torsdag 19 september 2019

Review - Bright as Day 700, Moonlight Mountain Gear

Jag är sponsrad av Moonlight Mountain Gear och har fått deras lampa Bright as Day 700 för att kunna testa den. Inlägget innehåller också annonslänkar till outdoorexperten där man kan köpa lampan.

Jag tänkte dela mina erfarenheter av lampan.

Jag har tidigare gjort en review av den större lampan i samma serie, Bright as Day 2000

Review lampan BAD 2000 från moonlight mountain gear

Bright as Day 700

 
Pris: 999 kr

Vikt lampa: 40 gram
Lumen: 700
Spridning: 15-30 grader

Batteri: Li-ion, 2 cell, 3400 mAh, 3.7 V
Laddtid: 3.5 h
Lystid 1.5 h(100%), 3 h (50%), 6 h (25%), 20 h (5%)

Fäste: GoPro

Ingår: Lampa, huvudfäste, batteri, laddarsladd, 1 m förlängningssladd.

Mer fakta: https://www.moonlightmountaingear.com/products/bright-as-day-700Jag har som sagt använt lampan ett år, mest givetvis under vintern. Jag har använt den både till cykling, löpning och längdskidor. Mest har jag åkt längdskidor med det, eftersom vintern är den längsta mörka perioden. För längdskidor så är den helt perfekt. Eftersom när det är snö ute behöver man lite mindre ljusstyrka då snön reflekterar mycket av ljuset. Då tycker jag att storebror BAD 2000 blivit för kraftfull och nästan blivit tvingad använda lägsta ljusstyrkan. Och gör man det så är BAD 2000 både onödigt stor och så är det batteriet betydligt tyngre. Så det är mycket lättare att ha den här mindre lampan där batteriet är så litet att de enkelt fästs på huvudbandet.


Dessutom är batteriet så smart att de laddas med en USB-C alltså en vanlig sladd som laddar Samsung-telefoner och annat. Mycket smidigt.

Laddas med USB-C

Moonlight mountain gear bright as day 700

Smarta detaljer!
BAD 700 är alltså perfekt när man behöver en lätt lampa med inte kräver jättestarkt ljus. Den blir lite för svag att använda ensam till cykling. Däremot är den perfekt att kombinera med t.ex. BAD 2000. Om man har BAD 2000 på huvudet är det perfekt att ha BAD 700 på styret så man alltid har ett ljus på stigen. Då kan man rikta lampan på styret närmare hjulet och så ha den på hjälmen lite högre ställd så man ser vad som kommer längre fram. Två lampor ger också mycket bättre hantering av skuggor som annars kan göra det lurigt att cykla fort på stig i mörker.

För löpning och längdskidor är BAD 700 helt perfekt som ensam lampa. Eftersom den håller 3 h på 50% så räcker det även för distanspass. 5% läget är ganska användbart då man tex packar ur bilen grejer eller stannar och pratar med någon, annars är ofta lägsta läget så starkt att man blir blind om man står nära.

Fästen och huvudbandet har mycket gedigen kvalité och de är en viktig del i att lampan blir trevlig att använda.

Det ingår inte fästen för hjälm och styre när du köper lampan utan dessa får man köpa till utifrån vad man planerar att använda den till. Fästena är dock GoPro-fästen vilka är mycket vanliga. Den går alltså med stor sannolikhet att använda till befintliga fästen som man redan använder. Det är värt att köpa riktiga fästen till den plats man vill fästa på.

Moonlight mountain gear har en gedigen testning och de lumen de uppger är också de lumen den levererar. Det jag upplever skillnad mot andra märken är att den levererar i princip full ljusstyrka genom hela batteritiden. Det är alltså inte så att det är 700 lumen i 15 minuter och sedan avtar det utan den lyser som lovat till batteriet tar slut. Kör men BAD 700 på styret kan man ju dessutom använda ett större batteripack om man ska var ute länge. Då de hänger på cykeln gör det inte lika mycket som på huvudet.

Slutsats 

BAD 700 är en mycket lätt och smidig lampa som är perfekt när man inte vill ha förlängningssladd utan ha allt på huvudet. Den lyser lagom för löpning och längdskidor, men för MTB rekommenderar jag att använda den tillsammans med en starkare lampa som BAD 2000 där jag föredrar att använda den starkare lampan på huvudet och den lättare på styret.

Det är bra kvalité på all kringutrustning och batteritiden är verkligen som utlovat och desutom med hög ljusstyrka genom hela batteritiden.

Jag rekommenderar alltså denna som "andralampa". Köper man sin första kvalitéslampa och planerar att bara ha 1 lampa en överskådlig tid så skulle jag råda att köpa en starkare lampa om cykling är en planerad aktivitet, BAD 2000 är den jag testat. Moonlight har fler modeller i ökande styrka.

---------------------

Moonlight mountain gears lampor kan du bland annat köpa hos outdoorexperten. Titta närmare på de olika modellerna på länken nedan.

Outdoorexperten - Moonlight mountain Gear Lampor


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar