söndag 20 juni 2021

VO2max-test, på riktigt

Jag fick ett VO2max-test i present av min fru och nu i helgen har jag varit ner till Umeå och kört det. Jag körde också mitt eget huvud-test Padilla tidigare i veckan för att få en referens mot mina egna beräknade siffror. Jag var ju förkyld för två veckor sedan, med en vecka utan träning, så lite lur att bokningen skulle behöva flyttas men jag har känt mig helt frisk på slutet så det funkade ändå att köra. 


Referenstest alá Padilla

Så, först min gamla vanliga Padilla-test, jag har beskrivit det så många gånger att jag inte gör det igen. Allt står här om utförande och beräkningar. Detta körde jag i torsdags. 

Jag seglade genom 4 min på 365 watt som väntat. Där och en bra bit över har jag ju kunnat köra 3-1:or. Allt handlar om 400 watt rampen och även den gick helt okej, de var jobbigt såklart men inte någon risk att inte genomföra den. Sen då 435W, den räknar jag inte med att klara utan där är det bara survivial. Min eget personbästa är 58 sekunder. VId 40 sek kände jag att jag skulle slå det, jag tuggade på en stund till och fick vika ned mig på 1:23 in i 435 Watt. Jag hade kanske kunnat dra några sekunder till med benen, men huvudet fanns inte efter en hel vecka ensam med 2 sjuka barn hemma hela dagarna. jag ville också "spara" lite huvud till det "riktiga" testet. 

1:23 på 435 watt ger enligt beräkningarna ett Wmax på 412W ett syreupptag på 5.14 L/min. Jag glömde väga mig innan så det blev efter och då vägde jag lätta 66 kg. Jag har tidigare vägt ca 0.5 kg mindre efter än före testet. Däremot på lördagens riktiga test på Umeå Performance Center så vägde jag 67.5 kg, vilket är där jag brukar pendla. Så jag använder den vikten även vid Padilla-beräkningen.

5.14 l/min ger med 67.5 kg ett syreupptag på 76,11 ml/kg/min. Det är nytt rekord! Jag var riktigt glad att sätta ett så bra värde trots att jag var sjuk och sängliggande för bara 2 veckor sedan.


VO2max-mätning


Så till det verkligt intressanta, det riktiga testet med mätning och mask!

Först en byta pedaler, fixa sittställning och så uppvärmning 10 minuter, var upp och snurrade lite på 400 watt men mest rätt lugnt, blev varm i alla fall. 

Sedan började testet på 120 watt och ökade 30 watt varje minut. Det fanns ingen fläkt och lite ovant med hur pass varm det blir utan bra kylning. Men testet är så kort att jag tror(?) inte värmen ska begränsa mätvärdet på något vis.


Jag körde på och kunde på skärmen snegla och se både puls och VO2max "live", även såklart effekt och kadens. Cykeln var en monark LC7, lyx! Så den håller effekten oavsett kadens, och jag hamnade kring 95 kadens, brukar ligga på 92-94 hemma. Första 7 minuterna är lätta, men jag noterade att på alla effektnivåer hade jag ett par slag högre puls än jag brukar ha på samma effekt hemma i källaren. Stress över test, nerver, värme, mask? Kan bero på mycket.

Från 360 watt känns det som testet börjar, och vi ska kika på data sen att de verkar stämma. 420 watt och nu är det ju jobbigt, svårt bedöma hur länge jag har kvar då jag aldrig ökat ramper varje minut. 450 börjar bränna och på 480 watt är det tufft. Efter 34 sekunder på 480 watt så är de god natt. Riktigt trött där, men ramlar inte av cykeln. 


Testet är kort, men det satte sig ändå i kroppen. Blev som matt. Jag hade noterat en puls på 187 som högst! Det är det högsta värde jag noterat sedan 2019 tror jag. 188 är den maxpuls jag använder i klockan men det var de väldigt länge sedan jag nådde.

Så vad gav detta för testvärde då?

VO2max: 4,48 l/min
Testvärde: 66,8 ml/kg/min

Det gjordes också ett maxlaktat 3 minuter efter testet och det låg på 17.35 mmol/l. Så nog tog jag väl i! (Vilolaktatet var 1.6 mmol/l.)

Slutsatser


Jag måste säga att jag är ganska besviken på mätvärdet! Jag hade högre förväntningar baserat på mitt eget test, även om det finns en spridning i en sån beräkning så trodde jag väl inte att det skulle skilja 13%! 76 till 67 ml/kg/min. Ett fysiologiskt mätvärde är inget prestationsmått, så kanske har jag lågt VO2max men en hög nyttjandegrad. Uppenbarligen kan jag ju driva laktat, vilket borde gynna den typ av "av och på" som ofta är fallet inom MTB, framför allt XCO. Men jag fattar inte hur jag kan cykla så pass fort som jag kan om jag bara har 67 ml/kg/min i syreupptag. 

I cykelkretsar och elitled så är 67 ml/kg/min ett ytterst mediokert värde. Jag hade 70 som min skamgräns och hade väl räknat med någonstans mellan 70-75 ml/kg/min. Så det var lite antiklimax. 

Jag har funderat hela bilresan tillbaka till Skellefteå på vad som kan göra att det diffar så mycket. Kan jag vara så inkörd på Padilla att jag kan överprestera beräkningen på rent utförande och vana? Värmen utan fläkt? Förkylningen för 2 veckor sedan borde absolut kunna sänka värdet några klick, men hur kunde jag då få ett så högt värde två dagar tidigare i Padilla? Hade Padilla varit 70 så hade ju 67 varit rimligt på testet. Är Padilla-beräkningen helt enkelt så dålig? Då måste jag sluta använda den, eller relativvärden går ju jämföra mellan testen, men inte absolutvärdet. Jag trodde ändå det skulle va inom några få %. Hade jag *faktiskt* kunnat cykla några sekunder till och drivit upp värdet till 70? Jag får inte ihop det och det stör mig. Att klara en bit in på 480 watt var ändå ungefär vad jag hade räknat med, kanske att kunna klara den ut i bästa fall hinna starta 510 watt. Så effekten var ju precis som väntat egentligen, det var bara ett mycket lägre mätvärde på den effekten. Jag satt och kolla testvärdet på 450 watt rampen och tänkte "men öka då!" jag orkar inte hur länge till som helst. 

Mer data

Det följde med en hel del data faktiskt! Kopierade över från PDF till excel och plottade lite grejer!

Först puls vs effekten. Säger inte så mycket.

Testvärde och effekt vs tid. Man ser i figuren nedan att från 420 watt så är värdet över 65 och planar ut och ökar inte längre så snabbt. Intressant att under första 30 sek på 480 watt så sjunker värdet något (punkt 2 och 3 från slutet) trots att jag cyklar vidare. Men det är väl så det ska va när VO2max peakar,


De övriga graferna här ger lite intressant information eller iaf indikation på tröskeleffekt och tröskelpuls. Första grafen är VE alltså Volume exchange. Dvs hur mycket luft man drar i sig. Man kan se ett rätt tydlig vinkelförändring i VE i början på 360 watt. Det ser ut som CP ligger där kring. Dock rätt trubbigt såklart men kring 340 watt är de värde jag använder för CP idag och de verkar rimligt.

VE vs tid och effekt

Nästa graf visar RER, alltså hur relationen mellan syre och co2 ser ut. Även i detta data ser man samma vinkel eller "knä" i början på 360 watt rampen. Från 330 till 360 watt kliver jag över CP, eller det är min tolkning. Man blev inte medskickad särskilt mycket tolkning av data från testledaren.

Man kan baserat på molekylvikter och hej och hå säga att RER under 0.85 så bränner man mest fett. Kring 0.85 bränner man lika mycket fett som kolhydrater och från RER>1 så bränner man 100% kolhydrater. Jag passerar RER=1 efter 15 sekunder in på 360 watt. Ytterligare ett tecken på att CP ligger där i krokarna, 340-345 W är min gissning baserat på detta, vilket förstärker det jag redan trodde baserat på intervaller. Men 1 minuters ramper är alldeles för korta för att allt sånt här ska hinna stabileras. Men den tydliga derivata-förändringen säger ändå något. 

RER och effekt vs tid 


Den sista grafen visar Totalvolymen delat med koldioxidvolymen och syrevolymen plottat mot pulsen. Jag vet faktiskt inte hur denna ska tolkas. Jag använder 167 puls som tröskelpuls och det verkar väl stämma baserat på detta, där kring 170 händer uppenbarligen något! Avslutning

Jag avslutade dagen med att bli guidad av Viktor Knutsson och Henrik Enberg ur teamet på några riktigt superfina stigar! En riktigt fin runda. En sån stig som man är glad om man hittar en 100 m snutt, men denna var flera km lätt utför med flowiga kurvor där man kunde hålla bra fart trots att den var smal och slingrig! En av de finaste stigar jag kört, kullastigen i Umeå. Den ser jag fram mot att köra fler gånger! Kanske dyker det upp lite "GoPro footage" därifrån framöver!
 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Följ mig också på:

3 kommentarer:

  1. Jag skulle inte lägga alltför stor vikt vid skillnaderna mellan Padilla och "riktigt". Dels spelar testprotokoll stor roll men troligtvis är det syreupptagsutrustningen som spökar. För säkerhetsskull behövs fler tester på fler olika testcenter. Egen erfarenhet och baserat på vad andra fått för värden hos ett välkänt företag i Sverige som börjar på A är dessa oerhörda glädjemätare. Stor nivåskillnad och krav på kalibrering av testutrustning hos testcenter och t.ex. forskningslabb. Testcenter är skapade till gemene man, där precisionen inte behöver vara lika korrekt. Har svårt att se att du har 66 ml/min baserat på vad du presterar, för oavsett om du har bra GE eller ej så spelar inte GE lika stor roll på ett väldigt polariserat XCO-lopp som på TT... :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för bra input! Tanken har slagit mig, men jag vill inte heller va den som anklagar utrustningen när man får oväntat värde. Men det är klart nog blir jag nyfiken att köra testet på något "institut" typ Bosön eller Livi där man lägger mer energi på kalibreringar och detaljer.

      Radera