fredag 19 augusti 2022

Ny dropper remote

Efter att rådfrågat Patrik på cykelgaraget om dropper remote så valde vi att göra ett test med DT Swiss variant med både lockout och dropper i samma, givetvis med 3 lägen för lockout.

Tidigare körde jag ju med Orbeas squidlock som också hade dämpar-lockout och dropper remot i samma. Men jag var inte helt nöjd med den dropper-knappen, främst för att den pga sin konstruktion med böj direkt från knappen går trögt. Att den går så trögt gör att man måste flytta handen till en något onaturlig position för att använda den, blir svårt mitt i stöket. 

Remoten från DT swiss heter L3 och har också lockout reglage med 3 lägen, låst, halvöppen och helöppen, precis som det ska vara! Sen är själva dropper reglaget placerat som de andra, längst ned. Höljet svänger inte direkt och den går dels lättare sen får man en helt annan hävstång när man trycker på en sån har knapp än på en sån som squidlock, som är väldigt kort. Dessa saker tillsammans gör att det är en helt annan funktion i den. Den bygger lite höjd nedåt, men inte så mycket att den blir svår att nå. Möjligen om man har mindre händer kan de bli lite onaturligt. 

Jag har hunnit testa några pass och den känns riktigt bra! Jag har inte hunnit träna om muskelminnet för att enkelt hitta av knappen än, utan tummen letar de gamla reglaget ibland. Men bara muskelminnet hinner sätta sig så känns det mycket bättre än de gamla. Mycket enklare både krävs mindre tryck och mer naturligt att använda en remote i den riktningen än en sån som man trycken uppifrån och ned som squidlocken nedan:

Gamla squidlocken


Detsamma gäller lockout reglagen där jag inte hunnit lära mig hur de ska kännas på DT swiss ännu. Men de gamla så känner jag ofta med tummen bara kolla så man verkligen har den fullöppen tex, så det måste jag nöta in hur de olika lägen känns för fingrarna, så man slipper tänka.Summa summarum väldigt nöjd att bytt till denna remote och ser fram emot att nöta in kontrollerna så de sitter i ryggmärgen. Så det blir lättare att få ut mer nytta ur dropper.

Rent allmänt är det ju flera tävlingar där jag aldrig använt den en enda gång. Till exemepel varken Tolvtjärnsloppet eller Finnmarksturen så sänke jag aldrig sadeln en enda gång. Jag ser inget behov av det i den typen av utförslöpor på vanliga stigar som inte är särskilt branta och inte heller så mycket tvära kurvor. På XCO används den däremot flera gånger per varv. Men det är ju främst där det går brant utför. Är det platt så man måste skapa farten själv måste det var extremt stökigt innan jag väljer att köra låg sadel. Jag har då oftast sadeln uppe så man kan sitta helt eller delvis och trampa på. 

På träning använder jag dock den ofta, men jag söker mig såklart också ofta till det som är lite mer brant, stökigt och inspirerande!  

--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Följ mig också på:

2 kommentarer:

 1. Hej, är du fortfarande nöjd med DT swiss L3? Jag är på jakt efter en remote som kan ställa framdämpare och bakdämpare i tre lägen samt styra dropper. Har du hittat något bättre alternativ?
  DT swiss säger dessutom att de inte vet om remoten fungerar med andra märken på dämpare än just DT Swiss.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte testat någon fler än L3 och orbeas squid lock och då gillar jag denna mycket bättre för droppern blir så mkt bättre. Den enda som kan vara är om man har väldigt bred tumme kan de kännas lite för trångt mellan spakarna om om man bara ska låsa upp dämparna kan man få använda tumspetsen. Men jag har rätt bred tumme och man vänjer in det rätt snabbt. Blir ju alltid så med 3 levers på höjd sådär.

   Radera