måndag 13 december 2021

Hard start och uppförsbacke

Inte mycket att skriva om just nu. Märks tydligt på hur lite bilder från träning jag har att klippa in i blogginläggen.

Känns motigt nu. Massor på jobbet som jag stressar över och det gör träningen sämre och så stressar jag över det också. Sen märks det ändå att jag nu precis börjat trycka på lite mer träning. Blir rätt sliten i kroppen av dag efter dag med mer träning.

Åkte skateskidor för första gången i år i helgen och det kändes av muskulärt. Ljumskar, utsidan höften och givetvis armar och axlar. Hade tänkt åka längre än 1:40 h men blev dels så trög i kroppen och så var de bara pistat halvbredd så ena skidan var i lössnö hela tiden. Sen hade lilltjejen varit uppe och spytt på natten så man var lite dåsig från start. Verkar dock, ta i trä, som att vi andra klarar oss, än.

Idag körde jag 4x10 minuter kring tröskel, vilket jag hoppats skulle ah ökat men det var jättetungt att bara genomföra. Slutade trampa flera gånger i de två sista intervallerna och fick skrämma igång mig igen. Stressig dag, med jobb hela kvällen så fick pressa in det på dagen och så med barnen hemma. Japp. 

Hoppas det kan bli lite lugnare här framöver så man får lite lugn och ro.

Körde också mitt första riktiga vinterdistanspass i helgen. Blev 3 timma roch temp runt -1 så helt perfekt utan att frysa! Cykeln är kittat för komfort och pratisk användning. Skärmar, sadelväska med verktyg och co2, ramväska ny för i år och där har jag energi och telefonen. Smidigt att slippa kravsa upp  flera lager jackor för att komma åt grejer i fickorna. Styggelse, men får vara värt det den mörka årstiden. Sen givetvis pogies, skulle aldrig köra utan dem!Hard start

Körde något pass med hard start här om sist och det är ju verkligen en bra grej tror jag. Tidigare tänkt mest att det driver upp puls och syreupptag snabbt så man får mer tid på högre syreupptag. 

Sen är det det att det *känns* precis som att tävla i cykel. Man tar i för mycket och försöker sedan cykla så snabbt man kan men ändå komma tillbaka. Just det där att bygga upp laktat genom att ligga bra över CP (critical power) och sedan gå ned kring CP och där fortsätta arbeta känns som en bra grej. Att lära kroppen att jobba med laktatet som bränsle, jo det innehåller också energi som man kan nyttja istället för att abra bli sur i muskeln. 

SÅ det finns mer i hard start än att driva puls, det förändrar lite energimixen som celler och mitokondrier har tillgång till och närmare hur de kommer jobba i verkligheten sen, tänker jag. 

Vore intressant höra mer om det från nån som kan mer, och hur man specifikt kan nyttja hard start.--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Följ mig också på:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar