lördag 20 november 2021

Sakta men säkert närmar det sig

Off season börjar fasas ut. Snart är det dags att skruva på lite belastning igen!

Har har mentalt tagit mig från "jag vill inte träna hårt om jag så får betalt" till "jag kan träna hårt när jag känner för det" och har en bit kvar till "jag är beredd att göra vad som krävs".

Men det känns bra att jag tränat så låg belastning nu, ändå kört in ett och annat hårt pass men inga riktigt långa. Har legat kring 7 timmar träning varje vecka sedan jag blev frisk. Så från december är väl tanken att åter börja jobba mot 45 timmar/månaden.  

När man är så dålig form som jag är nu så behöver man knappt ta i för att de ska bli hårt. Pulsen sticker för minsta lilla. Körde här om dagen 10-8-6-4-2-1 på kring 305-310 watt de första och sedan ökande mot slutet. Men redan 305 watt så låg pulsen snabbt upp på tröskel. Så har nog min CP just där kring just nu. Det känns inte så jobbigt som att ligga på tröskel gjort under sommaren, utan bara man cyklar lite så hamnar pulsen högt, man kan som inte ta i mer. Eller det är rätt lätt att få ut hög intensitet i kroppen, svårare i tramporna.  

Kört några pass med stavgång i slalombacken. Gillar verkligen dessa pass! Känns i hela kroppen och mycket baksida benen, axlar och bål. Men samma sak gäller där, nästan ännu mer, det är inte alls svårt att driva belastning! Pulsen kommer direkt och man behöver inte slita för det. 

Kört både VO2max då körde jag 4 stycken gånger upp och då tar det kring 3:45, snittpuls bra över tröskel, springa när det flackar av tillfälligt. Sedan körde jag det som ett långt tröskelpass med 10 gånger upp, bara gå med tryck, då på tider kring 4:35 upp. Med snittpuls kring tröskel under arbetet. Det passet tog 2 timmar totalt och då var man rätt mör sista 2 vändorna upp. Ett riktigt bra sätt att få in så mycket arbete! Tanken är att köra något liknande imorgon, fast kanske ändå några fler. Dock ska jag ladda med mer energi under detta pass!


Så här års brukar jag alltid ha skrivit ett monumental inlägg med hela min träningsplan och allt jag vill arbeta in i träningen. Här är inlägget inför 2021 till exempel. Jag har i år inte tänkt skriva ut någon sådan plan. Jag har väl några lösa tankar om vissa detaljer som jag vill skruva på i träningen, men överlag känner jag mig rätt trygg att jag bara kan träna på utan att bena ut allt i förväg. Visst kommer jag vilja ha fokusperioder mot olika egenskaper, men det får ge sig eftersom. 

Styrkeintervaller vill ja ha in ofta, få det där muskulära arbetet som är så viktigt. När man blir slut muskulärt så är det tufft, och att bygga på tålighet för det känns viktigt. 

Sen är det ju egentligen bara högre kapacitet, både syreupptag och "tröskel". Att kunna köra ett stenhårt förstavarv och sen inte behöva sänka fart så mycket utan kunna fortsätta trycka på. Sen säger jag varje år att jag ska köra mer anaeroba intervaller, men sen blir det väldigt lite av det ändå. Det är inte lika roligt, det är mycket värre och jag är inte lika bra på det så det tar som emot. Där skulle man kanske tjäna på att ha en coach eller så, som petar in det som man inte alltid gillar själv. Även sånna längre tuffa slitsamma pass är jag inte jättebra på att lägga in för solokörning, samma fenomen. Men en sån övergripande tanke jag har för året är att skruva på belastning, utan att skruva upp tiden, då blir det troligen att lägg in lite mer längre intervaller typ tröskel i andra pass för att få upp belastningen. 

Jag har också en idé att köra lite kombinerade pass. Jag föredrar ju typiskt att köra rena intervallpass på vintern. Ett pass ett arbetsområde, ett syfte. Samma pass om och om igen så man har stenkoll på effektnivåer och kan följa utveckling. Men att köra pass med tex 3x5 min VO2/stressad tröskel först, sedan dunka in 2-3x10 min tröskel och avsluta med 3-5 x 1 min tex känns som ett bra specifikt pass. Börja öppna hårt, tömma ur det göttigaste glykogenet ur benen, sen slita på dem med tröskel (kanske låg kadens också) och sen avsluta med antingen produktion eller tolerans när man är rätt mosig. Borde va rätt bra, ska testa några sånna varianter. --------------------------------------------------------------------------------------------------------
Följ mig också på:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar