söndag 25 november 2018

Första gången x2

I helgen blev det två premiärer!

På lördag var jag på väg till gymmet men solen sken och jag passade på att fara ut i dagsljuset. Det blev premiär på skateskidorna. Skellefteå har lagrat snö över sommarn och vi har nu ett 1 km spår i prima skick. Åkte 16 varv och försökte hålla hyfsad fart, hjärtat gick i alla fall snabbt även om inte jag var snabb i spåret. När jag åkt 40 min så satsade jag på ett snabbt sista varv och hade 177 snittpuls över 3:20, det är rätt högt för mig. Längst upp i den enda lilla backe som finns på slingan så höll jag på spy =) Jag använder inte det uttrycket utom när de verkligen är så. Stod och hulkade i backen ner tillbaka. Det har hänt endast en gång på cykeln i somras, när jag slog KOM uppför "goat back". Men på skate så blir det mycket mer muskelmassa som engageras och mjölksyranivån i kroppen blir total. Visste ni förresten att effekten att man spyr (eller får den känslan) när man går stenhård beror på att kroppen upplever mjölksyranivån som så hög att kroppens reaktion utgår från att man blivit förgiftat och reflexen blir därför att spy ut det du eventuellt har få i dig. Blir bra med skidorna i träningslådan också.

Sen är jag väl för svag i överkroppen för att de ska kunna gå snabbt. Lite knäckande när jag ser tiderna för några av mina klubbkompisar som jag är rätt jämn med på cykeln men som på skidor seglar ifrån mig stakandes i zon 2 medan jag sliter skate i zon 4. Ni vet vilka ni är, damn you!Sen idag var jag för första gången i livet på ett regelrätt spinningpass via klubben. 2 timmar där första timmen var blandade intervaller 0.5-4 minuter och andra timmen var tröskelpass. Blev rätt tufft till slut när man gasar 30 -60 sekunder under 1 timme och sen ska ligga och tugga tröskel. Jag slås av hur ovant det är att själv inte veta exakt hur passet ser ut. Hur vet jag hur hårt jag kan ladda på 30 sekunder om jag inte hur lång vilan är samt vad som kommer därefter? Cyklarna hade effektmätning men det var rätt svajig. Pendla en del även vid fast motstånd och kadens. Och skruvknappen gjorde de rätt svårt att fintrimma motståndet dit man ville. Nej, nog är min monark rätt läcker, där ligger effekten smack exakt där den ska bara jag håller kadensen. Jag fick också några effektrekord på min garmin då jag aldrig haft en effektmätare kopplad tidigare, dock inget att skriva hem om.

Tog det rätt safe på de korta intervallerna och även i tröskeldelen låg jag med marginal under tröskel. Jag är ju i basblocket och vill inte tokmata tröskel utan mest ackumulera tid i låg zon 4. Ett bra pass och det blev ett rejält steg i TSS nu när jag börjat basblocket. De små prickarna i botten av bilden nedan visar TSS (relative effort) för de senaste veckorna. Nu blev det ju hårt pass både lördag och söndag, kommer kanske inte kunna hålla 400 TSS veckor och har inte den ambitionen heller nu i början av basblocket. När man kör styrka 2 gånger i veckan får man typ 4 TSS vilket inte är så kul. Effekten på muskeln motsvarar troligen något helt annat.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar