måndag 1 februari 2021

Volymvecka - volymmålet uppnått?

Tänkte göra ett försök att samla timmar i veckan för att lyckas nå mitt volymmål på 45 h/veckan under januari. De saknades kring 13 h så de är precis inom räckhåll för vad jag kan fixa.

Jag gick ut ganska hårt det första dagarna för att skapa lite marginal mot oförutsedda händelser och dåligt väder senare i veckan. 

Söndag - 2x24 min 3-1:or (ingår inte i veckan men påverkar ändå)
Måndag - 1:50 h     
intervaller 10x4-1 varannan på 60 rpm. Effekt kring tröskel.

Tisdag - 2 h        
Zon 2 monark. bara volympass. Dessa är tuffare på monark än ute för de blir så konstant belastning. Rullade lite olika effekter och kadenser för att få lite variation.

Onsdag - 3 h
Distans på skateskidor. Första ordentliga skidpasset. Fick bifall på att skippa läggningen för att hinna vara länge den enda dagen i veckan då det var lite mildare på kvällen. 3 timmar och ett fint pass. Men ovant med skidor och överkroppen var rejält mör redan halvvägs, tur det bara är lugn zon 2 så man kan ta det piano. Rejält slut i kroppen efter, även benen används andra muskler och rörelsemönster än man är van.

Torsdag - 2 h
Zon 2 volympass igen, på monark. Blev botten av zon 2 för jag var sliten från skidåkningen och planerade intervaller till fredagen.

Fredag - 1:15 h
Ett halvmixat intervallpass. 8x6-2 min. På sweetspot, i mitt fall kring 310-315 och sedan minut 1 och 6 i varje intervall kring 370 watt. Blir en fin variation mot vanliga Sweetspot. Det blir totalt 48 minuter arbete och där är 16 minuter på 370 watt alltså lika mycket som en vanligt 4x4 pass! Men pulsen hamnar ändå övervägande mest i zon 4 så det är inget högintensivt pass heller. Mixat och roligt med lite variation.

Lördag - 1:10 h
Planen var distans på skidor igen, men det var -15 på morgonen när jag skulle ut så jag skippade det och åkte till gymmet och körde ett ok pass med utfallsteg, sälrodd, dips och bålstyrka. Jag hade nu marginal till målet, annars hade jag kunnat sätta mig på monarken på kvällen också, men de behövdes inte.

Söndag - 1:30 h
Skatepass med 60 minuter hård intensitet. Blev rätt tufft, dels överkroppen inte alls van belastningen och sen utfallsstegen från dagen innan satt i rumpan och de känns i skate.

Summa summarum 12:53 h och det var nästan på minuten vad jag behövde för att nå 45 h för januari. Söndagens pass avslutade jag ju med att glida runt tills målet var nått, därav att det blev så exakt.

Det var tur att jag hade lagt mycket tid under veckokvällarna eftersom helgen inte blev riktigt som jag hade önskat. Blir det kallt är de tjurigare få ihop distans, sen när man har gäster och annat så blir det lätt att man får träna på kvällen i all fall, även på helgen. Men är de kallt kan man oftast göra 1 h ute och komplettera resten inne. Men jag hade marginal och hade om det "behövts" kunnat träna 2 h mer under helgen.

Men redan vid 2 timmar på en veckokväll gör jag inget annat. På cykeln när barnen somnat kring 19:30 cykla 2 h då är klockan 21:30. Kvällsfika och sen i säng. Man får ha noll andra grejer på gång eller försöka göra saker medan barnen är vakna. Ni som har barn som är kring 5 och 2 år vet hur lätt det brukar vara. 

Det känns som just den ålder de är i nu är väldigt svår tid att drive elitsatsning. När de var mindre krävde de inte lika mycket utan var rätt nöjda och när de blir ännu äldre så kan man prata och förklara mer för dem (tror jag). Men varje period har sina utmaningar. Det hade varit lätt att börja fundera varför i hela friden jag skulle komma på att göra en elitsatsning NU? Med småbarn och börjar va gammal? Innan vi fick barn hade jag ju alla möjligheter, bodde också i södra Sverige så hade varit nära till alla race!? Men det är faktiskt inget jag tänker på särskilt ofta, det är nu jag har chansen och det nu jag får göra så mycket möjligt av det!

Däremot känner man ju att man inte kommer kunna ligga på så här med träningen i massor av år nu allt eftersom barnen blir större. Får se hur många år man kör elit. De vore skönt att göra några fler resultat som man kan gå i pension på och bli motionär igen. Men det är klart, med samma satsning som nu men körande H30 eller H40 så tror jag jag har goda chanser för ett guld. Även om jag själv värderar 10:a i elit högre än guld i H30 så klingar en SM-guld lite extra. Kanske får bli H40 när barnen sköter sig själva lite mer ;) 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Följ mig också på:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar