lördag 30 oktober 2021

50 watt och ett par kilo

Nu börjar frånvaro av träningen ge "resultat" =)

Cyklade för första gången på ett tag ute idag. Körde 2 timmar volym bara. Distans alltså. Jag brukar kalla pass över 3 h för distans och under 3 timmar för volym zon 2 bara för att ha en distinktion när det faktiskt är långt.

Nu hade jag visserligen gymmat två dagar tidigare och sprungit dagen innan så benen kändes rätt slitna muskulärt. Men du vet bottenkapaciteten är borta. Körde effektmässigt egentligen zon 1, men nu hade jag upp pulsen i högre zon 2 stora delar. Jätteskillnad. Även känslan efter var som efter 3 h.

Jag har även kört något sweet spot pass på monarken och det visar på samma sak, både toppen och botten är borta och uppskattningsvis 40-50 watt kapacitet borta.

Till det så har jag gått upp cirka 3 kg. Inte konstigt då jag tagit bort träning och lagt till kalorier =)

Jag är inte alls stressad över min status utan det är bara intressant att känna hur det känns. Det var 3 veckor där jag nästan knappt tränade, sprang nån dag och gymmade men inte mycket mer och innan dess var de ju förkylningar så förfallet började redan tidigare. Den här veckan är faktiskt den första veckan där det inte känns särskilt tråkigt och jobbigt att träna. Så det behövdes nog några veckor att blåsa ur huvudet!

Kommer som jag sagt tidigare inte börja storträna i november utan tar det fortsatt lugnt, men kommer väl att börja jobba upp kontinuiteten. Framework före grunt work, som jag sagt nån gång tidigare. Jag gjorde förra året nästan mina toppsiffror redan i februari. 

Det finns två delar i det. Dels tycker jag bättre om att träna uppbyggande än att förvalta. Alltså det är roligare när man hela tiden blir bättre och motiveras av det, att bli bättre. När man kommer mot sitt max (givet sin insats i termer av träningsvolym osv) så blir utvecklingen avstannande och den förbättring som sker är mer svårmätt i form av uthållighet och tålighet. Sen ger det ett bra driv i träningen med den där stressen och känslan att man ligger lite "efter". En "sense of urgency" som gör att man inte har något emot att göra det lilla extra för att komma ikapp. Dessa två egenskaper hos mig själv, samt att jag vet ungefär hur lång tid det tar att nå mina effektsiffror gör att jag heller skjuter på starten av träningen. Sen är det en gräslig period att träna mycket tid nu. Segt/less cykla, går en skida och springa tål jag inte volym varken tid eller distans. 

Var och sprang i fredags och gnetade väl kring 4:45 i 7 km, men sedan började knät och baksidan vaden att knorra så då fick jag lugna mig. Tråkigt med löpningen att man inte tål något och inte heller hinner bygga upp den tåligheten på de lilla man springer. 

Jag gjorde äntligen slag i saken (ett par år in the making) att köpa riktiga lyftarskor. Grymt värt det blev rejält skillnad i känsla och stabilitet! Nästa som en cheat code. Det känns som det var något mer jag tänkte på, blir så långt mellan inläggen nu att jag hinner glömma vad jag tänkt få med. Nåväl, kommer jag på det dyker det upp. Kommer jag inte på det var de nog itne så intressant ändå.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Följ mig också på:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar