tisdag 16 mars 2021

378 watt

Veckan som gått blev en rätt bra träningsvecka. Jag har gått med i någon sån här challenge på strava att samla 22 mil skidor under 30 dagar. Så distanspassen blir på skidor nu. Passar bra det ofta är bra förhållanden nu och det ändå är rätt isigt på vägarna. I helgen blev det toalat 8 mil. 5 på lördag och 3 på söndag.

Lördagens pass blev rätt så gnetigt eftersom det var otroligt tröga spår. Runt nollgradigt och några få cm nysnö ovanpå nypistat. Gick väldigt trögt och höll flera gånger på att flyga framåt när skidorna bara stannade av i spåret. Målet med passet var 5 mil och jag fick hålla på drygt 3:30. Då hade jag en snittpuls kring kanske 77-78% så lite tuffare än vanligt, men de var enda sättet att komma fram. 

På söndagen hade jag någon idé att köra lite hårt, men barnen och livet tog de tankarna ur mig under dagen. När de lagt sig var jag nöjd med att bara orka träna alls. Så det blev 2 lugna timmar skidor och drygt 30 km. Nu var spåren helt omvänt mycket snabba. Tö under dagen och någon minus på kvällen gjorde att jag flög fram! Skönt när man samlar km. Rent för träningen är det bättre med trögt före, det är mycket lättare att åka med vettigt teknik när de går lite trögt. När farten blir högre så blir det svårare med timing i skate.

Titeln refererar till mitt favoritpass stressad tröskel som jag körde i måndags. 2x24 min 3-1:or. Det är mitt huvudpass kan man säga. Beskrivningen av passet är också ett av mina populäraste inlägg i vinter. Om ni kör passet och delar på instagram, tagga gärna mig så jag ser var de körs! 
Jag var redo att tuffa taggtråd på passet och lade upp ribban. Det gick fint och snitteffekten landade på 378 watt. Detta är faktiskt ett nytt personbästa på detta pass. Förra året hade jag 2 pass kring 375-376 W. Självklart maxar jag inte, men ett PB är ändå ett PB eftersom jag kör passet på samma sätt alltid. Man får fira även det lilla och det här kändes roligt! Det var rätt tufft och framför allt 2 sista i andra blocket var hårda. Att de var tufft visas också i att effekten på intervallerna var precis samma, utom sista som var 4 watt högre. När man ligger längre från sin gräns så kan de ofta variera mer med nån intervall över tänkt effekt osv. Men den här gången fick jag fokusera för att hålla kvar effekten där den skulle vara. Detta innebar en ökning på 50 watt från december, grymt!    

Jag kommer ihåg för 2 år sen, 2019, när jag körde 3-1:or kring 335-340 watt. Då var de någon som kommenterade på instagram att Joel Karlsson (såklart inte han som kommenterade) han kör dessa 380 watt. Jag kom ihåg så väl att jag tänkte: "Men det är ju omöjligt, 40 watt till! Jag tränar ju ändå 7-8 h/veckan."

Well, turns out det var inte omöjligt. De krävdes bara lite tid. Både mer tid per vecka såklart, men också mer kalendertid för kroppen att anpassa sig till mycket träning. Man kan inte bara träna 15 h/vecka och tro att man ska vara så bra som ändra så tränar lika mycket. Träning byggs in i kroppen över många år. Blev påmind om de där nu när jag kör på liknande watt. 
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Följ mig också på:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar