måndag 28 december 2020

Högre lägstanivå

Efter haft ett bra flyt i träningen under december så börjar nivåerna flyttas uppåt, vilket är skönt att se!

Det märks både på intervallerna och på distans- och volymspassen.

Igår körde jag till exempel min kära 3-1-intervaller och jag lyfte snittet med 17 watt från då jag körde raka sist och med 12 watt sedan jag körde senaste passet, med hard start. Trots att jag lyfte effekten så var pulsen rätt låg och även RPE var under kontroll, det var egentligen bara de två sista 3:orna som blev lite tuffa. Den här tiden har jag inget emot att passen inte är sådär dräparjobbiga, utan man bara bygger vidare med kontinuitet och volym. Det är kanske lyxen med att inte köra Zwift, lättare fokusera på "big picture" och låta träningen vara träning.

Generellt den här tiden så gör jag väldigt enkel träning, antingen zon 2 eller intervaller, i princip. Kan som jag nämnt tidigare ibland bli lite intensitet i hög zon 2 vilket lätt blir lite zon 3 i alla fall på effekten, oftast innepass som inte är längre än 100 minuter. 

Trots att jag inte kör nästan något hårdare distanspass så seglar ändå distanseffekten uppåt i bra takt. Man hör ofta de som säger något i stil med "zon 3 träning gör att jag kan ligga på mer på distanspassen". Ja, självklart. Det är ju exakt det som är zon 3 träning. Däremot vet jag inte vad syftet är med att kunna "ligga på" mer på distanspassen?

När jag började träna i december så låg jag kring 180 watt i zon 2 på monarken, redan nu efter en månad träning måste jag elda på för att ens komma upp i zon 2. Övre delen av zon 2 ligger jag nog kring 210-220 watt på monarken nu. Jag körde ett volympass ute här om dagen som var enbart zon 2 puls. Nedan skärmklipp från strava. Det är fint att se att trots att jag hade 37 minuter i zon 3 (230-285 watt) och ytterligare 12 minuter över 275 watt så hade jag bara drygt 2 minuter där pulsen var i zon 3. Nu är det givetvis så att om man ligger i övre delen av zon 2 effekt så kommer en hel del tid hamna över in i zon 3 också, så man kan ju ackumulera en del %tid där utan att pulsen ska hinna med. Men det är ändå mer än halva passet i det här fallet och snittpulsen var bara 67%, det är precis botten på zon 2. Så det kändes som ett skönt besked. Jag får nog rätt snart justera upp min FTP inställning i strava samt min CP i Golden cheetah, för att tid i zon ska vara mer rätt.. Garmin gav också ett ökat vo2max efter de där zon 2 passet så även deras algo verkar notera att effekt-puls relationen har ändrats.

Henrik Öijer menade att 90 minuter lätt träning inte är träning för honom, men så är det inte alls för mig!  90 minuter lugn träning är så jag håller uppe volymen, än om det inte är särskilt jobbigt just den dagen. Det vet ju Henrik också, det fattar jag, annars hade han inte gjort passet, men jag kom bara att tänka på det när jag läste hans inlägg. Just nu är jag inte så intresserad att träna ned mig med hård pass utan kör mina intervaller och resten är bara volym. Det blir säkert minst 1 gång i veckan ett pass på 90-120 minuter med bara zon 2. Jag tror ändå det är bra även om det inte känns så jobbigt, det är också lite vitsen just nu. 

Sen närmare säsongen (mycket närmare) blir det mycket mer intressant med mer specifik träning. Alltså längre hårda pass, intervaller i slutet på långa pass, kombinations.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Följ mig också på:

2 kommentarer:

  1. Jag minns när jag tränade som mest/hårdast. 3 timmar distans i zon 2 kunde kännas som en vilodag. :D

    Det jag menade med mitt 90 min pass var att det varken blev hackat eller malet. Antingen så vill jag köra kortare och hårdare eller så vill jag köra distans och då vill jag ha minst tre timmar. Men även jag kör ju tex jobbpendling som ett bra sätt att få in mer volym.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej precis jag förstår! Känner ju själv nu att 90-120 min zon 2 blir väldigt lätt. Men på veckokvällar blir de svårt hinna 3 h och jag vill inte ha intervaller varje dag 5 dagar på rad så de är lite balansgång där hur hårt man ska köra. Kör som sagt oftast ett pass i veckan som inte är direkt belastande.

      Radera