torsdag 24 februari 2022

Cykel beställd och kedjebrydderier

Mitt senaste inlägg om van der Poels träning blev snabbt ett väldigt populärt inlägg. Det är nu mitt 8:e mest populära inlägg de senaste 12 månaderna. Endast slaget av inlägget i min serie om intervaller samt mitt stora inlägg om styrketräning. Det var ändå ett inlägg jag var osäker om jag kunde tillföra något med, men det var roligt att det verkar uppskattas. Gissar att de agerat som en sammanfattning för dem som inte brytt sig tillräckligt att själva läsa hans dokument.

Annars haft rätt svårt att försöka förstå vad folk helst vill läsa om. Titeln på inlägget är väldigt viktig. Att ha med tröskel, vo2max eller dylikt är ofta populärt. Att ha med ett intervallpass typ "4x7 min hard start" är också ofta ganska många som vill läsa. Men det stämmer inte alls alltid så jag är lite vilsen i vad folk faktiskt vill läsa om. 

Försöker blanda lite mellan specifika pass och mer övergripande tankar om träningen samt hur min status är inför säsongen. Jag tror eftersom jag inte postar inlägg så ofta så blir det lite svängigt mellan inläggen, vissa glömmer säkert att gå in och kolla då det oftast bara blir något inlägg i veckan, utan regelbundenhet. 

Snart blir solen en vanliga syn på passen.

Ny cykel


Har beställt en cykel nu, kan bara hoppas att den faktiskt ska dyka upp också, kommer inte släppa den jag har förrän en ny är innan för dörren. Vad det blir får jag väl släppa när den faktiskt kommer, men har man följt mig kan man ju säkert gissa.

I och med detta har jag börjat fundera kring lite prylar till cykeln, beställt nya klingor, nått extra vevlager och ett par kassetter. Köpte några extra kassetter som jag tänker sälja av här när ingen får tag på sånna i sommar ;)

Även en dropper på gång. 

Kedjor


Gjorde också en vända genom https://zerofrictioncycling.com.au/ s artiklar för att se hur SRAM-kedjor står sig mot shimano, samt om det går köra shimano XTR på SRAM kassett.

Några lästips för den vetgirige:

Ställde frågan till ZFC om det fortfarande gäller som hans tester visat att SRAM har väldigt lång livstid men är väldigt långsamma (hög friktion). Så här svarar han:

"God mornin Johannes - yes correct re eagle, crazy wear durability, crazy slow (but it does improve over time as it eventually breaks in, they just have really tight tolerances. Eventually they will just be very slow :)) Might be worth watching the zfc you tube vid on 12spd chain compatibility- but most cases yes for xtr 12 on eagle if have xtr 12 compatible ring, just some cases the longer inner plate link extensions may rub on side of cassette teeth in larger cogs (high chain line angles) - depends on how tight that angle is - bikes differ depending on final gearing, bb width, chainstay length etc. Some its perfect - actually better shifting than sram - others - rubbing issue. If you do, it is worth keeping xtr as race chain (you will never notice slow sram chain in training). Definitely 2 pot system - US is great for those 0.1% who are re optimising race chains to pro level, or maintenance on wet lube chains. For general riding it is a huge amount of faff for not tangible benefit. Go to 1hr 39 mins into waxing faq vid to see two pot system like a boss."

Såå, jag kommer köra XTR kedjor på SRAM-kassett. Drev kommer vara Garbaruk som är kompatibel med både SRAM och XTR. Kommer även använda den SRAM-kedja som kommer på cykeln som en träningskedja, spelar ingen roll med några extra watt där.

Jag tror jag har 4 oanvända XTR kedjor hemma och 2 är redan rengjorda och vaxade. Sen har jag kvar fjolårets tävlingskedja som går in som träningskedja. Så jag klarar mig mer än hela året på det jag har. Nötte inte ut en enda kedja till 0.5% förra året. 

Jag beställde också en ytterligare slow cooker så jag kan levla upp till "2 pot system", det blir fint!

Träning

Träningen har rullat på bra sista blocket. 16 dagar bra tryck och nu tar jag några lugnare dagar. Det är svårt att vila tillbaka "ladd" i kroppen. Så fort man tagit någon lugn dag så känns de som man ska köra på igen, det gäller att låta kroppen komma upp lite mer så man har buffert när man sen börjar göra på igen.

Avslutade med 3 hårda dagar på rad och de sista var de första mer anaeroba passet. Huvva vad de är hemskt! Körde ett nytt pass för mig. 2x20 min 1-1. Alltså 1 min på 1 min vila upprepa 10 gånger sen blockvila och så 10 till. Tidigare mest kört 1-2:or och med 1-1 så blir vilan kortare vilket gör att man snabbare når punkten där toleransen testas. Sista 3-4 1:orna blir jobbiga. Lite synd att cyklen är så jobbig att snabbt ändra belastning för jag skulle helst trampa distanstempo genom vilan men nu blir det lite blandat med bakåttramp ibland för de är så kort tid att byta av och till hela tiden. Funkade rätt bra att köra det i 2 block så det passet kommer jag nog köra fler gånger.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Följ mig också på:


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar