torsdag 10 maj 2018

4x4 minuter VO2max intervaller

Igår kväll blev körde jag 4x4 intervaller för första gången på ett bra tag. Senaste tiden har jag mest kört 40/20 när jag kört VO2max men ikväll blev det vanliga gamla hederliga raka fyror.

I inlägget nedan beskriver jag passets utförande i mer detalj:
Intervaller - VO2max: 4x4 minuter [Pass 1]

Det var riktigt länge sedan jag körde 4x4 intervaller. Senast var slutet på februari och då låg jag på 352 watt i snitt. Idag ville jag förstås öka detta och siktade på 360 watt. Det gick bra de tre första men den sista tappade jag någon watt på slutet så snittet blev 359 över alla fyror. Tabellen nedan visar Snittpuls och maxpuls under intervallerna jämfört med sista jag körde. Högre effekt och lägre puls är alltid lika glädjande att se. Jag hade visserligen vilodag igår, men det känns ändå i kroppen att jag ökat min träningsmängd sista veckorna.

Pulssiffror för vo2max intervaller 4x4 minuter
Pulssiffror 4x4 intervaller

När man inte kört VO2max på ett tag så glömmer man hur pass bra de biter, det är riktigt smärta sista 90 sekunderna av de 2 sista intervallerna. Men 1 minut kan man alltid hålla ut så bara man klara sig dit brukar de gå bra. Det känns verkligen som bra mental prepp för tävlingar där man får vara beredd att pressa kroppen och psyket. Fick ihop lite tid i Zon 5. Som  bilder nedan visar.

Tid i respektive pulszon vid 4x4 minuter vo2max intervaller.
Tid i pulszon för dagens pass 4x4 intervaller

Hur mina pulszoner är definerade beskriver jag i mer detalj i det här inlägget:
Intervaller Baseline-tester - Maxpuls, tröskelpuls och pulszoner

Allmänt försöker jag trycka på med bra träningsmängd nu. Och trots att jag ofta säger att Relative Effort, RE, (eller TSS) har sina begränsningar så håller jag nu lite koll på den för jag tror det är RE, eller "training stress", som jag behöver för skapa lite tålighet inför racen. Satsar på att få ihop minst 300 RE varje vecka och har gjort det senaste 2 veckorna. Under mars-april har jag legat på ca 220-270 RE per vecka så att komma upp en bit över 300 blir en lagom ökning i träningsvolym utan att gå på för hårt. Jag hoppas veckorna framöver kunna köra några lite hårdare långa pass också, behövs absolut. Tror det var något jag skulle förbättrat i upplägget inför Kungsledenrännet, jag körde en del distanspass men alltid lugna, att närmare race börja vänja kroppen vid lite fart under längre tid hade nog varit en bra ide. Alltid lär man sig något.

Sen måste jag lägga en teaser om att det kommer lite häftiga nyheter framöver här i bloggen, men jag ska inte säga mer än så innan det är är helt klart. Så håll utkik längre fram! Säsongen kommer blir riktigt spännande!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar