valmöjligheterna när man inte bara kan köra asfaltsracing.

Hur lägger ni upp träningen in mot race?

Dela

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar