måndag 16 maj 2022

Race report Övik XCO

Det regnar hårt mot bilrutan, vindrutetorkaren i högsta läget. Sam meddelar Holly att hon inte får kunna flyga i den här leken, med det oundvikliga resultatet att hon blir ledsen och kallar honom en bajskorv. Jag har fått dispans av Elin och sitter och kör med min noise canceling lurar och hör allt i bakgrunden. Funderar hur bra vinterns träning egentligen varit, tänkt om jag blir avställd direkt?


Jag har inte varit supernervös inför. Dels är det en mindre tävling med mest bara kändisar och dels räknas på något vis inte den första, utan det är först efter den första man kan sätta en förväntan, vilket i sin tur kan skapa mer oro. 

När vi kommer fram till området är det kallt, kanske 6-7 grader och lite blåsigt. Men regnet har upphört! Det passar mig perfekt för att de regnet på morgonen tryckar undan pollen i luften så kan känner inte av det särskilt mycket på plats. 

Jag rullar ett varv tillsammans med Northern XC-killarna. Det är en fin och rolig bana. Två backar, ett lite stökigare parti och sedan mycket flow trail med blandat med mycket häll insprängt. Kör en gång med lite tryck uppför startbacken för att bli lite varm i benen, men de är en försiktig uppvärmning.

Angående detta med inserts som jag skrev sist så när jag var ute och laddade på utför dagen efter inlägget bestämde jag mig direkt för att köra korv. Det är mycket roligare att kunna köra mer aggressivt utan vara rädd för fälgarna! I Övik körde jag 1.25 bar fram och bak.

Tävlingen

Bilder av Oskar Karlsson och Alfons Sundberg.
 


Starten går och det är ingen superhets, och jag stressar inte för att komma först in i backen heller. I mitt scenario så tänkte jag se till att inte släppa tätgruppen de första 2 varven och sedan kunna se om man kunde öka farten i någon backe. Men kanske hellre ligga med och känna på kroppen till att börja med. 
Längst upp i backen är det teamkompisen Henrik Enberg som gör först in på flow trailen med mig på hjul. När vi kommer till botten av utförslöpan så startat direkt banans andra längre stigning. Vi rullar på som på ett snöre hela gänget med små luckor mellan, jag och Henrik först. En bit upp i backen passerar jag Henrik där spåret delar sig. Håller bra tempo då de bakom inte riktigt har kontakt vill jag att de ska få slita för att komma i rygg på Henrik. 

När vi kommer in på den stökiga, brötiga, nästan ofärdiga stigen längst upp så är det rätt jobbigt att hålla tryck. Hela lång backen innan tar ut sin rätt, men jag försöker trycka på rejält. Efter det stökiga partiet kommer man ut på ett elljusspår och där har jag fått en lucka även till Henrik. Jag kan inte se någon när jag tittar bakåt. Jag eldar på, tänker man lär köra ett hårt första varv i alla fall innan allt har satt sig. 

Jag ser ingen i skogen heller där spåret går lite omlott och det var lite oväntat att det skulle bli sån lucka direkt. När jag kommer till varvningen förstår jag att Henrik kört fel och nu är ute i tävlingen. Han hänger på mig igen bara för att få racea. Vi följs ungefär samma sträcka som första varvet men uppe i det stökiga delen efter andra backen så får jag lucka igen och kör själv.När man passerar målområdet så ser jag dem som ligger 2:a och 3:a, Nils Lillpers och Stefan Tengman. Det är en trygg ledning jag har, och den ökar med ungefär 10 sekunder per varv. Så jag fortsätter hålla ungefär samma tempo och kör mitt eget race. Det visar sig att även dem körde lite fel på första varvet, varför ledningen blev så stor där direkt.Lite svårt att pressa sig sådär maximalt när man har sån trygg ledning, men jag försöker skapa olika scenarion att någon är med. Också lite skönt med en primär där man inte jagar livet ur kroppen, det är ju många helger med tävlingar på rad nu och man vill ha lite hunger efter lidande i reserv.

Prispallen

Efter 5 varv går jag i mål som segrare på tiden 1:12:32. Lillpers 2:a och Tengman 3:a. (Lillpers åkte innan prisutdelningen därav ej med på bild). Jätteroligt att få börja säsongen med en vinst och kändes som precis det som behövdes för att lyfta upp motivationen och få bra inställning för kommande tävlingar, Lida Loop redan på söndag! 

Sen hade jag en våldsam hosta kvällen och natten efter tävlingen, så nog hade man dragit i sig en del pollen på nått sått. Hostade så våldsamt på natten att jag fick gå upp och dricka leta halstabletter och byta rum för att inte väcka de andra. Snart ska de väl börja ge sig, björkarna börjar ha grön blad nu så det borde ju lugna sig.

Analys

Snittpuls 164, tre slag under tröskel. Snitteffekt 240 och NP 300 Watt, rätt beskedligt.

Varvtider
13:46
14:29
14:48
14:41
14:48 


Rätt bra tid i höga effektzoner, men tror jag måste justera upp min FTP-inställning något. Ser lite låg ut.  

--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Följ mig också på:


1 kommentar: