torsdag 10 december 2020

Tröskel vs power curve

Här om dagen skrev jag ju inlägget Vad betyder din tröskel? där jag diskuterade min syn på FTP vs CP och så vidare. 

Jag sa då att de jag trodde skulle behövas för att de skulle få mer genomslag med CP (critical power) var "att Zwift börjar med det eller att Mattias Reck säger det i någon podd". Det tog faktiskt inte särskilt länge förrän det senare "typ" inträffade.

Det var ingen podd, men väl en live-sändning från cykelwebbens instagram:


Eller ja, jag extrapolerar ju lite. Men det han faktiskt säger är dels att det är inte så viktigt om din FTP är 10 watt hit eller dit, medan vi alla testar den som att 1 watt är på liv eller död.

Sen säger han också att de, proffsen han tränar, oftast inte kör % av FTP, utan de utgår från effektkurvan "power curve" och adresserar olika fokusområden via den. Tex för att fokusera på 5 minuters effekten så kör de ett antal block med 40-20 kring 5 min peak effekt!

Det är ju i realitet precis så man jobbar när man använder CP, det är bara de att de använder inte nomenklaturen kring CP och Wbal, utan kallar det bara "Power curve". De gör alltså ingen modell av CP och "anaerobic work capacity" utan använder bara den faktiska power curve de har på cyklisterna. Eftersom de cyklar så vansinnigt mycket så är troligen deras power curve ganska aktuell, det är ju annars ett problem om man som många motionärer alltid utgår från sin "best ever" kurva och inte uppdaterar den. Egentligen ska man nog inte använda värden mer än 4-6 veckor gamla för att ha det aktuellt.  
I förra avsnittet av podden nämnde Mattias att om man inte har tid att träna 4 h, men 2h. Då är det ingen nackdel att gneta lite under den tiden. Den fråga jag ställde, men inte fått svar på ännu var:

Om man nu orkar med att gneta 2 h. Är det då inte ännu bättre att istället köra 20-40 stressad tröskel, alltså högintensiva intervaller, och sedan rulla resten av passet i zon 2? Man kan reglera belastningen dels genom hur mycket tid man lägger över tröskel, men också när i passet man kör intervallerna, i början eller slutet. 

Oavsett om man redan kört 3 hårda pass den veckan så OM man orkar gneta så länge, så orkar man också köra några hårda intervaller tillsammans med mer tid i zon 2. Det är där jag tycker gnet faller undan, för det finns alltid ett bättre alternativ. 

Har inte fått svar ännu, och jag själv har rätt stor bias mot att den polariserade varianten är "bättre". Det är också så jag tränat i princip hela 2020. Visst variation är en sak och att de ska kännas motiverade en annan. Så gillar man verkligen det ena eller andra kan de vara det man ska välja bara på grund av det. Men vad som faktiskt är bäst är ändå en intressant fundering. 

Träningsprogram


Påminner om att kika igenom sidan kring mina träningsprogram, nu börjar det vara dags att styrra upp träningen inför 2021. Även om man inte tänker börja på allvar förrän 1 jan så är det bra att börja kika igenom nyckelpass och hitta effektnivåer, kanske köra något test. Allt detta beskrivs i dokumentationen som följer med träningsprogrammet.--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Följ mig också på:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar