lördag 5 december 2020

Baseline Syreupptag 2021 - Padilla-test

Jag var inte särskilt peppad för ett test men ville samtidigt göra bort det nu verkligen i början av träningen.

Sagt och gjort, Padilla-test på schemat. Inga direkta förberedelser, jag tog en 100 mg koffein kring middagstid, men det är mest för att inte somna när jag lägger barnen, då blir man så "komig" sedan.

Senaste dagarna har barnen varit förkylda och jag har känt mig lite "sådär". Känslan innan testet var att jag inte hade blivit särskilt förvånad om jag svimmat efter testet... Det var en morgon för några veckor sedan då jag klev upp "för snabbt" på morgonen då barnen höll på och krångla och då fick jag sånt blodtrycksfall att jag svimmade av och dunkade skallen rakt in i en garderob. Jag hade lite samma feeling nu =) Jag får inte sällan blodtrycksfall men i vanliga fall hinner jag hålla i mig i något, men i ett kolsvart sovrum och knappt vaken så blev det tufft. Nog om det.

Padilla-testets utförande har jag skrivit om massor av gånger, här är min bästa beskrivning:

Det gick ungefär som väntat. Klarade hela 365 watt rampen och blev sänkt av 400 watt rampen. Jag klarade 365 w utan att det kändes så fruktansvärt som jag var rädd att de skulle göra. Väldigt hög puls, men inte matchande RPE. Det beror nog på att jag är lite "undertränad", när man tränar på mer så blir pulsen för mig trögare och mer dämpad, sticker inte iväg. I bilden nedan har jag lagt pulskurvorna från två padilla-test över varandra. Den rosa grafen är 4 dec 2020. Den turkosa är 16 nov 2019. Ganska precis ett år mellan testen alltså.

Pulskurva vid padilla-test. 2020 vs 2019 start av grundträning

Det är tydligt att på samma effektnivå ligger jag nu 5-7 slag högre konstant. Det beror ju givetvis på den långa sjukdomsperioden osv. Effekten är i alla fall i princip samma. Jag klarade ifjol vid samma tid 2:24 på 400 W, och nu klarade jag 2:07. Nåväl, 17 sekunder är inte obetydligt i sammanhanget, men ärligt så hade jag inte riktigt skallen för att verkligen dräpa mig utan huvudet stängde ner en stund innan benen gav sig. Jag vägde 68.1 kg på morgonen och det var också precis samma som 2019. 

Detta ger Wmax 383 watt och VO2max 70.65 ml/kg/min. Ändå helt okej om jag kan hålla mig kring 70 när jag tränat så risigt som nu.

I bilden nedan lade jag också till den gula kurvan från min bästa padilla-test från slutet på januari 2020. Där ser man att uppe på intensitet ligger pulsen nästan 10 slag under detta test hela tiden. Sen klarade jag längre också såklart.Nu är det gjort i alla fall, det är lite skönt för mig själv att se att jag inte ligger sämre till än ifjol egentligen, jag vet ju vad jag lyckades nå för nivå då, och är rätt trygg att jag kan göra det igen. Så det gör att jag kan slappna av lite från stressen under covid. Men man får inte bli bekväm heller, jobbet ska göras och det krävs "dedication" för att dunka in volymen över tid. Nu åker vi! 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Följ mig också på:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar