torsdag 17 januari 2019

Närmar mig slutet

Nu har jag snart avslutat mitt basblock på 8 veckor och det börjar bli dags för uppbyggnadsperiod 1! 

Än fast jag var förkyld under mellandagarna känns det som basblocket har gått ganska bra, jag har ungefär den kapacitet nu som jag hade i början av förra sommaren, men då har jag egentligen inte kört så mycket top end utan mest nött en bit under och kring tröskel blandat med lugna pass. Det borde finnas goda möjlighet att öka kapaciteten.

Jag är nu inne i min sista tuffa vecka där jag vill försöka träna ned mig lite för att under nästa vecka återhämta mera. Det har varit mer än -20 varje dag hela veckan vilket gjort att jag inte kunnat åka skidor som hade tänkt. Det är surt för det är mycket lättare att köra längre hårdare pass utomhus än på monarken. Ett distanspass på 3 h på skidor hade varit perfekt men jag förfryser mig för lätt för att fixa det i -20 grader. Nästa vecka är det alltså återhämtningsvecka och då tänkte jag även köra en testvecka. Det blir kompiskampen (20 min max) samt Padilla-test. Sen kör jag nog Åstrand coh Two-stage också bara för att jämföra mot Padilla. Det blir också intressant att se hur FTP förhåller sig till min VO2max-effekt, har aldrig gjort testen så nära varandra i tiden tidigare.

Jag har under basblocket fått igång en bra rutin där jag tränar nästan varje dag, istället för helvila rullar jag gärna en stund. Jag hoppas kunna upprätthålla det genom hela vintern. Det är dock ganska tröttsamt många kvällar när man lagt Sam och själv halvsomnat en stund för att försöka tagga igång för ett monarkpass mellan kl 20-21:30. Men än så länge har de gått bra. Det hjälper mig mycket att dela in veckorna i fokusområden och att också ha olika mål på total träningstress. Då kan man gräva lite extra djup när man har en tuffare vecka så vet man att veckan efter blir lite lugnare träning. Att bara gneta på samma sätt hela tiden skulle bli för monotont för skallen.

När jag sen går över mot uppbyggnadsblock 1 så kommer det bli lite mer fokus på hårdare tröskelarbete, något jag också tycker rimmar rätt bra med "polariserad träning", så jag kommer försöka köra mina tröskelpass kring 100% FTP nu istället för något lägre som hittills. Det känns som att eftersom jag vill komma upp på FTP-värden jag aldrig tidigare varit på så krävs det lite extra punch för att kroppen ska anpassa sig. Så riktigt hårda dagar blandat med lättare. Jag hade ju som mål prestationsmål att kunna göra en 20a på 350 watt, men det börjar faktiskt kännas lite hopplöst.

Blir också att fortsätta med styrkeintervaller minst 1 gång i veckan, det är tungt för benen och känns som bra komplement till min i övrigt lätta spinn kring 95-100 rpm.

Sen kommer första veckan på blocket vara en vo2max vecka. Har inte haft någon sådan hel vecka ännu utan bara köra enstaka pass och inte så många heller. Kommer labba lite med intensiteten där och testa sänka effekten något för att kunna köra något längre tid, och se hur tiden i zon 5 påverkas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar