tisdag 19 juni 2018

XCO vs XCM

De två huvudtyperna av race (inte räknat utförsgrenarna) som körs är XCO och XCM. Där XCO är den olympiska distansen som oftast körs på varvbana (4-8 varv) och har en vinnartid kring 90 minuter. XCM är istället marathondistans och långloppscupen är typloppen. Lite längre sträcka och tid (ofta vinnartid kring 2-2:30 h), men mycket enklare bana med stora delar grusväg eller liknande underlag.

Moderna XCO-banor har ofta byggda hinder och är väldigt tekniska, tuffa och publikvänliga. Här Nino Shurter på världscupbanan i Nove Mesto.

När jag var yngre körde jag enbart XCO, fast det hette bara XC då. Det är också den typ av race jag gillar mest tror jag. Jag föredrar verkligen att teknik gynnas klart mer i XCO. Sen blir själva dynamiken lite annars i loppet. Dessa är så korta att man i princip går på rött hela vägen och man åker mer inom sig själv och gör sitt eget lopp. Man tjänar inte särskilt mycket på att ligga bakom någon så det blir ingen klungkörning utan mer man mot man där alla ger allt hela vägen och ser var man landar. Vår egen tävling i Skellefteå White Mountain Race, där jag lagt banan, är utformad som ett XCO lopp. Det är tre varv och vinnartiden är kring 75 minuter. Det är <90% stig och riktigt roliga utförslöpor tillsammans med tuffa klättringar, riktigt kul!

Vore kul om de dök upp fler sådana lopp i Norrland också, det finns många i södra Sverige. Det är ju mycket mer publikvänligt också då publik och familj kan se åkarna under loppet och inte bara starten, hej då, för att se målgång 3 h senare. Men det är mest långloppskaraktär på de större loppen här. Hade gärna testat en världscupbana förresten, de ser galet kul ut! Även SWEcup XC banorna börja se riktigt roliga ut, svårt komma upp i den nivån utan rejäl satsning från kommun och andra. Vi kommer i Skellefteå få stöd för att bygga ut MTB-verksamheten på Vitberget men det kommer vara gearat mot familj och något för alla och inte tävlingsbana, men i framtiden kanske. Nedan från XCO-banan de bygger i Falun, hyffsat skoj!?Nu har jag inte kört så många långlopp heller så det är svårt att säga. Men jag börjar förstå charmen måste jag säga. Man kan liksom göra loppet på ett annat sätt och loppet kommer och går lite mer och man får vara taktiskt och nyttja sina styrkor. I XCO så maxar man i princip hela vägen. men nu har de gått så bra på "långloppen" hittils i år att de säkert gör att de känts roligare.

Vore skoj om det fanns en XC-cup i Norrland, skulle kunna ingå både de befintliga loppen men även gärna tillkomma något XCO-race. Jag har sett att det finns flera sådana regionala cuper i södra Sverige.

Kollar man tävlingskalendern så finns det jättemånga XCO race som verkar riktigt kul, men de mesta är minst 80-90 mil bort vilket är rätt segt. Absolut hela sommaren ska ju inte behöva handla om att åka på tävlingar, inge vidare för familjen. I området mellan Stockholm och Göteborg verkar det finnas hur mycket tävlingar som helst. En jag blev riktigt sugen på är Huskvarna MTB Tour, men det är 110 mil och 12 h dit så det är inte helt enkelt att få till. Där är ju banan de körde på EM så de vore kul att testa.

Dela

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar