måndag 2 september 2019

Race Report BikeBoost MTB

I helgen kördes ett av mina favoritlopp här i Norrland, BikeBoost. De har utvecklat banan ytterligare till år och den är mycket rolig och välbalanserad. Blandat naturlig stig med byggda delar och kortare gruspartier där man hinner dricka. Superkul! Jag gillar också att alla får hålla sin egen fart och att klungkörning inte blir en så stor faktor då det är så mycket stig. Men idag kanske jag skulle behövt lite draghjälp?

Inför

Körde väckningspass på lördagen och hade hög puls mot belastningen men de var ändå skaplig skjuts där jag tog ett KOM med 400 watt i drygt 4 minuter. Hela familjen är mer eller mindre förkylda så det är lätt att känna efter FÖR mycket. Inför tävlingar vet jag dessutom att jag inte kan lita på min känsla då den kan vara lite all over. Så jag försöker inte fästa någon vikt vid det. Barnen hade ingen feber så hela gänget följde med som planerat.

Redo för race

Energiplan

Loppet har en tävlingstid kring 1 h 50 min så jag hade planerat att få en flaska langad vid varvning ut på varv 2 av 2, tack för det Jenny. Jag körde ingen rödbetsshot den här gången men väl mina 200 mg koffein 1 h innan start.

Jag hade alltså ca 9 dl i 2 flaskor och jag fick i mig kanske 7 dl under loppet, helt okej för ett lopp under 2 timmar och då var inte särskilt varmt heller. Utöver kolhydraterna i flaskorna, vilket var kring 120 gram så hade jag tre U gel cola med koffein i min softflaska. Dessa fick jag också i mig under loppet så jag fick i mig bra med både vätska och kolhydrater.

Race

I starten så kom jag iväg i täten, inget jag föredrar men jag tänkte att de troligen skulle in på någon stig rätt snart så då ligger jag gärna först. Däremot var startloppen nästan 2 km lättåkt elljusspår och asfalterad rullskidbana. Så det var kanske lite onödigt att lika och dra hela gänget där, men nån ska ju göra det också. Första 4 minuterna fick en snitteffekt på 385 watt, det är rätt hårt, men ingen katastrof.
Holeshot!
När jag slår av lite glider Enberg, Wincent och Dorsch förbi och är först in på stigarna. Jag får direkt lite kämpigt att hålla deras hjul, det blir långsamt en liten lucka. Det går snabbt men inte anmärkningsvärt snabbt, inte en fart jag borde behöva släppa så tidigt i loppet tycker jag. Första 20 minuterna ligger snitteffekten på 315 watt. Jag tänker först att de kanske var startloppen som satte sig och tuggar vidare men jag kommer inte tillbaka utan sakta sakta tappar jag framåt. Jag har Blom på mitt hjul och bakom honom närmar sig Knutsson. Jag känner ganska direkt att jag har svårt att trycka till utan att sedan bli tvungen att ta det lugnare en stund.

Grymma sektioner!
Kring 30 minuter in i loppet så passerar först Knutsson och sedan Blom och jag lyckas inte hänga på dem. Vi ser dem andra inte långt framme men min fart är för låg så luckan ökar sakta sakta snarare än att den minskar. Jag tappar modet lite när jag känner att jag inte kan köra på som jag brukar men gnetar på och tänker att om någon av de framför blir trötta så ska jag i alla fall vara inom slagläge. 

Kring 45 minuter kommer banans längsta grusvägsparti på 2 km och där slår tätgruppen, där nu Knutsson och Blom anslutit, av på farten och jag närmar mig snabbt. Jag är som närmast kanske 5-6 sekunder bakom dem innan de upptäcker mig och organiserar farthållningen så jag inte lyckas ansluta. Nu känns de motigt att se 5 stycken dra iväg och så ligga bakom själv och gneta.

Ingenmansland.
Strava Flyby visar att jag tar in lite i den längre grusbacken båda varven, men alldeles för lite mot för det jag tappar i övriga delar.

Ut på andra varvet är jag riktigt trött men det är ingen jag kan se bakom vilket är skönt. Jag får rapporter om att jag är 40 sekunder bakom Blom, svårt köra ikapp när man inte riktigt har dagen men jag försöker fokusera på att trycka hela vägen för att hålla avstånden så små som möjligt, ett av målen var ju att bli riktigt trött, och det är inom med räckhåll med råge.

Jag har inga större incidenter även om banan är lite lurig med blöta stenar och blött topplager i jorden som gör att framhjul släpper här och där. Jag slår i pedalen vid ett tillfälle så cykeln tar tvärstopp men det blev itne värre än så. Sen hjälper jag Gimonäs med röjningen genom att försöka avbarka en större tall med underarmen, det går inte och jag skrapar mig istället. Men inte så farligt. Det hade inte varit fel med racing Ray fram en sån dag. Banan är en sådan att man har en fördel av att ha kört den några gånger, vilket hemmaåkarna visade genom att göra starkt allihop. Eftersom många stigar är lite bredare där man faktiskt kan göra spårval och välja om man går inner eller ytter osv. På en vanlig smal singeltrack följer man oftast bara med men här kan man göra på rätt och fel. Banan har väldigt många kurvor och det är flera där jag känner att jag hamnar avigt genom att antingen bromsa för lite innan och hamna utanför eller genom att bromsa onödigt mycket och sen bli tvungen att accelerera direkt.Jag är riktigt slut sista halvtimmen och de börjar dra i vaderna i det tvära branta knickarna. Men jag håller ändå uppe farten på nästan samma nivå båda varven.
Äntligen mål

Jag går i mål som 6:a ungefär 2:20 efter vinnande Henrik Enberg. Inget resultat jag direkt är nöjd med men det var inget bra drag i kroppen idag så det var inte så mycket mer göra. Jag var rejält slut och hade kört de som fanns. Alla framför är duktiga cyklister och är jag ändå så pass nära en dag som denna så känns det okej. Det är första racet i år där jag inte riktigt kände mig som mig själv, min form brukar annars inte variera så särskilt mycket från tävling till tävling utan jag brukar hålla ungefär samma nivå självklart med variationer beroende på hur banan passar etc. Jag kommer efter säsongen gå tillbaka och titta på hur träningen sett ut inför mina bästa prestationer som Obbola Challenge och SM. För vid de tillfällena har det varit en mycket god känsla. Jag kommer dock inte analysera sönder den här tävlingen då det inte berodde på träningen inför. Idag måndag har jag en riktigt tung skalle som späder på min teori.

Loop 1 tappar jag 1:30 mot min egen tid första varvet, loop 2 tappar jag bara 15 sekunder och loop 3 tappar jag 1 sekund. Så räknar man bort starten (första 20-30 min) så håller jag sedan samma fart hela racet mer eller mindre. Den farten är tyvärr lite för låg för att vara med där framme den här gången.

Värt att nämna var att på placeringen efter mig så kom Gustav Wissting från Lycksele. Han är 14 år! Vi kommer få det väldigt svettigt om han fortsätter på sin utvecklingskurva de kommande åren. Roligt att se!

Supporters.

 Analys

Snitteffekt 282 watt, NP 307 watt. Snittpuls 163 slag.

Tid i pulszon

Tid i effektzon


Det var nästan exakt samma % tid över tröskel och samma snitteffekt över tröskel som på Obbola Challenge. Men effekten under tröskel, dvs 65% av loppet var den här gången 20 watt lägre. Sen är de ju inte samma bana men de var lite intressant tyckte jag. Obbola har mycket mer riktigt grovt stök så där är det svårare att hålla en hög effekt så de kan inte jämföras rakt av heller.

Jag brände 23 W' bal matches och W' bal visas nedan.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar