torsdag 4 februari 2021

Starka känslor kring Zwift

Jag hade hoppas slippa skriva det här inlägget. Men det blev så mycket snack och käbbel och missförstånd. Och jag går och tänker för mycket på det nu så jag måste skriva av mig med lite mer nyans än man får på fb och insta. 

Vi backar lite. Det började med att jag lämnade en kommentar på ett av Swecyclings facebook-inlägg. Där jag på ett kanske lite provocerande (skulle det visa sig) sätt fundera hur det är möjligt att det finns 80 pers som slår Wengelin på ett race på 40 min eller vad de nu var. Sen tog det skruv rejält. Detta berör många väldigt väldigt mycket. Och några få individer tog illa upp. Mer än 60 kommentarer på inlägget och typ 40 svar bara på min kommentar. 

Jag gjorde två misstag (minst). Det första var att jag tog ett specifikt exempel som Wengelin. För då blev det massa kommentarer om att han har säkert teknik-strul och han är ovan med zwift och allt möjligt. Mitt andra misstag var just den där tonen, som är lite salty. För det togs inte alls emot väl av vissa.

Efter jag fick så mycket, i mening, dåliga svar på fb så gjorde jag några insta-storys som lyfter samma sak och där lade jag till detta med hur man blir bemött från zwiftare om man ifrågasätter eller kritiserar. Att man kan reagera som man gör med anklagelser hit och dit stör jag mig mer på, än det frågan handlade om från början, hur algoritmen kan fungera som den gör och hur man verifierar swecup-deltagare. 

Sen har jag blivit anklagat för diverse saker som att kalla ALLA för fuskare, att försöka splittra cykelsverige, att vara bitter, att håna och sparka på alla som gillar zwift och att vara motståndare till att folk har kul och motiveras av zwift. 

Så jag tror "zwiftligan" extrapolerade en hel del. Jag tror det beror på att de som hållit på ett tag är vana att bli ifrågasatta hela tiden och därför tolkar allt som personliga påhopp, och därför ger sina standardsvar och blir väldigt defensiva. Det var ett fåtal personer som tog illa upp några som försökte medla rätt neutralt och förklara efter bästa förmåga och sen massor som har hållit med mig. Det är skönt att det var (många fler) positiva reaktioner av de som tycker det är bra att någon lyfter frågan. Främst på min story på instagram . Den roligaste kommentaren som gav mig ett gott skratt var: "Zwiftsekten hetsar värre än de som håller på med padel" =) 

Men det var skönt att jag fick en hel del stöd för min frågeställning. Och det var också så att alla som förstod vad jag var ute efter med inlägget också var positiva. Medan några valde en mer negativ tolkning, troligen kopplat till att man är van att få försvara sig.

Det jag egentligen borde ha skrivit i min första post är typ:
"Vad i algoritmen är det som gör att det blir så att även fast flera av världens bästa zwiftare tävlar på max så kan 100+ cyklister hänga med dem i klungan? Det känns orimligt för mig att det skulle vara så, och det känns inte som loppen får en rolig dynamik när algo'n ser ut så. Och vad gör Swecycling för att säkra kvalitén på swecup, där man vill ge grenen nationell status borde man ha höga ambitioner?"Man kan ju strunta i om det är samma ute och inne en stund. Oavsett det så tycker jag det verkar tråkigt när det gör så liten skillnad om du har vo2max på 55 eller 80 ml/kg/min. Att alla ändå ska kunna åka med. Om det var bättre modellerad fysik så skulle klungorna bli mindre, det skulle bli svårare att ligga inbäddad och det skulle öppna upp spelet så att det gick att hitta på saker.  

Jag tycker inte det behöver vara en motsättning mellan att tycka att zwift är bra och att det samtidigt kan bli mycket bättre.

Standardsvaren jag då får när jag ifrågasätter och kritiserar är:
1. Zwift är något helt annat än utomhus. Det är en helt annan grej, man får inte jämföra med utomhus!
2. Det är bara på skojj, ta det inte så allvarligt!
3. Är du emot att folk har kul och cyklar tillsammans?
4. Du cyklar ju inte ens på zwift, hur kan du veta något om det?

1. Ja jag fattar att de är något annat. Men allt i spelet är gjort för att efterlikna verkligenheten så att hävda att realism inte är målet känns bakvänt? Visst powerups är väl bara kul men själva fysiken borde man ju vilja ha så trovärdig som möjligt. Dels funderar jag på draften, eftersom det är typ omöjligt för någon att gå i utbrytning, eller? Sen är det ju detta med att ange vikt själv såklart, ett marginellt problem kanske. 
Jag påstod heller aldrig att Wengelin borde vinna tävlingen, jag fattar att skillnaden mellan att vara bra eller dålig på själva spelet gör för stor skillnad att han ska slå de vana som är nästan lika starka. Men rent fysiologiskt torde kraven var väldigt lika tex ett GP-lopp eller en XCC short track. Men det verkar inte riktigt fungera så, varför vore kul att veta?
De som kör mycket borde väl tycka det vore roligt om de blev bättre!? (Man borde dessutom kunna göra mycket mer med banorna, men de var inte det vi diskuterade så skit i det nu.) Mest för hur intressant de skulle vara är ju att få bättre realism i klungan. Nu är de bara klungspurt som gäller möjligen en avgörande backe vissa lopp, det är väl lite roligare i alla fall. 
Detta att cyklisterna ryms 5 stycken på 1 kvm gör också att klungan kan va extremt stor. Jag tycker varje cyklist skulle kunna få ta mer plats, så inte cyklister kan vara i varandra så klungan blev mer utdragen som i verkligenheten, då bli position mer kritiskt. Med de pengar zwift tjänar borde man kunna göra väldigt mycket. Moderna spelfysikmotorer klara betydligt mer avancerade saker än cykling. Där skulle ju swecycling kunna vara med och ställa krav, som ett av de ledande förbunden.

2. Det är bara på skojj. Okej, fine för vissa. Men när man ska ha cupvinnare och svenska mästare och likställa det med övriga grenar så kan man väl väntas sig lite mer standard på kontroller vid tävlingarna? Även om de 10 bästa är kontrollerade så skapar det ju en helt annan dynamik i tävlingen med ett gäng mellan placering 40-150 som har dålig utrustning. Även om man inte försöker fuska så kan ju två trainer av samma modell variera med 5%. Det blir viktigt att få tag på en trainer med bra siffror! Detta borde väl de som håller på vara intresserade av att de regleras?

3. Är du emot att folk har kul? Tycker bara detta är tramsigt. Man måste kunna ha två saker i huvudet samtidigt. Bara för att man ifrågasätter så är ju inte allt och alla som håller på skit.

4. Du kör inte själv så du vet inget om nått: 
News flash. Jag har åsikter om flera saker jag själv inte utövar. Jag har också rätt mycket kunskap om massa saker som jag inte själv utövar. Jag är ingen expert på zwift, men kanske vet jag nått i alla fall. Jag har sett flera av loppen och hör ju mycket från de som kör, även om jag inte kör själv. Att avfärda någon för att denne själv inte är aktiv tycker jag inte är fair. Och att man inte får bry sig för att man inte själv blir "drabbad" är också en väldigt konstig inställning att ha.

Inställningen är väldigt defensiv. Jag har inte fått något i stil med: "Ja, det finns mycket som skulle kunna bli bättre och vi jobbar med x,y,z för att förbättra tävlingarna." Reaktionen är snarare: Du har ju ingen aning om hur vi jobbar med dessa frågor så hur kan du ens ställa frågan?" Ja, men berätta då hur ni jobbar med detta och vilka avvägningar som gjorts kring regleringar. Istället för att avfärda och dumförklara den som ifrågasätter. De som skulle till VM hade minsann testats. Jaha, men jag har aldrig pratat om de 10-20 bästa åkarna. Jag vet att de kontrolleras och är inte intresserad av dem. De är de 200 personer som kommer där bakom som jag funderar hur man hanterar. 

Men det var säkert tonen i mitt första inlägg som triggade igång fel känsloregister och så hamnade vi där. Sen då jag fick samma svar och antydningar som jag fått tidigare när jag kritiserat zwift och då triggades jag av det. Generellt blir det mycket snabbare hätskt på internet än vad de hade varit i ett normalt samtal, där tror jag inte alls de hamnat så snett. Ville inte alls bli ovän med någon över en sån här skitgrej så det var liksom bara att bryta dialogen för vi kom ingen vart. 

Jag tar med mig från detta lite mer ödmjukhet. Jag kommer framöver försöka lägga fram kritik och frågor på ett bättre sätt. Försöka inte vara salty, men det är svårt =). Man får ha respekt för att många tar detta på stort allvar och då finns alltid en risk att skämt och driv uppfattas som påhopp. Så jag det har jag lärt mig! 

Jag hoppas också att detta inlägg förklarar lite bättre vad jag var ute efter från första början och att de som tog illa upp förstår vad jag ville lyfta. Att det inte var något illa menat mot de som håller på och cyklar eller engagerar sig.

Nu ska jag sova på saken, läsa inlägget igen, och sen se om det postas imorgon.  


--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Följ mig också på:

2 kommentarer:

  1. Du är bara avundsjuk tror jag :-) Skämt åsido så finns det problem med Zwift men jag tar inte det på så stort allvar utan gläds åt att cykelsporten växer!

    SvaraRadera
  2. Jag såg reaktionerna du fick på din kommentar och häpnade över att det var så många som direkt fick taggarna utåt. Jag tolkade inte alls dina funderingar som något påhopp utan snarare som relevanta funderingar. Det verkar ju ganska uppenbart att Zwift ställer andra krav än utomhuscykling (och så kommer det alltid att vara) men jag tänker ändå att målet med en simulator är att vara så nära verkligheten som möjligt. Visst är det rimligt att man tweakar algoritmerna något för att förbättra spelupplevelsen men min uppfattning är snarare att Zwift gjort det till det sämre.

    SvaraRadera