Det finns flera fina forskningsrapporter på området och jag har absolut ingen ambition att göra någon djupdykning i ämnet, det har jag heller inte kunskapen för ännu. Målet med det här inlägget är istället att ge mina läsare en övergripande känsla för vad W' bal är för något och hur det kan användas. Detta för att de analyser där jag använder det ska bli mer givande för er som följer bloggen.
Critical Power
Om vi börjar med att definera CP, Critical Power. Det är inte nödvändigt vis samma värde som FTP. Man kan definiera CP för olika tidsspann, de anges då ofta på formatet CP30, CP20 osv. FTP skulle alltså motsvara CP60. Men när man pratar om CP utan någon tidsangivelse så avser man egentligen den effekt som är precis på gränsen att man kan upprätt hålla den över en lång tidsperiod utan utmattning. Under CP kallas det "steady state" och ovanför CP är det inte steady state eftersom man då har en tidsbegränsning på hur länge man orkar på en given effekt. CP är alltså snarare en svar på fysiologin än ett bestämt tidsspann som FTP. I teorin är CP den effekt man skulle kunna upprätthålla väldigt länge. Matematiskt är det asymptoten som effekt-tids-kurvan planar ut mot.
För att bestämma sin CP så gör man 3-5 maxtest på olika tidsperioder mellan 2-20 minuter. Att göra på ännu kortare eller ännu längre tidsperioder ökar möjligheten att få felaktiga resultat. Så att köra tex 3 min, 5 min, 8 min och 15 min vore lämpligt. Utifrån dessa datapunkter (effekten för respektive tidsspann) så anpassar man en matematisk modell för effekt-kurvan. Och det värde den konvergerar mot ger CP. Figuren nedan visar schematiskt hur det hänger ihop. De röda punkterna är tänkta tester som tillsammans ger effektkurvan. CP är värdet som kurvan (röd streckad) närmar sig med ökande tid.
Critical Power och W'. Bild från Golden Cheetah |
Jag själv har inledningsvis ansatt min CP till samma som min FTP, 340 watt (med oval klinga). I Golden Cheetah finns flera olika verktyg och beräkningar för att bestämma sin CP. Jag har kört snart en månad med effekt och hunnit köra några maxningar (eller nära nog) på 2 minuter, 4:24 minuter och 20 minuter. Dessa visas i CP-kurvan nedan. Utifrån dessa testvärden har jag testat de olika modeller som finns för att beräkna CP. Samtliga ger värden för CP mellan 330 och 345 watt. Därför har jag för enkelhetens skull valt att lägga den på 340 watt vilket alltså är samma som den FTP jag valt att använda. De som saknas som jag ska försöka lägga till är en bra maxning på 8-12 minuter, för där är en lucka i CP-kurvan. Jag har en backe i stan som tar 10 minuter som jag tänker blir perfekt.
CP kurva för min första månad. |
W' balance
Nästa intressanta koncept som bygger vidare på CP är W' bal, uttalas "W prim bal". W' bal är det arbete som man klarar att utföra ovanför CP. Arbete och effekt är såklart direkt kopplade och arbetet som utförs vid en viss effekt fås avArbete = Effekt * Tid
Med enheter blir det
W [kJ] = P [W] * t [s] / 1000
Exempelvis 400 watt i 1 minut ger ett totalt arbete på 24 kJ:
24 kJ = 400 watt * 60 sekunder / 1000
När vi sedan pratar om W' (W prim) så är det bara arbetet ovanför CP som avses. Man får då dra bort CP från effektsiffran. Ditt värde för W' är alltså din "energitank", det är den maximala mängden arbete du klarar att utföra på en effekt ovanför din CP. Vi tittar på samma bild som ovan en gång till.
W' bal är arbete man klarar att utföra ovanför CP. |
Men när W' = 0, är det över då? Nej, det fina är att så snart man arbetar på en effekt under sin CP igen så kommer W' att börja laddas upp igen, i någon antagen takt.
Det man då kan göra är att plotta W' mot tiden för en träning eller tävling. Nedan visas ett exempel på min W' bal för ett intervallpass med 3x10 min 30/30. Man ser att varje 30 sekundare pressar ner W' och att de 30 sekunderna vila gör att jag hinner återhämta tillbaka lite W' innan nästa arbete. Sedan mellan blocken så hinner W' laddas upp ordentligt.
W' bal för ett hårt pass med 30/30 |
Schematisk bild av W' bal och effekten. |
Men hur vet man då hur stor W' man har? Ja, bra fråga. Som tur är finns det mycket bra verktyg i Golden Cheetah för att undersöka saken. Det jag har gjort är att jag har lagt till "utmattningspunkter" i träningspass. Dessa var efter 20 min max och efter 4 min maxning upp för vitberget. Om programmet antar att dessa punkter skall ha inneburit att jag nollade min W' så föreslår den vilket värde min W' borde ha. Allt eftersom jag får fler riktigt hårda intervaller där jag är totalt slut så kommer jag kunna förfina modellen. Men nu använder jag W' = 31 kJ. Det stämmer rätt bra med vad jag borde klara på olika tidsspann.
Min W' kurva från 20 min max (359 watt eller 19 watt över CP) ser ni nedan.
W' bal för 20 min riktigt hårt (359 watt) |
Med W' på 31 kJ och CP på 340 skulle jag alltså teoretiskt klara 2 minuter på 598 watt, 5 minuter på 443 watt och 15 minuter på 374 watt. Siffrorna för de längre tiderna verkar inte orimliga men 2 minuter på 600 watt fixar jag troligen inte. Så modellen överskattar möjligen min kapacitet på korta tider, eller så har jag antagit för hög W'. Men eftersom de verkar rimligt för de längre durationerna känns det ändå som ett bra utgångsläge. Men modellen är heller inte direkt giltig för kortare tider. För 10 sekunder skulle tex effekten teoretiskt bli 3100 watt vilket tydligt visar att modellen då är utanför sitt giltighetsområde.
Jag kommer följa dessa värden framgent och ser om jag justerar värden för CP och W' något, men just nu känns det som ett bra utgångsläge.
Hoppas det inte blev allt för rörigt och att det ger en liten bättre förståelse för vad jag pratar om i mina analyser. För den som vill lära sig mer kan jag rekommendera Golden Cheetahs dokumentation och tutorial-filmer.
https://www.goldencheetah.org/#section-tutorials
Intressant!
SvaraRaderaJa, jag tycker det är ett intressant att kvantifiera arbete och att kunna jämföra "efforts" på olika tidsspann med varandra!
RaderaDet här var väl en fördjupning om något. Men intressant information om hur man kan resonera i att beräkna sin förväntade prestation. På så vis kan man se vilka kapaciteter i olika zoner man har potential att förbättra och hur mycket energi man har kvar.
SvaraRaderaJao, det blev rätt tekniskt. Men jag menar jag förklarar ju inte VARFÖR utan förklarar bara definitionen av begreppen egentligen. Precis! Samt att jämföra efforts mellan olika tidsspann på ett bra sätt.
RaderaIntressant och bra beskrivet! Jag tycker det ger en förklaring varför hög FTP eller snarare cp är så viktig som du vart inne på tidigare. Den anaeroba kapaciteten är som jag förstått det kollererad med muskelns storlek så som du nämnt kan nog ökad muskelmassa vara gynnsamt för ökad "energibank". Frågan är väl om man kan öka den anaeroba förmågan utan att tulla på den aeroba förmågan och vilken balans som är optimal utifrån kravprofilen.
SvaraRaderaTack och roligt att höra! När man börjar träna blir man bättre på allt, vo2max, anaerobt och aerobt arbete. Men dessto närmare sin maximala potential man kommer desto mer måste dessa balanseras mot varandra. Man ser det tydligast på spurtare, klättrare och tempospecialister. Där en tempospecialist har väldigt låg anaerob förmåga, men en mycket hög aerob (FTP). Så beroende på vad man vill bli bra på så kan man justera sin träning rätt mycket. MTB tror jag en "tillräckligt" hög FTP tillsammans med förmåga att klara upprepade insatser en bra bit över FTP är det bästa. Skulle lätt kunna tänka mig att offra lite FTP för att tåla ännu mer hårdare insatser tillfälligt, då det nästan alltid är vid sånna insatser loppen avgörs. Sen det sista är ju hur aerobt man är, att kunna vila upp sig på 85% FTP är riktigt värdefullt.
Radera