torsdag 18 januari 2018

Tips från proffs och test av styrkeintervaller

Igårkväll testade jag styrkeintervaller för första gången. Jag har sett att fler kör dessa och var nyfiken att testa själv. Jag kör oftast mina intervaller på 95-100 kadens då det känns mest naturligt så att köra på låg kadens var nytt för mig. Läs mer om mina reflektioner i inlägget.Kim Magnusson, svensk mästare i linje 2017 och heltidsproffs, tipsade i senaste avsnittet av cykelwebbenpodden om att köra just styrkeintervaller. Det pass han tipsade om var 3 minutare med 2 minuters vila. Han tipsade om att köra på 60 kadens och på ungefär 85% av FTP under vintern. Han kör själv 2 sånna pass i veckan och så ett på högre kadens. Kim tipsade om att köra 18-20 stycken av dessa. Kims 3 tips för vinterträningen var

1. Träningsmängd - Se till att få in volymen i benen
2. Styrkeintervaller på cykel
3. Styrketräning på gym

Det kändes dock lite häftigt för att köra 20 intervaller första gången så jag började med att köra 8 stycken. Pulskurvan ser man nedan. Så jag körde på 60 kadens på 4 kg vilket ger 240 watt vilket är lite drygt 85% FTP för mig.

Pulskurva för mina styrkeintervaller på låg kadens.
Styrkeintervaller 8x3min

Min första iaktagelse är ju hur låg pulsen blir på dessa pass och det är ju naturligt eftersom effekten är så pass låg. Det är antagligen också det som gör att Kim kör så pass många intervaller.

Det var alltså inte särskilt jobbigt för hjärta och lungor men biter bättre i benen, även om jag inte alls var helt slut efteråt. Det ska antagligen till mer fler intervaller på dessa watt, precis som Kim föreslår. Jag skulle annars kunna tänka mig att korta ner intervalltiden till 1-2 minuter och köra ännu högre watt så det blir ännu mer benstyrka just.

I min inläggsserie om intervaller beskriver jag lite mer om styrkeintervaller i det här inlägget:
Intervaller - Styrkeintervaller

Kör ni styrkeintervaller och vilket upplägg gillar ni bäst?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar