måndag 8 mars 2021

5x6 min stressad tröskel med hard start och sen då?

Förra veckan blev en lugnare vecka träningsmässigt, fick ändå inte två längre pass vilket kändes fint.

Började det nya blocket med en fint pass. 5x6-4 stressad tröskel med hard start. Körde första 90 sekunderna på drygt 400 watt och körde sedan resten av tiden kring 345 watt. Det blev precis lagom belastning, som man ser i pulskurvan nedan så drar man snabbt upp pulsen, men pulsen är här en indikation på syreupptaget vilket egentligen är det man vill driva upp. När man släpper ned effekten efter 90 sekunder så sjunker belastningen något och sedan mot slutet av 6 minuterna så har det hunnit bli jobbigt på grund av tiden och pulsen är uppe högt igen. Snitteffekten blir kring 360 watt över 6 minuter, det är inte fy skam. Kändes som ett riktigt bra pass, träffade också rätt med effekten.

Pulskurva 5x6-4 min


Nytt block och säsongstart?

Börjar som sagt ett nytt block nu, i vanliga fall skulle man kunna tänka sig nån tävling redan i mitten/slutet på april men i år är jag väl snarare inställt på slutet av maj och kanske blir premiären i Falun sista helgen i maj med Lugnet XCO. I så fall är det nästan 3 månader kvar till tävling! 

Det känns annars som man borde börja växla upp i träningen, men jag tror att jag låter det tuffa på i stabil takt ett block till. Nästa block blir egentligen då man verkligen får börja vässa till det. Det passar ganska bra för just nu är det väldigt isigt ute på vägarna. Fram mot april så är ju i alla fall asfalten torr och slipper man sen vinterskor och tjockkläderna så kan man börja lägga in lite intervaller i långpassen och köra lite tuffare nyckelpass. Sen givetvis börja växla in fler intervallpass med anaeroba intervaller i träningen. Har inte kört en enda anaerob intervall i vinter, rätt eller fel, ingen aning? Jag längtar inte direkt till de första passen då det är en helt annan upplevelse än vo2 och stressad tröskel. 


Sen har proffsen börjat tävla nere i Europa. Nästan fulla WC fält med många toppåkare. Lars Forster i Scott vann senaste racet med båda Obrea killarna Koretzky och Vader som 2:a och 3:a. Som ni minns var Orbea-killarna på pallen i nästan alla race i den intensiva WC-säsongen i fjol. Jag tror de blir farliga i år!

Håller på dem, sen på danskarna Andreassen och Fini. Sen såklart Emil när det blir riktiga WC. 

 --------------------------------------------------------------------------------------------------------
Följ mig också på:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar