måndag 29 oktober 2018

Resultatmål 2019

Resultatmål är ju jobbigt. Dessutom verkar trenden bland eliten vara att fokusera på prestationsmål och låta resultaten komma som just ett resultat av prestationen, men fokus är på prestationen.

Däremot tycker jag ändå det kan vara värt att fundera kring vad som kan vara rimliga resultat baserat på de förutsättningar jag har. Däremot är de ju lite dumt att sätta upp resultatmål nu, jag vet ju inte alls hur vinterns träning kommer utvecklas. Dessa mål kan vara helt orealistiska när sommaren väl kommer, så jag ser på det som att jag hoppas kunna träna tillräckligt för att dessa mål ska vara rimliga.

Skulle jag slänga ut några siffror får målsättningar så skulle det vara:


Race i Norrland - Topp 3

I år var jag som sämst 4:a på tävlingarna i Norrland, så jag var redan 2018 en rätt stabil topp 5 åkare i Norrland. Men det var stenhårt i flera av loppen så jag är inte alls trygg där utan allt ska verkligen klaffa på dagen för att hamna där framme. Men det finns ett antal elitåkare som jag inte riktigt rådde på i något av loppen (Brännlund, Blom, Enberg). Beroende på vilka som kommer på ett lopp så är topp 3 antingen väldigt svårt eller helt förväntat. Men att vara på pallen känns som ett roligt mål! Jag har också en prestationsmål som egentligen går ut på att krympa avståndet till elitåkarna och att även om jag inte lyckas slå dem ännu så vill jag hänga med längre och sluta närmare dem i tid.

XCO Nationell H30 - Topp 5

Till exempel SweCup XCO. Bara kört ett sådant lopp 2018 och det var SM där jag slutade 4:a. Kommer jag topp 5 så är jag absolut nöjd!

Jag börjar däremot känna att jag skulle kunna ha som en långsiktig dröm att förr eller senare lyckas ta en medalj i master på SM i XCO. Det vore verkligen häftigt.

Långloppscupen XCM H30 - Topp 10 

Det känns som ett rimligt mål som ändå är utmanande, det avser alltså enstaka resultat och inte i totalen. Tittar man på totalresultat istället för H30 så kanske topp 50 är ett bra mål. Enda långloppet jag körde i långloppscupen var Mörksuggejakten och där komma jag 15e i H30 med ca 1:30 upp till topp 10. Att sätta mål i H30 är lite lurigt eftersom det är så beroende av vilka som väljer att köra H30. Men jag tycker det vore rimligt att klara topp 10 på något mer teknisk och lite kortare långlopp. Är det enbart slätdrag och accelerationer ut ur kurvor kan de bli svårt. Som referens så var jag 16 sekunder efter Samuel Brännlund på SM i XCO där han kom 2a och jag 4a. På cykelvasan däremot var jag drygt 8 minuter efter! Visst det är 3 gånger så lång tävlingstid, men skillnaden i tid är ändå enormt mycket större. Detta visar att jag relativt har svårare för långloppskaraktär på loppen.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar