söndag 15 september 2019

Race Report - White Mountain Race 2019

Årets sista tävling blev White Mountain Race som jag också är med och arrangerar. Vi hade strålande väder och deltagarrekord med råge, jättekul att så många kommer och tävlar. Det är fantastiskt roligt när man går förbi och överhör någon som står och berättar för sina anhöriga hur rolig och bra banan är! Men hur var det med formen, har den hämtat sig från BikeBoost eller skulle detta också bli en slitsam historia?

Inför  

Ända sedan BikeBoost har träningen varit riktigt dålig. Bara 3 timmar träning förra veckan och 4 timmar i veckan, inklusive racet. Dels har kroppen inte känts helt hundra efter BB, men sen har det varit mycket annat med jobbresor och resa till bröllop på andra sidan Sverige. Jag vilade som vanligt torsdag och sen fredagen innan tävlingen så var vi ute och markerade banan bästa delen av kvällen så det blev inget väckningspass. På morgonen visade vågen +2 kg jämfört med i början av säsongen i Uppsala. Det blir mycket café och fikabjudningar över en sommar tydligen. 

Det var första racet utan väckningpass och det kändes ganska tungt och trögt på uppvärmningen. Men jag körde en ganska ordentligt uppvärmningen, lite längre än jag brukar. Hade utifrån utgångsläget inte så höga förväntningar på loppet. Att vara med som ansvarig gjorde dock att jag inte var så nervös för själva racet utan det var mycket annat att tänka på runt omkring.

Energi

Loppet är bara en dryg timme så energin blir inte så kritisk. Jag drack bra innan och körde sedan 300 mg koffein 1 timme innan start. Jag hade en flaska med kring 5 dl U sport 1:0.8. Kring 60-70 gram kolhydrater i den. Det är få ställen man kan dricka men jag tog någon slurk här och där, blev kanske 3 dl på hela racet. Ut på sista varvet drack jag och kastade sedan flaskan och körde utan sista varvet.

Race

Det var ett starkt startfält med 5 killar som jag räknade med att det skulle kunna stå mellan.

Glada miner på startlinjen

Pang!
I startbacken såg jag till att ta täten, mest för att jag ville vara först till den tekniska utförslöpan där jag ville se om jag kunde skapa lite luckor. Jag öppnade ganska hårt första halva varvet men alla var ändå med. Viktor Knutsson hade en sämre start och var utom synhåll under delar av första varvet. Mycket riktigt blev det några meter för mig utför backen men det var alldeles för lite för att de andra snabbt skulle hinna ikapp igen när det blev plattare. Efter 15 minuter hade jag blodsmak vilket jag inte har ofta!

Gäller att mata på när de är lättåkt om man vill ligga först när det är stig.

Taktiken blev bara att köra så hårt jag kunde och hoppas att någon kanske skulle behöva släppa. Jag tuggade på i bra tempo men det var ingen som behövde släppa. Första varvet gick bara några sekunder långsammare än mitt snabbaste varv, KOM, på banan, så det var riktigt bra fart. Viktor anslöt tillbaka till oss och ut på andra varvet väntade jag bara att någon skulle passera och börja dra ifrån, på samma sätt som på BB. Men jag lyckades hålla tillräckligt hög fart att de andra var nöjda med att ligga bakom. Det var stärkande och jag blev glatt överraskad att jag kunde vara med i fighten till skillnad från 2 veckor tidigare där jag fick släppa tidigt.

De andra varvet blev lite lugnare, ungefär en minut långsammare än det första. Det finns 2 skarpa kurvor där det passar att titta bakom för att se vilka som är med och på båda ställena noterar jag att hela gänget fortfarande är med.

Ut på sista varvet
Ut på sista varvet så går Viktor upp i täten och trycker på riktigt bra. Jag börjar slira men ingen av de andra passerar. Vi är några meter bakom. När vi sedan kommer ut där det spåret blir bredare så passerar de andra tre också och jag hamnar sist i gruppen och får slita för att hänga med in mot banans branta backe, men jag har ändå kontakt när vi kommer till backen. Precis innan backen har Viktor i täten fått stopp och pajat pedalen så vi passerar honom och sen från backen så kommer hårdkörningen som ett brev på posten. Där hade jag inte den kapaciteten som krävdes för att vara med i topp denna dag. Uppför backen attackerar Blom och Enberg och de får 20 sekunder upp för backen. Jag håller samma fart alla varv men saknar den där extra kicken som krävs i slutet. Det är synd för en brant backe är ju annars något jag ofta önskar mig i racen. Men har man inte trycket så går det ju inte ändå. Wincent ligger en bit framför mig men inte heller honom rår jag på. Jag går i mål som 4:a lite drygt 30 sekunder efter Enberg som vinner före Blom. 

Kanske lite överdriven målgång för en 4:e plats men jag var rätt glad för dagens race ändå.
Det är roligt det där med förväntningar (inlägget Förväntningar). Än fast resultatet i princip var det samma som i BB där jag drog kortaste strået av dem jag vill fightas med, så var jag idag inte alls så missnöjd. (Jag slog ju nu Viktor men han kändes starkare så hade han inte haft sitt krångel hade han också varit före troligen.)

Baserat på hur jag känt mig under veckan så hade jag inte så höga förväntningar så det var ändå skönt att känna att jag kunde vara med och gasa och "göra racet" nästan hela vägen. Såklart hade de varit roligt att i alla fall fått vara på pallen särskilt då det är hemmabana och jag har fördel av det. Men som sagt det är riktigt snabba killar man tävlar mot. Sen tror jag kanske att ska jag verkligen optimera mina chanser så måste jag fasa ut mig själv ur arbetet med arrangemanget nära inpå tävlingen som tar en del mental energi på tävlingsdagen och även då fysiskt dagen innan i det här fallet. De andra är så bra att jag behöver att allt ska stämma för att kunna slå dem.

Under kvällen hade jag sedan en tempohosta av rang och det rosslade och hostades ordentligt så jag tror ändå i slutänden att kroppen gjorde vad den kunde. Jag var också mycket trött, virrig och stirrig.

Det där med att göra eller täcka attacker och tempoväxlingar är något jag kommer jobba med under uppbyggnadsträningen sen. När man börjar vara med där framme i tävlingarna så går det sällan, kanske aldrig, att vinna genom bara hög jämn fart. Då måste man vara otroligt mycket starkare än övriga. Visst skulle nån från topp 5 nationellt vara med så kan de bara på på ren kapacitet köra ifrån oss men nu är det nog jämt att de krävs en fartökning i väldigt slitet tillstånd för att skapa luckor. Så att köra stressad tröskel där man ligger kring tröskel och matar på och sedan slänger in 1-3 minuter VO2max-effekt för att sedan ligga kvar på tröskel en stund efter det, känns som en bra grej. Men det blir inte förrän fram mot vårkanten det blir så specifika grejer. Nu är det off season och jag kommer köra mer styrketräning och kanske inte köra så mycket hög intensitet på cykeln, förutom när jag får feeling =)

Analys

Olyckligtvis hade effektmätaren precis fått slut på batteri, vilket jag upptäckte efter loppet. Så inga effektdata. Men jag har ju effektdata från de varv jag kört på WMR så jag har rätt bra idé om vad de krävs för effekt för att hålla den fart vi hade. Första varvet ligger medeleffekten troligen kring 285 watt och NP kring 330 watt. Det är något under vad jag hade när jag tog KOM. Sen något lägre andra varvet och så krävdes nog kring 420 watt i 2:20 för att hänga med Enberg och Blom i sista backen, också baserat på mina effektsiffror från den backen tidigare.

Tid i pulszoner
Snittpulsen blev 166, ett slag från tröskel och tiden i zonerna ser man ovan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar