fredag 12 april 2019

Skissar på tävlingssäsongen 2019

Jag sitter och kollar igenom tävlingskalendern för 2019, mycket pusslande blir det!

Några saker börjar vara rätt klara. Det blir många lopp i Norrland, man får passa på när resorna kan hållas under 30 mil och när man alltså kan köra över dagen. De lopp som kräver lite mer tanke är de i södra sverige med rejäla resor och i de flesta fall minst 1-2 nätter borta.

Vi kommer ju till sommaren har två små barn och det är ju inte idealt att sträckköra 80+ mil. Däremot kommer kanske inte familjen hänga med på alla race i år, som de gjorde förra året.

Det första mer långväga racen som jag mer eller mindre säkert kommer köra är Pearl Izumi MTB i Uppsala 19 maj och så första helgen i juni då båda Lugnet XCO och Långa lugnet går samma helg i Falun. Perfekt att kunna passa på att klämma in två så fina lopp på samma resa. Det blir också intressant att se hur kroppen reagerar på tävling 2 dagar på rad, lär bli en slitsam historia sista delen av långloppet. Jag noterar också att Ottarsloppet i Uppsala går den 30e maj, alltså på torsdagen innan. Ska man köra den också och göra en riktig tävlingsturné? 3 tävlingar på 4 dagar tror jag däremot blir lite väl häftigt och det känns som det får räcka med en dubbel =)

Sen är det några norrlandslopp med Kraftloppet på hemmaplan (med ny banasträckning!) och sedan Tolvtjärnsloppet och Obolla Challenge.

Nästa beslutade hållpunkt är SM XCO i Östersund!

SM XCO 2018 - Kan vi få samma väder 2019?


Jag var sugen på Fjällturen men de ligger också rätt avigt till så det blir en lång tripp enkomt. Den kommer jag kanske köra något år framöver om man skippar cykelvasan och tar fjällturen istället tex. Banan verkar otroligt mycket mer inspirerande där. Även Finnmarksturen som i år är långlopps-SM kunde vara intressant. Men de ligger inklämt mellan SM och Cykelvasan så i så fall skulle jag hittat några andra cyklister häromkring som ska åka, för familjen hänger inte med där och jag vill inte köra själv helst. Sen beror det såkalrt på vilka övriga semesterplaner familjen kan vilja hitta på. Det blir ju väldigt lätt att allt snurrar kring tävlingar och de är inte svårt hitta nått varje helg. Men man måste ta några veckor utan race för att allt annat också ska kunna få fokus, sen måste man ju hinna träna på sommaren också, tävlar man konstant så blir det en form av konstant taper som till slut gör att man tappar formen.

Cykelvasan är ju förresten också bokad och klar! I år ska jag ta med min pappa som också ska köra, det blir roligt.


2 kommentarer:

 1. Hej Johannes!
  Gillar verkligen din blogg. Nörderiet med watt/zoner och både Padilla och intervallserien har varit guld att följa i vinter.
  Har en fråga/fundering som jag tänker mycket på för min egen del och tänkte att jag kanske kan bara fråga dig om du har något direkt tips på lösning.

  Jag gjorde laktat/ramptest samt vo-2-max och fettoxidationsmätning på Idrottslabbet i linköping för några veckor sedan och har nu behövt smälta det lite.

  Jag fick nämligen en för mig bra nivå på ramptestet med laktat, helt okej vo2max (56) men nu börjar det knasiga. Min tröskel är mätt till att vara på ca 77% av maxpuls, jag har alltså en låg nyttjandegrad där jag vid låg puls börjar bränna bara kolhydrater samt har en högre laktatnivå. (utandningen visade det samt laktatkurvan ökade från en exakt nivå).

  Mina vänner ligger runt 87-90% av maxpuls på tröskel/nyttjandegrad, vilket gör mig ganska ledsen att jag stannade så tidigt på det.
  Jag klarar betydligt hårdare körning än dem under 30-90 minuter, så uppenbarligen har jag fått till en bra utveckling på sån träning + vo2max på cykeln.

  Har du några bra tips på hur jag fokuserat kan träna för att förskjuta den tröskeln högre upp i puls = öka nyttjandegraden? I vinter har jag kört 4-or på ca 125-128%, och 8or på 120%, då är det såklart tufft.
  Nyligen körde jag 3x20min på 106% med 2min vila, nådde inte tröskelpuls ens på slutet av den sista.

  Är det på mina nya zon4, som jag tidigare trodde var hög zon2/låg zon3 som jag bara ska sätta mig och nöta trösklar som kommer ligga väldigt lågt på borgskalan eftersom jag kan hantera dem enkelt?
  Kan jag ha haft en usel dag som gav mig det här resultatet?

  Ursäkta långa frågan - full respekt för att det inte går svara på så enkelt.

  Tack för bra blogg, kör hårt under säsongen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, mycket spännande fråga. Nyttjande graden avser hur hög din tröskeleffekt, FTP, är i förhållande till din maximala aeroba effekt (MAP, VO2max-effekt). Nyttjandegraden har alltså inget att göra med vilken pulsnivå du har. Puls är mycket mer individuellt och kan variera mycket både mellan personer men också beroende på olika faktorer för samma person. jag håller dock med att det låter väldigt lågt med tröskelpuls kring 77% av maxpuls.

   Det låter som du verkligen kan köra stenhårt i förhållande till din tröskel, jag skulle aldrig klara 4x4 på 125% och inte 8:or på 120% heller. Det låter som din FTP är högre idag än det värde du utgår från, du kanske blivit starkare sedan testet?

   Att göra 3x20min på 106% FTP, med 2 min vila, utan att nå tröskelpuls är för mig helt orimligt. Det måste vara minst 1 siffra som inte stämmer där. Sen om det är pulsen eller FTPen har jag svårt svara på. Du får gärna skriva mer värden:

   Maxpuls?
   Tröskelpuls?
   MAP (maximal aerob effekt, effekt vid VO2max)?
   FTP i watt?

   Radera