tisdag 25 juni 2024

Kyleffekt

Desto mindre hår jag haft kvar desto mer fascinerad har jag blivit över vilken otroligt stor skillnad det gör för avkylningen av huvudet och därgenom hela kroppen.

Nu för tiden rakar jag "helt" dvs rakt på med maskinskären utan någon mm-distans. Och gosse blir skallen avkyld!

Även på sommaren behöver jag ofta ta en tunn merinomössa under hjälmen. Hjälmen från specialized har otroligt bra ventilation så det formligen flödar luft över skallen. Blir kallt redan vid måttliga temperaturer. 

Detta har fått mig att fundera: Varför är det itne fler som tävlar och elitsatsar som nyttjar detta? Att raka skallen inför ett VM eller SM eller sin huvudtävling känns som en liten uppoffring gentemot mycket annat folk är beredda att göra för att förbättra sin prestation?

Folk sitter med isvästar på uppvärmingen samtidigt som de har ett värmade hårsvall under hjälmen!?

Jag tänker att även tjejer har ju en stor värmefatkor i detta. Tänk Jolanda Neffs hår, det lär ju va som att jag kör med pälsmössa under hjälmen i 30 grader värme.

Nu är det väldigt lätt att inte vara sentimental kring hår när genetiken gjort valet åt en, som för mig, Nino, och många andra. Men det är inte bitterhet som fått mig att tänka på detta. Men är lite förvånad att detta inte nyttjas av fler, givet att värmen och förmågan att få bort värme från kroppen är en enorm faktor i prestation!

Jag märker själv en STOR skillnad nu med heltrakad bara från den tiden då jag har jättekort, men ändå hår. Så det där absolut sista gör ju flödet mycket bättre också misstänker jag. 

Tänk på det nästa gång ni är hos frisören! (som dessutom inte behövs, vilket sparar massa pengar till prylar)
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Följ mig också på:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar