tisdag 2 november 2021

Träningsåret 2021 i siffror

Bröt säsongen nu sista oktober och har plockat ut lite data för att kvantifiera hur träningen sett ut i stora drag. 

Totalt blev det 478 timmar tränat 2021. Det blir lite drygt 9 h/vecka i snitt, men troligen lite över 10 h/v för de faktisk träningsveckorna om man tar hänsyn för förkylningar. Grafiken nedan från veloviewer visar 467 timmar och skillnaden beror på hur stillastående tid räknas, jag använder golden cheetahs  värden. Om jag stannar 4 minuter för att ta fram telefonen på ett distanspass så räknar jag den tiden trots att jag inte är "moving". Eller om jag lägger mig i riset mellan två intervaller.Det blev 34 nya KOM, väldigt lite jämfört med 2020 då jag tog drygt 100 stycken, men då var det inga tävlingar där man fick hävda sig.

Volym


Jag har haft ett processmål att trän 45 timmar varje månad. Bilden nedan visar att jag löste det nästan hela vägen. Det var juni och juli där det blev bom, sen september blev tvärnit.

Träningstid månad 2021

Alltid kul att jämföra mot tidigare år. Har samma värden jämfört med 2020(turkos):


Man ser att jag får in mer träning under vintern 2021 men sedan tappar en del under sommarmånaderna!

Bryter man ner det ytterligare på vecka ser volymen ut enligt nedan.

Träningstid vecka

Lite högt och lågt, några bottennapp och så stressad så pressar man in 15 timmarsveckor för att ta ikapp!

Brukar gilla att isolera styrkan för att kika på det, visas nedan i timmar, men i styrka är passen oftast 45-60 min så det är nästan samma sak som antal pass. 22 pass blev det, vilket inte är mycket och förklarar att jag med blotta ögat kunna se att jag tappat muskler framför allt i axlar och rumpa. Skaplig kontinuitet men jag får nog försöka se till att de blir minst 1 pass i veckan under grundträningen i år. Då gärna i kombination med lite volymträning. Så istället för att köra 90 min zon 2 så kör man 45 min styrka + 45 min zon 2. Intensitet och belastning

Puls 

Tiden i pulszonerna per månad visas nedan. Man kan notera augusti sticker ut lite, då var det både SM, Järfälla XCO, Kraftloppet och Tolvtjärnsloppet. Så det blev intensitet. I övrigt ligger jag nära snittet, utom november där jag har lite intensitet. 

Tid i pulszoner 2021

Bryter man ned det i pulszoner ser fördelningen på helår ut enligt nedan diagram.

Fördelning tid i pulszon

12% zon 4 + 5.

TSS

Inte kikat alls på TSS, men kan vara rätt intressant att följa, har någon idé att kika mer på det som mått kommande år.Effekt

Effektzoner

Tid i effektzonerna ser ut som nedan. Rätt typiskt utseende när det smetas ut på helår. Har jämfört med 2020 och det är så lika att de inte tillförde något att visa båda. 
 
Tid i effektzoner 2021

Delar man i polariserade zoner istället får man nedan tabell. 8% Zon 3 och 9% zon 2. Ändå rätt bra att jag kan hålla så låga andel zon 2, märks att jag gillar att polarisera och inte ligga och gneta zon 3.

Tid i polariserade effektzoner 2021


Nedan visas CP (critical power) kurvan för 2021, alltså den bästa effekt jag har på alla olika tidsspann.


CP 2021

Lite intressant där att jämföra mot 2020, det gör jag nedan. Där är "sustained efforts" plottade som små prickar. 


CP jämförelse 202 vs 2021

Generellt är de rätt lika, de är visa tider som 30 sek, 90 sek där jag kört maxningar nu men inte 2020 och tvärtom, vilket ger de små skiftningarna. 2020 hade jag mitt längst effekttest kring 12 minuter och 2021 10 minuter vilket syns i kurvorna. Sedan märks att det inte tävlades 2020, för 2021 har jag snitt över 300 watt i nästan 2 timmar, medan det inte ens var nära under 2020.

Punktmolnet är också intressant, det visar liksom var mycket arbete ligger när jag cyklar. Det är en tydlig koncentration av prickar kring 30-45 sekunder och på effekter kring 400-500 watt och sedan upp mot 2-3 minuter på effekter från 380 watt och uppåt. Det är rätt tydligt att det är så kravprofilen ser ut för MTB av den typen jag kör, alltså XCO och svenska långlopp (korta lopp, korta backar). Så det att fokusera på att tåla 30 sekunder på 500 watt och sedan återhämta på tröskel är väldigt specifikt! 


--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Följ mig också på:
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar