torsdag 22 mars 2018

Katastrof!

Ni som läste min sammanfattning av träningsåret 2017 vet att jag använder ett verktyg som heter funbeat för att logga alla träning över tid. Det är inte bra när man tränar mycket olika saker och vill kunna göra rapporter och statistik på träningsmängd, antal pass, fördelning mellan sporter etc. Ni ser exempel i mitt länkade inlägg.

Nu har de beslutat att helt lägga ner sin sida! Så 9 års träningshistorik kommer försvinna. Suck. Såklart kommer de säkert gå att exportera ut data på något sätt men det blir ju garanterat inte på ett format som något annat verktyg kan hantera. Så att göra rapporter och visualiseringar kan man ju glömma. I fortsättningen blir det alltså Garmin Connect och Strava. Båda dessa funkar ju hjälpligt att registrera med. Men jag som är lite intresserad att studera siffrorna tycker det finns mycket att önska. Strava är kasst på allt som inte är triathlongrenar. Styrketräning eller squash summeras inte ens upp till total träningsvolym i träningsloggen. Som om inget annat är intressant! Garmin är lite mer diversifierade men varken strava eller garmin har några bra verktyg att göra grafer, figurer och statistik över träningen. De har enkla grafer i garmin men inte bra nog.

När jag börjar cykla ute kommer jag skaffa en prenumeration på Veloviewer. Det verkar som ett väldigt kompetent verktyg som läser all data från strava och gör det möjligt att skapa egna grafer och visualiseringar. Man kan även skapa bilder över GPS-data från turer och bygga 3D höjdkurvor längs rutten. Ska bli riktigt roligt att laborera med detta och jag hoppas det ska kunna bidra till att hålla bloggen intressant när jag nu inte har något wattmätare på cykeln ute. Blir mer att gå på puls och känsla. Lyssnar man på Reck i senaste Tyngre träningssnack  så använder han till stor del känsla och beskrivning av cyklisternas upplevelse enligt tex borgskalan. Back to basics. Tills jag hittar en sponsor som vill ge mig ett bra pris på en stages vev eller startar en crowd founding =)

Man blir rätt nyfiken på vilka andra verktyg som är bra. Vad använder ni för verktyg?

Här nedanför kommer två exempel från VeloViewer:

Grov sammanfattning av 2017 från VeloViewer 

Visualisering av milspåret på Vitbergets skidspår

12 kommentarer:

 1. svettig.se tycker jag funkar bra. Tydligt enkelt och bra :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det skulle brorsan byta till. Han har ocksp gnetat funbeat länge.

   Radera
 2. Svar
  1. Jo jag har testat GC väldigt kort. De verkar väldigt kompetent men inte särskilt användarvänligt. Att behöva ladda upp alla pass manuellt var rätt tradigt o de var inte lätt att hitta i gränssnittet. Jag kanske får ge de en ny chans för att se hur de funkar nu.

   Radera
 3. https://www.todaysplan.com.au/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan säkert funka, men de var lite väl dyrt tycker jag 💸

   Radera
 4. Training peaks kanske kan vara ett alternativ. Veloviewer verkar intressant.
  Jag tror du missade poängen lite när det gäller wattmätare. Du SKA ha wattmätare. Det Mattias reck menar är att det inte blir riktigt bra att göra som många verkar göra idag när dom kör ett träningsupplägg på sin smarttrainer helt baserat på ett 20 minuters ftp-test. Dom kör 5000 olika typer av intervallpass med en förutbestämd watt på varje intervall helt utan att ta hänsyn till profil dvs hur bra man presterar på korta, medel och långa intervaller. Upplägget tar heller ingen hänsyn till dagsform.
  Själv kör jag oftast på känsla och håller mej till ett fåtal typer av intervaller där jag vet ungefär hur mycket jag kan ta i från början till slut för att orka igenom hela passet. Ibland använder jag wattmätaren som motivation för att uppnå en målwatt för dagen men min grundtanke är att max är alltid max för dagen är alltid max oavsett vad mätaren visar eller vad något program har sagt att jag ska klara att prestera utifrån ett ftp-värde. Summering: wattmätare är ett ovärderligt analyseringsverktyg och kan vara motivationshöjande så länge man accepterar att man presterar sämre vissa dagar och i tuffa träningsperioder. Men att bygga ett helt träningsupplägg med låst belastning utifrån ett ftp-test tror jag inte på för egen del. Därmed inte sagt att det inte funkar för andra, en del tycker säkert att det funkar bättre att vara lite styrda och följa ett förutbestämt program.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo såklart är de idealt med wattmätare. Jag ser nu att jag var lite otydlig med hur jag skrev. Att jag inte skaffat mätare än beror inte på något reck sagt utan på att den kostar 6500kr 💸. Självklart vore de bäst att ha. Jag baserar inga effektnivåer på ftp. Jag väljer effekt som jag klarar att hålla alla intervaller (eller pulsnivå för tröskel) men sedan kan man jämföra resultat mot ftp ändå i efterhand.

   Radera
 5. Ja det går inte att säga annat än att det är mycket pengar. Vad har du för vevparti på mya cykeln?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet inte riktigt. Ser ut som shimano pressfit men de står inte i specen o jag kommer inte åt att läsa på.

   Radera
  2. Kan det vara ett xt 8000? Dyker ju upp en och annan begagnad stagesvev emmelanåt och går nog att hitta nya också för skapligt pris.

   Radera
  3. Nej, vevarna är xtr m9020, och jag ser inte lika ofta sånna stages. Skulle nog inte våga köpa osett och då minskar ju sökområdet betydligt, ska va nån i västerbotten typ för att de ska va värt att köra. Annars blir det nytt. Får se hur mycket jag saknar det i sommar. Känns som det är mer en kul grej än att de dramatiskt kommer förbättra min träning. Men mycket roligt vore det!

   Radera