torsdag 18 februari 2021

Ska de vara så lätt?

Lite tunnt med uppdateringar i bloggen. Lägger den lilla egna tiden jag har av cykeln på andra saker, mest återhämtning.

Förra veckan så hade vi fixat med barnvakt så jag och frun kunde ta en natt med relax + hotellnatt själva. Har nog inte återhämtat så mycket de senaste 2 åren sen våra andra stjärna kom. Relaxa med bubbeljacuzzi och så bara vila på hotellrummet endast avbrutet för att gå till restaurangen och äta en god middag. Ja, det var skönare än väntat. 

Träningen rullar liksom på utan att göra så mycket väsen av sig nu. Det går varken bra eller dåligt, det bara går. Visst kräver det engagemang att få in timmarna, men jag har liksom vant mig med hur det fungerar så det rullar på. Särskilt så länge man bara är hemma och inget särskilt händer som resor, besök och annat så lunkar det bara på. Nu och då känns det rätt trögt att få till passen, men oftast blir de då något lugnare pass. När det känns tungt är det 90% av fallen kooplat till saker utanför träningen. Stressad över något projekt på jobbet eller att barnen bråkar extra mycket en eftermiddag. Då känner jag direkt av det i träningen. Jag gör en hel del pass kring 90-120 minuter enbart zon 2. Många kanske tycker det ger inget med zon 2 om man kör så kort som 90 minuter, men jag gör det ett par gånger i veckan. Särskilt nu när det är så kallt så jag inte vill köra ute. 

Jag dräper mig väldigt sällan på intervallpassen heller. Det är det som är roligt, jag tar extremt sällan ut mig totalt. Jag blir sällan ordentligt sliten. På intervallpassen gör jag ofta så att jag ökar upp effektnivån på ett pass med något färre intervaller. Tex 2x20 min 3-1:or. Där känner jag på en ökning och ser om det går. Sedan veckan efter kan jag på köra samma effekt igen, men lägger då till några intervaller för att få mer tid på samma nivå. När det är kontrollerat så flyttar jag upp effekten, men med färre intervaller igen. På så vis känns det nästan aldrig ouppnåligt och att de alltid är antingen "inte så många intervaller" eller "en effekt jag vet jag klarar" så känns alla pass görbara. Att på så vis saxa sig uppåt har funkat rätt bra för mig. 

Pulskurva 3-1:or stressad tröskelNär man ser sig omkring på sociala medier så känns det ofta som jag kanske kör för lugnt!? Tycker väldigt många verkar köra så grymt hårt, och rätt ofta hårt. Givetvis influerat av att många tävlar på zwift ett par gånger i veckan och sen kombinerat med lite hårdare långpass på det. Själv kör jag oftast "bara" 2 och ibland 3 pass med kvalité i veckan.

Hade lite dåligt självförtroende här om veckan men så gjorde jag ett klassiskt 2x20 min 3-1:or med ambition att peta upp effekten ett steg. Inte att maxa den, aldrig att maxa. Utan att göra det som passet ska utföras, men på en något högre effekt. Jag hade en väldigt trög puls på passet, ca 5 slag under hur den brukar ligga, och benen var ganska tunga. Åkte skidor 2 h dagen innan, skate. Det var bara zon 2 så inte slitsamt centralt, men muskulärt är det ett annat mönster än cyklingen vilket sätter sig på ett annat sätt i benen. Hur som helst, snitteffekten landade tillslut på 370 watt. Det är en riktigt bra siffra och i paritet med hur jag låg till ifjol vid samma tid. Det är också bara 6 watt från min högsta effekt för just det passet, som jag gjorde i april 2020. Det är en ökning på 42 watt från första gången jag gjorde passet den här säsongen, i december. Så där hipp som happ så fick jag in ett riktigt bra besked på att träningen ger resultat. Trots att det inte känns som jag jagar siffror utan mest tar det lugnt. 

Det är låter kanske lite provocerande, men poängen är att processen fungerar. Polariserad träning ger resultat över tid. Det handlar inte om detaljer och exakt vilken intervall man kör på sina pass, eller ännu mindre hur lång vila du kör mellan intervallerna. Utan om man bara får in kontinuiteten och gör jobbet över tid så kommer kapaciteten följa med. Sen kan jag kanske ge mig själv lite cred för att trots att jag inte tränar efter något program så tror jag att jag börjar vara ganska bra på att balansera min egen träning och göra anpassningar hela tiden för att det ska flyta på med en lagom progression. Samt att de intervaller jag kör i princip alla ligger över tröskel och i det högintensiva registret, men varierande upplägg mellan vo2max och stressad tröskel. 

Jag har heller inte utfört några tester ännu, förutom mitt inledande padilla-test i december. Jag känner inget större behov, jag är ju med på alla pass så jag vet väldigt väl vilka effekter jag kan hålla på alla olika typer av intervaller. Behöver inte något värde på vo2max eller ftp för att träna på rätt nivå. Kanske ska köra ett Padilla-test här snart bara för att få in ett värde halvvägs i vinterträningen och så blir det väl ett ytterligare inpå säsongstarten. Mest för att få det på print, skulle nog kunna gissa ganska noga vad siffran blir redan nu.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Följ mig också på:

1 kommentar:

  1. Frågan är om det är så smart att köra alla dessa race som många gör just nu. Finns ork, kraft och motivation kvar i sommar då? Ska bli intressant att se.

    SvaraRadera