onsdag 8 juli 2020

Strava route builder

Tänkte bara ge ett litet tips om Stravas route builder!

Inlägget innehåller annonslänkar till cykloteket.

Jag har själv bara börjat använda den nu på slutet men den är riktigt bra! De har uppgraderat den sedan de gjorde om sina prenumerationer och tog bort en del från gratiskonton.

Tidigare har jag använt Garmin för att skapa rutter men stravas är betydligt bättre i min mening. Dessutom synkas dem automatiskt över till min garmin-cykeldator och syncen funkar faktiskt bättre för mig om jag gör rutten i strava än i Garmins eget verktyg, där jag ibland manuellt måste lyfta över filerna.

Global heatmap läggs över kartan så man ser stigar och andra mindre spår.


Den stora fördelen om man vill bygga rutter på stigar är att när man skapar sin rutt så kan man ha Global Heatmap synlig. Det gör att man inte bara ser vägar utan också stigar och spår där många med strava cyklat. Man kan växla mellan att följa vägar och att lägga punkter manuellt. Så jag följer vägar så långt det går sen när man kommer till stigar så kan den inte alltid följa dem då växlar man till manuellt och sätter punkter längs stigen själv tills man kommer ut på en väg igen och kan då växla tillbaka. 

Medan man bygger rutten har man tillgång till segment explorer och kan se vissa segment i området. Men det bästa är att när man gjort klart sin rutt så får man en lista på alla segment rutten passerar! Jag skapade precis en rutt för ett "stravaintervallpass" som jag visar nedan. Segmenten listas och ett jag planerat köra fanns inte med och då kunde jag gå tillbaka och fixa rutten så den kom med. Det är två längre intervaller i början och slutet och så ett antal 2-3 minuters segment där mellan.


I områden där man hittar mycket väl så behövs ju oftast ingen rutt, men jag har börjat använda det mer och mer. Det är skönt att slippa komma ihåg exakt vilken stig jag skulle svänga in på osv. Dessa är oftast sånna som jag bara kör en gång och sedan raderar för att spara plats på cykeldatorn.

Sen när man som jag, håller på med Veloviewer exploring, så är detta guld eftersom man även kan lägga över de rutor man kört eller inte kört och man får se markerat vilka nya rutor man kommer att passera på sin tur. Jag har använt det ganska många gånger för att bygga distanspass där jag vill passera så många nya rutor som möjligt. Detta verktyg tillsammans med https://www.doogal.co.uk/strava.php där man kan hitta åt segment i ett område är utmärka för att hitta nya stigar både när man reser och om man bara vill vidga sina vyer hemmavid. 

Regnväder

Nu har jag hunnit köra några riktigt regniga pass med mina nya gore-tex shorts från Gore. Modellen heter Gore C5 Gore-Tex Paclite Trail Shorts (annonslänk cykloteket). 

Det funkar riktigt bra och det enda som inte var dyngblött efter 90 minuter i regnet var bibsen! Men jag har ingen bra regnjacka så överkroppen blir rätt genomblöt tillslut men dessa håller emot fint. Vore skönt med en jacka i samma nivå så man kan va skapligt torr i regnet. 

De sitter bra med elastisk resår i midjan och på en längre tur så tog jag av och på dem ett par gånger när regnet kom och gick. De blir väldigt små nedpackade i fickan vilket också är ett plus!

Baserat på inledande test rekommenderar jag dessa! Får se hur de håller över tid sen men det är en annan fråga.--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Följ mig också på:

2 kommentarer: