tisdag 15 december 2020

3-1 intervaller med hard start (stressad tröskel)

Blivit lite glest med uppdateringar sista veckan, har haft massa andra "hemmaprojekt" som jag stressat över istället. 

Det är inga jobbiga grejer utan bara roliga saker som hemautomation och bitcoin. Alltså inga måsten utan bara roliga andra intressen. Ibland ösnkar man man bara hade 1 sak man var intresserad av. Men tillslut tror jag det är bra med flera intressen, än om de känns som man inte hinner med. Skönt att få växla lite fokus ibland. Men roligare saker som man känner att man inte hinner mer än minst lika stressande som vanliga måsten. 

Hur som helst, igår kväll körde jag ett riktigt fint pass. 2x24 minuter 3-1:or med hard start. Alltså 2x6 stycken 3-1:or. Med en längre vila på 4 minuter mellan blocken.

Grundutförandet på 3-1:or som vanligt här

När jag kör "hard start" så kör jag högre effekt första minuten och sänker sedan effekten resterande 2 min. Igår körde jag första minuten på 350 watt (100 kadens) och sjönk sedan ned mot 325 watt resten av intervallen. Över hela passet gav det ett snitt på 333 watt i 36 minuter. Det är helt okej för att vara nu, varken bra eller dåligt. Kändes som de finns mer att ge och detta var högre snitt än förra veckan då jag körde "raka". Nedan visas pulskurvan.

Pulskurva 3-1 intervaller stressad tröskel

Det är (för mig) tydligt att pulskurvan får en annan profil med hard start. Den blir mer fyrkantig, upp snabbt och sen ökar den inte lika mycket. Det blir lite lägre peak puls i intervallerna men högre snitt, även om det är små skillnader såklart. Men drygt 20 minuter i pulszon 5 är rätt bra faktiskt.

Framför allt är det roligt att varierar sig ibland.


Mer hard start 


För den som är intresserad att läsa mer om hard start rekommenderar jag det här bloginlägget/artikeln:


Han har fundera betydligt mer på detta, och även testat mycket själv med både "vo2max mask" och laktatmätare etc. Riktigt bra inlägg! I sammanfattningen "individualizing hard start intervall programming" har han fler bra slutsatser. Tex denna:

"Probably the most important advice is that the entire work interval MUST be performed ABOVE Threshold (FTP/CP/LT2/etc) in the Severe intensity domain. We can balance our individual workout parameters to be shorter and harder, or longer and easier, as suggested below. Just as long as the workload always stays above our individual Threshold."

Sluta kalla det för "Felpacade" intervaller

Kan folk sluta kalla det "felpacade" intervaller? Vem har ens börjat med det? Att detta skulle vara fel antyder att helt jämn pace är "rätt", vilket jag ifrågasätter, möjligen i en tempo-kontext eller triathlon. Dessutom säger "felpacade" inget om vad som är "fel", är det kanske så att man sparar sig i början och maxar sista minuten, eller gör man ett ryck i mitten? Allt detta är också "felpacade". I en MTB-kontext är just hard start det mest specifika och de som ligger närmast faktiska tävlingsmomentet enligt mig. Nej, jag kommer inte börja kalla det "Felpacade". "Hard start" eller om man vill på svenska "Hård start".


--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Följ mig också på:

1 kommentar:

  1. Jag brukar också säga att jag har för många intressen, men det är nog bra. Precis som du säger. Lätt annars att tappa motivationen om det saknas variation.

    SvaraRadera