tisdag 2 augusti 2022

Race Report SM XCO Järfälla

Efter att haft ont i huvudet på kvällen efter XCC:n (race report ) så kom kroppen tillbaka under lördagen och på kvällen var jag iväg till banan och rekade lite linjer. Kändes bra och visste hur jag skulle köra. Det bästa vore om jag hunnit köra dem ett par gånger i full fart för jag blir under loppet snabbare utför för varje varv allt eftersom man sätter spårvalen bättre och bättre, tills man blir trött och det börjar gå åt andra hållet igen.

Det skulle vara rätt varmt på tävlingsdagen så jag hade planerat att byta flaska (med 2 dl sportdryck i) på varje helvarv och sedan på halvvarv antingen ta en vattenflaska och kyla kroppen med eller en gel. Det blev bara taget 1 gel och resten av gångerna prioriterade jag att få vattenflaskan att hälla över kroppen, otroligt skönt. Och extra skönt sista varvet då jag släng glasögonen och kunde hälla över huvudet! Så energiplanen satt rätt bra, drack väl inte precis allt men rätt bra intag båda vätska och kolhydrater. 

Även till XCO hade jag blivit seedad absolut sist, vilket kändes lite surt! Nu hade jag ju ett XCC resultat, men det är visst bara de första 5 som seedar från XCC och resten från UCI poäng och swecup-ställning, eftersom jag inte körde alla etapper i Huskvarna så har jag inget resultat i Swecup i år. Men XCO är ett längre lopp och ändå inte så många med så starten är inte jättekritiskt för oss där bak.

Jag var faktiskt riktigt nervös innan detta. Vi startade inte förrän kl 15:10 och dessutom skulle vi packa ut familjen från 3 dagars boende i hotell-lägenhet vilken alltid stressar mig. Men jag var helt otslagen Elin gjorde typ allt själv, var riktigt ångestladdad morgon de där. Men alltid skönt få komma på cykeln och börja rulla runt. 

Start

Gör en något bättre start än på XCC, men är i svansen såklart. Men när vi går in i första backen har jag både Erik Åkesson och Jesper Svensson precis framför så det kan ju inte vara allt för dåligt tänker jag. 

Det går hårt som vanligt och oron att hamna bakom någon som sölar i skogen var obefogad, de var snarare jag som fick börja släppa i första skogspartiet. Många av de här yngre killarna kör riktigt hårt i början men har lärt mig att inte jaga dem första varvet för de brukar jag kunna komma ikapp senare, alltså då så är ungefär lika bra som mig.


Redan ut på varv 2 måste jag börja lugna mig lite och försöka ta ett tempo som känns rimligt. Värmen och de kommande 8 vändorna upp för slalombacken inger respekt. Ser en större grupp på 5-6 nära bakom vid varvning, det är lite fram och tillbaka med placeringarna innan det börjar sätta sig. Efter ytterligare ett varv så har jag Blom på platsen bakom och vid målet så kan man se precis hur man ligger till mellan varven. Jag har dragit ifrån lite. Men det blir en bra morot att vara jagad av team-kompisen.Jag kör också lite jojo med Henrik Jansson, han är lite snabbare utför men jag är starkare uppför denna dag. Så vi kör lite fram och tillbaka. Varje gång jag kollar ned på pulsmätare så visar den 175 eller mer och det är så det känns också. Jag slutar helt enkelt kolla på den för det skapar bara stress. Bara köra på!


Det tredje varvet så känner jag att jag har en liten svacka och därför har tempot sjunkit, och ser också att Blom tagit in ett par sekunder. Men nu har jag också äntligen kommit tillbaka lite i kroppen och kan börja trycka på igen de sista 2 varven. Nu fokuserar jag att kunna utöka avståndet bakåt. Framför har jag Henrik Jansson och Jesper Svenson som strulat med punka. Så jag räknar egentligen inte med att gå ikapp dem. Men får in ett bra näst sista varv och har dem lite på kroken och ökar luckan bakåt igen. 


Ut på sista loopen blå så hinner jag ikapp Henrik Jansson i backen och lyckas ta mig förbi. Han ser trött ut. Jag är också jättetrött men nu är det bara utför i skogen tillbaka mot mål så jag försöker mustra det sista fokuset för att köra bra i stöket. 

Sista gången upp för backen på Blå loop.

Lite stolpig är man på slutet men jag lyckas hålla undan in mot mål med några handfull sekunder och blir därmed 14:e man även på XCO!

Jag är nöjd med 14:e plats i elit, verkligen! Att vara topp 15 är som mitt mål och kan egentligen inte hoppas på mycket högre med den träningsmängd jag klarar att få ihop under säsongen. 

Min tre år i elit/Senior på SM i XCO har resulterat i 10:a, 14:e och 14:e. Så jag tror jag kan säga att jag etablerat mig som en topp 15 åkare! 

1 minut fram till Jesper, 2:15 till topp 10.

Analys

Snitteffekt 220 watt (lågt!?) och NP 280 W. Snittpuls 170, 3 slag över tröskel i 1h 35 min, det är det högsta på läänge! Alla appar förslog att min tröskelpuls borde ändras med 3-4 slag =)

Man ser att jag rullar (typ) nästan 40 minuter! Klart snittet blir lågt. Men nästan 20 minuter över 400 watt också =)


Första timmen är snittpulsen 172, 5 slag över tröskel! Det är svettigt!


Vad gäller Wbal så är det här bara 14 matches, jämfört med XCC som hade 21 stycken. Så det går mer jämt och fint och blir inga direkta attacker utan mosas på mer.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Följ mig också på:


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar