måndag 9 augusti 2021

Race Report - SM Short Track (XCC) 2021

Dammat av lite race och här kommer rapporten från Short tracken. XCO ska jag också skriva när jag får möjlighet.

Jag har ett samarbete med Umara, delar av inlägget räknas därför som marknadsföring.

Inför

Åkt med familjen genom landet med några stopp på vägen ned. Körde lite fina stigpass i Högbo på vägen ned bland annat. Snacka om föredöme för andra kommuner som vill bygga upp cykelturism. Jag har tagit det rätt lugnt med träning och valt att kanske offra lite form för känslan att vara pigg och att det inte ska kännas slitsamt att cykla. Dagen innan loppet var jag iväg till banan och cyklade igenom hela XCO-banan men jag fokuserade på delarna som ingick i XCC. Det var framförallt en teknisk backe som var extra intressant, men jag hittade en linje som jag gillade och som framför allt var relativt låg risk och robust, alltså jag kunde upprepa den gång på gång och även om jag var lite tröttare, var tanken.

Jag var relativt harmonisk i kroppen innan, XCC var ju inte huvudmålet utan det är XCO. Jag var nästan mest nervös för hur jobbigt det skulle vara, och inte resultatet, vilket är skönt.  

Jag har ju haft en sjukdomsvecka både i juni och sedan en till i juli. Eftersom kontinuitet är kung i konditionsidrott så har jag väl varit lite osäker på statusen. Även om jag varit frisk och tränat på sedan Fjällturen så vet jag ju att en sjukdomsvecka kostar något man tappar och måste bygga upp igen, så utan dessa störningar kanske formen varit ännu lite bättre, men eftersom jag varit frisk flera veckor på slutet så var de ju inte som skulle påverka själva tävlingen. Eller jag var kanske lite rädd att det skulle störa min inställning. Att när det verkligen blir tufft och de krävs det där extra att bita ifrån att huvudet skulle backa ned och tänka "ja, men det är ok du har ju varit sjuk och inte haft så bra kontinuitet. Det gör inget om du släpper här, du orkar inte, du tränar ju bara 10 timmar i veckan" Strunta i ordagrant men ni förstår tankespökena som kan komma. 

Sedan kanske min 10:e plats spökar lite också. Det känns ibland som att nu väntar sig "alla eller någon" att jag borde kunna vara topp 10 jämt, eller ännu bättre? Jag har ju tränat ett helt år mer! Mina logiska hjärna inser att ingen tänker så, i alla fall ingen som förstår cykling och elitklassen. Men ändå så har jag liksom själv behövt jobba ned mina förväntning. Kanske därför jag ville nämna siffror i uppsnacket på Teamets hemsida. Så att alla förstår att topp 20 är jag fortfarande okej nöjd med, även om jag såklart har viljan att slåss för varenda placering och gärna kunna vara topp 15 en bra dag. Men jag måste ändå skala in mina förutsättningar och förberedelser när jag värderar resultaten. Jag blir ju "star struck" när vi står i fållan, tycker det är extremt häftigt att JAG kan vara en i den här gruppen!

Jag åt bra dagen innan och på morgonen så sippade jag rätt mycket sportdryck, kanske lite för mycket, det var ju så kort lopp. Under uppvärmningen så tryckte jag en 70 ml gel med 25 minuter kvar och då sa magen i från så jag fick stå och hulka lite i dikeskanten. Efter det drack jag bara vatten. Jag hade en flaska med typ 1 dl vatten med på cykeln. 1 timme innan tog jag 200 mg koffein och dagarna innan hade jag nitratladdat med Umaras rödbetsshots. De är väldigt mycket bättre än de från BeetIt som jag tagit tidigare. Dessutom är dosen anpassad så jag tar 1 shot om dagen i 3-4 dagar men den stökar inte med magen som det gjorde att ta 2 BeetIt shot. Hela insidan blev ju rödbeta av den.

På start

Min 10:e plats på SM ifjol har levererat grymma startpositioner hela sommaren och lika så denna gång. Jag hade nummer 13 och alltså plats i andra startled! Det är topp 10 på nationella mästerskap som får UCI poäng och jag fick alltså 5 poäng. UCI poäng slår högre än Swecup placering etc så jag har ju glidit på detta. Det är toppen för då har jag lite marginal mot att jag är lite dålig på att starta, jag kan tappa lite och ändå ligga skapligt till. 

Jag noterar också i startfållan att 6 av 7 stycken i första startled kör med dropper post, jag återkommer nog till det.

Start


Jag kommer iväg hyffsat i starten, inget krångel men tappar väl några placeringar till några kanoner från ledet bakom.

I den första kurvan är det trångt och jag lyckas halvhjula Oscar Lind genom hela kurvan så jag får sätta i foten flera gånger för att hålla mig upprätt, märkligt nog lyckas jag göra det utan att ramla och utan att tappa allt för mycket fart. Men några placeringar kostar det.


Start SM XCC

Sen är det bara att ösa det som finns. Eftersom loppet är relativt kort, kring 25 minuter, så är det ingen som sparar något någonstans. När gräsmatten blir stig en kort bit så trycks fältet ut på ett snöre och sen blir det igång drag och sen är det i princip bara att försöka hålla i. Det blir inte alls taktiskt där jag är utan det är all out på kapacitet, snöret går av lite här och där. Det är inget som hindrar mig att hålla hjulet mer än min kapacitet där och då. Det ändras inte så många placeringar, några bättre åkare som Erik Åkesson och David Risberg kommer förbi efter att gjort sämre starter. Men annars ligger vi på snöre och bara gasar allt vad jag orkar i alla fall.Det blir inte direkt några grupper utan alla ligger sådär 7-10 meter ifrån varandra och kör max bara. I första backen tappar jag några platser det är folk som gasar som om det är ett varv det gäller. Efter några varv börjar det sätta sig lite, man har några ryggar framför och några som jagar bakom. Man kan inte slappna av en sekund. Man kan aldrig rulla och det gäller att driva sig själv att ligga på hela tiden. 


Jag kommer faktiskt inte ihåg vad som hände vilket varv. På näst sista varvet ligger jag tillsammans med Simon Kellén och han rycker oprovocerat mot på stadion, men jag inser att det är för att jag inte ska få vindskydd på vägen tillbaka över stadion. Jag orkar heller inte svara så jag får ligga 8 meter bakom genom stadion. 
Han kör också riktigt hårt näst sista varvet i backen, men han får något krångel med ryggen och får släppa av lite. Framför mig har jag två killar i sista backen och här gasar alla det som finns givetvis men jag orkar inte komma så nära att det går göra något på upploppet. Så jag spurtar inte ens utan rullar i mål som 18:e man.

Jag är ändå helt okej nöjd med det, det är ungefär där jag räknar med att kunna tampas. XCC är verkligen inte min grej heller så jag var inställd på att de skulle va tufft. När jag lägger mig ned på gräset och blundar så snurrar hela världen och jag får ligga en stund innan jag börjar sätta mig upp.Analys

Varvtiderna ser vi nedan tillsammans med placeringarna, jag är ned 21:a som sämst och kan sedan plocka igen några placeringar på slutet. Jag har väldigt jämna varvtider, alla inom 10 sekunder (5%). Första och sista varvet är snabbare medan resten alla är ungefär lika snabba.Effektprofilen är precis som väntat väldigt polariserad. Medeleffekt 303 watt och NP 345 watt i 28 minuter. Egentligen inte anmärkningsvärda siffror men på det sättet man kör väldigt jobbigt!


Pulsen rätt rimligt stor del zon 5.


W' balance ser vi nedan och det är ned i källaren direkt och sen ligga och tugga taggtråd där nere. Rätt vacker kurva faktiskt! 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Följ mig också på:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar