tisdag 19 februari 2019

Rekord på 4x4 minuter intervaller, RE != TSS och en välkommen baby

I Torsdags fick vi äntligen vår efterlängtade baby, det blev en flicka vilket var mycket roligt! Allt gick bara bra och livet rullar vidare med att hitta nya rutiner för allt man tar sig för.

Träningen då, jag körde ett hårdare distanspass, 3 timmar med totalt 60 minuter sweetspot på 60 rpm, på fredagen och benen var riktigt sopslut efter den körningen. På lördagen var det hårda förhandlingar med mig själv kring vad jag skulle köra för pass. Lite sliten från fredagens pass och efter att behövt gå upp 2-3 gånger till en vaknande 3-åring på kvällen så blir man ganska mosig i skallen, svårt tagga till där efter kl 21 när man hunnit slumra några gånger. Hade en plan att köra 4x4 då det var länge sedan. Men förhandlade som sagt hårt med mig själv. Utan att bestämma mig gick jag ned och började fippla i ordning alla grejer och efter stund kom fighting spiriten tillbaka och jag tänkte att jag får satsa. Den här helgen var sista dagarna innan min återhämtningsvecka så då vill man ju gärna trycka ned kroppen så gott det går. Sagt och gjort.

Pulskurva 4x4 minuter intervaller 

Jag ville slå mitt rekord som tidigare låg på 359 Watt och siktade på 365 watt. Det kostade en del framför allt sista intervallen men gick gjorde det och min nya PR är därför 366 Watt i snitt över 4x4 minuter. Det är exakt 120% av den FTP på 305 Watt som jag använder. Det genererade 10 min 30 sek i Zon 5 vilket är relativt mycket för 4:or, vilket också indikerar att det var tufft. Det var skönt att få sätta dit den och trots att jag kände av distanspasset med styrkeintervaller från dagen innan. Efter 4:orna så körde jag 20 minuter sweetspot också för att dryga ut passet ytterligare. Försöker hålla upp träningsstressen sista veckan innan återhämtning. För att övervaka min träningsstress så följer jag Relative Effort (RE) på Strava, vilket är deras version av TRIMP som ju är Bannisters impuls-modell för träningssvar. Det är den datan som går in i deras Fitness and Freshness kurva. Det är rätt smidigt i appen där man kan se hur man ligger till jämfört med föregående veckor, se bilden nedan längst ned. Där kan man se hur jag rampar upp stressen över veckorna och sedan tar en återhämtningsvecka.

Strava Relativ Effort

Jag har alltid trott att RE på strava är ungefär samma som TSS, men ICKE! Efter att jämfört med TSS från mitt gratiskonto på Trainingspeaks (TP) så har jag insett att RE är mycket lägre. På strava kommer jag sällan upp i mer än 400 RE och ligger oftast mellan 250 - 400. Räknat i TSS på TP så ligger jag sällan under 400 TSS. Har jag 350 RE på strava så ligger det kring 500 TSS. Det var lite skönt att se eftersom jag alltid tyckt jag haft låg träningstress relativt de TSS siffror som man hör diskuteras i flera av de podcasts jag lyssnar på. Jag har ju heller ingen effektmätare vilket gör att både RE och TSS blir beroende av hur man ställer in sina pulszoner. Det gör också att det är svårt att jämföra mellan olik idrottare. Men TSS är i all fall mer utbrett än RE. Det lutar åt att jag skaffar TP och börjar använda det som huvudverktyget för att tracka och planera träningen. Vill också få lite mer känsla för produkten då jag vet att man smidigt kan skicka över träningsprogram till andra via TP, något jag funderar på emellanåt. Skaffar jag en effektmätare kommer jag genast skaffa TP helt klart.

I söndags skulle ajg köra ett sista pass på blocket och tanken var att bara samla tid i låg zon 4, dvs sweetspot. Men jag fick faktiskt vika ned mig på det passet trots att sweetspot är ganska skonsamt. Jag körde 20 minuter och när jag skulle börja på nästa 20 min intervall så blev det bara 5 minuter sen rullade jag zon 2 resten av passet. De två föregående dagarnas hårda träning tillsammans med allt nytt runtomkring vår nyfödda stjärna gjorde att jag hade helt slut på mental energi. Jag funderar ibland om jag kunde träna ännu hårdare eftersom jag sällan failar pass men detta var helt klart på min gräns just nu, där den total "stressen" i livet spelar stor roll för hur mycket man tål att träna. Det blir bra med en återhämtningsvecka nu för att ladda om för ett nytt block.

Jag har också den senaste veckan gjort en ganska ordentlig genomgång av min kosthållning och vägt och mätat en hel del under 8 dagar. Jag jobbar på ett inlägg kring min energiförbrukning så håll utkik för det kommer när jag får tid att färdigställa analyserna.

1 kommentar:

  1. Grattis! Skönt att allt gick bra med förlossningen. Ser fram mot inlägger om energiförbrukning. Dina inlägg är bra för motivationen.

    SvaraRadera