fredag 3 juli 2020

Förhållningsätt till tävling 2020?

Jag har funderat ett tag på detta. Hur blir det om det mot förmodan skulle komma en tävling snart? Hur ska man hantera det?

Jag har, liksom säkert många andra, stäng ner tävlingshjärnan och ganska mycket släppt det för denna sommar. Tävlingskänslan är ganska borta och man har kommit in i en lunk där man bara tränar på och har små delmål möjligen här och där men inget att bygga mot direkt. Det jag funderar på är hur ska man ställa sig när de faktiskt blir tävling? Är den tävlingen viktigare än vanligt, eller mindre viktig?

Kontraktet man i vanliga fall har med varandra på startlinjen är att alla har gjort sitt bästa för att kunna prestera sitt max den dagen. Det är den tysta överenskommelsen som gör resultaten värda något. Vi visste alla när den tävling skulle vara och vi planerade att köra den så vi har alla förberett oss, och ändå var några snabbare än andra. Nu post corona och den inställda säsongen så är det svårt att se hur detta "kontrakt" ser ut. Har alla gjort sitt bästa eller vissa kanske bara har lagt 80% effort denna sommar. Vissa kanske inte bryr sig lika mycket om resultaten denna sommar. Det är omöjligt veta men vad man vet är att det är svårare att säga vad tävlande har för inställning till tävlingar detta år. 

Jag funderar alltså om jag ska vara MER mån om resultat i eventuella få tävlingar eller MINDRE mån om dem? 

Att vara MER nervös och laddad inför race är enkelt att motivera med att det är viktigare med resultat i de få tävlingar som faktiskt blir av, om man vill ha något att visa för den här säsongen och alla träning man lagt ned. 

Att vara MINDRE viktig om resultaten motiveras med att detta blir ett mellanår där man får ta det som det kommer och träningen har blivit där efter. Jag har tex inte kört ett enda långt OCH hårt pass, något tävlingslikt. Den längsta intervall jag gjort var 12 minuter, resten har mest varit strava-segment och någon enstaka 40-20 nu och då.  I vanliga fall hade man vid det här laget kört 6-8 tävlingar med tillhörande förberedande pass. Det är en helt annan belastning och specificitet än vad man nu sitter på. 

Jag kan snurra vidare men jag tror jag lämnar det där. Jag kommer försöka ta eventuella tävlingar i år mest som roliga tillfällen att cykla med andra och FÖRSÖKA att inte hänga upp mig så mycket på resultaten. Jag tror det blir det mest givande inställningen. När man faktiskt får något eventuellt datum kanske man kan förbereda sig lite mer specifikt och då får vi se om min inställning ändras. Jag hoppas jag kan hålla det rätt casual, det skulle jag må bra av alla säsonger, men särskilt denna. Då kan man fortsätta träna mest de som känns roligt!

Jag tränar typ 99% av tiden helt själv så bara att få cykla med andra känns väldigt roligt =)

Kommer ni ta tävlingar 2020 på mer eller mindre allvar?

--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Följ mig också på:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar