torsdag 3 december 2020

Vad betyder din tröskel?

Lite blandade spår i detta inlägg.

Vad betyder din tröskel?

The Journal of Physiology publicerade nyligen en stor översikt av forskningen kring fenomenet "tröskel". Den har jag inte läst, men Alex Hutchinson skrev en väldigt bra sammanfattning på outside. Den kan man läsa här:


Rekommenderar att läsa den! Jag funderar ofta på hur det kom sig att hela cykelvärlden har så väldigt stort fokus på just FTP. Att alla effektnivåer ska utgå från det och att alla intervaller ska anges i % av FTP. Det ena ger det andra, de stora plattformarna har börjat med det så då vill fler veta det och så har de liksom rullat på. Känns som de håller på dras lite för långt i vissa fall. 

Sen om man nu utgår från att FTP är ett så viktigt tal som det verkar, givet fokuset det får. Varför testar man då inte faktiskt FTP genom att göra maxsnitt över 60 min? Varför är de viktigt att skapa ett annat test på 20 minuter för att sedan försöka uppskatta FTP utifrån det. Man tar ett redan ganska osäker mätning och gör den ännu mer osäker. Jag har inget emot 20 min test, föredrar själv kanske 10-12 minuter nu för tiden. En sådan maxning fångar väl aerob prestation. Men varför är det så viktigt att från det räkna ut FTP? För de alla flesta stämmer nog inte 95% av 20 minuter på FTP. 

Samtidigt är de svårt att som cyklist välja något annat. Det är extremt få plattformar/coacher  som inte utfår från FTP och som inte ger dig "en ny" FTP när du gör en ny rekord 20:a.

En tjänst som istället utgår från Critical power, CP, är Xert. Jag gillar det upplägget bättre och tror att framöver kommer mer träning att utgå från det. Jag läser inte massor av forskning, knappt nått faktiskt. Men de många poddar jag lyssnar på refererar ofta forskning och jag tycker det verkar som att CP oftare används i studier för att definiera prestation. Wille Valkeaoja skrev tex för inte så länge sedan om några olika intervall-upplägg där effekten utgick från CP. Läs här :


Jag har ju själv fastnat för critical power och tycker egentligen det är betydligt bättre som modell än FTP. Eftersom man gör 3-4 olika maxtester på olika tidsspann för att räkna ut CP så fångar den mycket bättre just din prestation på olika tidsspann. Jag kan utifrån min CP-modell välja vilken intervalltid som helst. 2:38 minuter och med modellen säga typ inom 10 W vad jag borde klara på just den tiden. Det blir otroligt kraftfullt för att styra träningen. Det är lite knepigare att räkna ut än 95% av 20 min max. Men för de stora plattformarna är de inga problem att inkludera såna databehandling. För att hålla modellen aktuell måste man dock åter testa sina nivåer med jämna mellanrum, men det gäller förstås även FTP. Men med CP så kan det ju detektera en förbättring på korta intervaller också, vilket inte alltid FTP fångar. 

Det är bara att hålla tummarna för att de kommer lite bredare. I sverige skulle det nog behövas att 1: Zwift kör med det. 2. Mattias Reck nämnder det i någon podd. Tänk vilken möjlighet, att vara den som introducerat Sverige till CP. Men det låter som de kör rätt mycket FTP även på proffsnivå. Det tar säkert ett gäng år innan det forskningen petar på med ramlar ut i praktiken.

Vinterträning

Nu har jag väl kommit igång med grundträningen tillslut. Men barnen är sjuka mer eller mindre konstant så jag brottas lite mot efterslängsförkylning. Har haft något lite i kroppen sista dagarna, men gått ok att träna, iaf zon 2. 

Helgen som var så körde jag första vinterdistansen. Jag har ju haft gott om tid att pilla med cykeln så nu är den helt kittad. Effektmätare från stages (okej, inte supernödvändigt), skärmar SKS Veloflexx 65 29", pogies, kapat styret, två flaskställ. 


Det som inte är med på bilden men som kom idag är min sadelväska. 3:e gången gillt, köpte först i 2 omgångar lite för små väskor. Denna var på 0.66 L vilket rymde allt jag ville.


Lördagens pass var 3 timmar och det var rätt kallt, kring -9. Blev också lite väl hårt. Dels utan energi, hade med en bar men blev så kall om händerna att ta av handskarna så jag bara körde på. Sen var de som man ser i bilden ovan några sträckor med okörd grusväg där det låg kring 10 cm skarsnö, där var det gnet som sjöng om det. Det som mest bidrog till att jag blev rätt mör var nog att jag drack för dåligt. Man blir inte jättetörstig och jag slarvade med drickat. När det är så kallt tappar man extra mkt fukt via den luft man fuktsätter i utandningen. När jag kom hem var jag lite yr, inga bra. 

Söndagen blev det lugnare, det var bättre väder och det blev 2 h istället för 3. Det var en skön tur!  

Jag har tänkt köra ett Padilla-test här snart men jag vill inte ha förkylning hängade över mig då jag ska gå på max, onödigt. Samtidigt vill jag inte träna upp mig så mycket utan vill få startläge. Får väl bita i och bara bränna av det snart. 

Sen fick jag min nya Garmin Edge 530 idag, känns riktigt bra. Får väl ta någon kväll här att sitta och lägga upp aktivitetsprofiler =)

 
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Följ mig också på:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar