söndag 18 mars 2018

Yoga, har det fullständigt slagit slint?

Varit på besök i Lycksele hos mor och far i helgen. Vi hade 30 års kalas för min svägerska hela lördagen. En del i detta firande var ett yoga-pass som vi gjorde tillsammans nästan hela gänget. Vi var väl några som var lätt skeptiska. Framför allt eftersom det eventuellt skulle hummas i samma ton som en gong gong m.m.

Visst var de lite flum om energier hit och dit men överlag var det rätt bra. Både "mindfullness" bitarna med stresshantering och medvetenhet och rörlighetsdelarna har verkligen sina poänger. Min som träning är det väl sådär, under en del av "passet" hade jag en puls på 42 slag =) Körde jag elit och tränade 800-900 timmar om år skulle jag dock lägga minst 1 pass i veckan på mobilisering. Det behöver inte nödvändigt vis vara yoga. Jag gillar boken Becoming a supple leopard av Kelly Starrett. Där fokuserar han på mobilisering och korrekt funktion i kroppen och man skippar energier och "tredje ögat". Nu har jag själv väldigt god rörlighet och är snarare överrörlig i vissa delar, så det är inte något fokusområde för mig direkt.

Däremot tror jag många skulle gynnas av att köra yoga eller motsvarande. Man kan ju tex dela upp det så man kör mobilisering, då blir det dessutom mer tidseffektivt, vi höll på 90 minuter och på 40 minuter hade man kunnat göra samma övningar. Sen mental träning och den typen kan man ju köra separat och gärna frånkopplat från yoga-retoriken. Men det är rätt lätt sätt att komma igång att gå på yoga pass då de ändå har lite koll.

När vi väl kom hem till Skellefteå igen ikväll kl 20:30 var det bara klämma in ett sista pass den här veckan. Blev mitt 12 pass av 4x8 minuter i vinter och ikväll på 288 watt igen. Nu var pulsen 3-4 slag lägre än förra passet så det var ju skönt att det var en engångsgrej förra passet. Känndes väldigt lugnt och jag var i princip aldrig över tröskeln ikväll.

Nu måste jag fokusera på att få in lite mer distans inför Kungsledenrännet. Hoppas kunna köra i alla fall 1 pass på 4 timmar. Får se hur det ska gå.

I veckan är det SM-veckan i Skellefteå och det är massor av sporter som jag hoppas hinna kolla in: Längdskidor, klättring, cykel-trail, trail, skotercross, squash m.m.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar