måndag 7 augusti 2023

Critical power från 10 min effekt

God kväll! 

Körde här om dagen första gången 10 minuter med lite tryck. Har tänkt göra det länge men de har aldrig blivit av och när de har passat har jag inte varit peppad. Men nu skulle jag köra en lugnt pass på 2 timmar bara och då lade jag in en tiominuters effort mitt i. Hade en bra grusvägsbacke som jag skulle köra men den är kanske 5-6 minuter så jag startade ganska på random en bra bit innan själva backen och ligga på med bra effekt. Det var ute över öppet fält och hyffsad motvind så det var skapligt lätt att hålla en jämn hög effekt, även om det alltid är lite svårt på platten tycker jag. 

Väl vid backen hade de gått kring 5 minuter så jag tänkte de blir nog lagom. Jag har ju för de mesta legat ca 20-30 watt under mina bästa siffror från 2021-2022. 2022 gjorde jag 400+ på 10 minuter så nu hade jag nog tanke att sikta på kring 370. Hade in i backen 369 tror jag och försökte bara ligga kring 370, ville inte upp för mycket över 400 ifall jag skulle ta slut och inte få ihop min 10-minutare. 

Första bilden visar effekt och puls och effekten är okej jämn för att vara utomhus, pendlar lite mellan 300 och 400 då lutningen varierar i backen på slutet. 


Landade mycket riktigt på 373 snitteffekt, men backen tog slut efter 10:40 ungefär så jag fick lite mer än 10 minuter. Och faktiskt, hade backen fortsatt ett par minuter så hade jag kunnat fortsätta, jag höll inte på sprängas i slutet, även om jag var rätt krispig. Men jag var inte lika pressad som när jag gjorde 400 watt på 10 minuter.  

Nu ser min CP kurva för säsongen ut som nedan. Pucklarna visar att jag inte alls kört alla tider utan bara ett par. Mellan 2-5 minuter har jag inte kört någon maxning. Så får att ta reda på CP och W' bal så behöver jag egentligen köra några hårda test till. Men jag tycker jag börjar va rätt bra på att uppskatta utifrån vanliga intervaller vad jag skulle kunna göra på olika tider. Den här intervallen sänkte min W' bal långt under 0 med de inställningar jag använde, så de var lite för konservativa helt enkelt. Utifrån det här och gissningar på andra tider sätter jag nu min CP till 340 W och W' bal till 20 kJ.

Det ger dessa teoretiska värden på andra tidsspann:


Man ser att den sätter 10 minuter på 373 W vilket var rätt nära det jag låg. De övriga ser rätt rimliga ut också, men jag är inte supertaggad att testa =)

Med de nya inställningarna så min W' ut enligt nedan för den här intervallen, rätt rimlig. Och allt detta spelar ingen större roll för min träning eller nått, det är mest för att det är kul att modellera kapacitet på det här sättet. Samt att det blir roligare att analysera passen om värdena är bra. Däremot så för MTB så är det ju aldrig så att effekten blir i närheten av effekten man klara på olika spann, så länge det inte är en backe som typ vidablick där kommer nog många nära sin 6-7 minuters max. Men annars i skogen är det sällan höga effektsiffror. När jag kör mina träningsbanor är det typiskt 240 W medel och 280 NP på riktigt stökiga och på lite mer blandade och trampiga kan man i bästa fall hålla 280 W snitt och ibland upp mot 340 W NP, men då går de snabbt. De fixar jag inte i år, men kunde ifjol.

De automatiska modellerna missar ofta lite. I bilden längre upp förslår just den modellen att CP är 358 och W' bara 10.7 kJ. I så fall har man typ ingen peak på kortare tider men kan hålla hög effekt längre. Alltså 3 min blir kanske 420 medan 20 min är 370, så man tappar inte så mycket med tiden. Men jag är nog snarare så att jag kan mata ut mer effekt på kortare tid, men istället tappar en del med tiden. Vilket alltså jag representerar genom att lägga W' på 20 kJ, vilket är ganska högt. 

Väntar fortfarande på att cykelsverige ska lägga mer vikt vid CP och W' bal än vid FTP! Det är ju så enkelt med allt data som alla matar in i tex Zwift. Fins plattformar som använder det men de är få! CP och W' säger så mycket mer om ens kapacitet än FTP. 
 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Följ mig också på:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar