söndag 4 juli 2021

10 minuter på 400 watt

Som skrev sist har jag börjat kika mer på min modell över CP. Blev inget populärt inlägg så kanske skrämde titeln bort många.

En av min "måleffekter" var 400 watt i 10 minuter, något jag varit i närheten av men aldrig klarat tidigare.

För några dagar sedan skulle jag ge det ett försök. Det finns en backe i stan som tar 10 minuter och även om den inte är så brant hela tiden så går det nästan hela tiden uppför. Det var riktigt varmt den dagen så svettig redan på vägen ut. Jag körde lite lättare intervaller som uppvärmning, men utan att dränera något. Jag tog också full dos U Intend, något jag sällan dunkar på med, men det var på förmiddagen så ingen risk att påverka sömnen.

Kom fram till backen och började veva på, jobbade hela tiden mot effektmätaren och försökte hålla ett snitt mellan 410-420 för att ha lite marginal mot slutet. Effekten svänger en hel del ändå, men vägen är så konstant att de går hyfsat att hålla en jämn effekt när man hittar rätt växel och tryck i benen. Första 5 är inga problem direkt eftersom där klarar jag en klart högre effekt. Sedan sista 3 minuterna är där det krävs lite fokusering. Vägen blir dessutom sämre på slutet. Den växlar från större grusväg till traktorväg och sista biten är på gränsen till stig med gropar, stenar och lite ris. Så där blev jag utmanade att lyckas hålla uppe effekten, dels för att jag var trött men också rent pga terrängen. Jag har dock 407 watt i snitt in mot avslutningen. Det visar sig dock att backen tar inte fullt 10 minuter på så hög effekt! Jag fick vända på en smal grusväg på toppen och börja cykla tillbaka utför sista 15 sekunderna. Jag höll in frambromsen för att få motstånd, men det var nog tur jag hade några watt marginal. Jag lyckades i alla fall rå ihop fulla 10 minuter på drygt 400 watt!

Så det verkar som siffrorna finns där för mig. Frågetecknen är snarare dels "race craft" då man knappt fått tävla något och dels huvudet, hur ligger man till då man ska pressa sig ordentligt lång tid. Det löser sig nog, det är på något vis skönt att bara tänka att ajg tar allt jag kan hela tiden så får jag i alla fall ut det som finns att ge. med lite race craft på det kan de bli ett bra resultat också.
Kändes riktigt skönt att sätta en så rund och fin siffra! Avslutade passet med lite blandade intervaller. Min effektkurva visas nedan. Jag har nu bra, aktuella, värden på ~4 min och ~10 min. Skulle idealt har 15 min och 3 min också. Sen saknas 1 minut just nu, men de behövs inte för att modellera CP.Man kan se att default-modellen (i bilden ovan) blir väl hög CP och låg W'. Men då jag gör solvern i GC för dessa två senaste test hittar den bättre och det jag kommer använda från och med nu är CP = 360 watt och W' = 24 kJ. Som tabellen nedan visar så träffar detta rätt precis i vad jag fixar på 4 respektive 10 minuter. Däremot så tappar den inte så mycket för högre tider, och 380 watt i 20 minuter känns som de mest utmanande. Men samtidigt så brukar jag tidigare kunna göra 20 min max kring den effekt jag kör på 3-1-intervaller, och det är precis där jag kör 3-1:or (inomhus i alla fall, inte kört det ute i år än). Så det är inte helt orimligt. Men då ska man ha en längre backe också. Det är svårt att kontinuerligt hålla 380-400 W på MTB på platt väg tycker jag, stora hopp mellan växlarna osv.Jag drog också några peak power spurter och fick upp över 1200 watt ett par gånger, men jag har pekat 1400 watt tidigare år, men det krävs liksom en fullträff med timing och allt. Efter att testat några varianter så är det tydligt att jag får bäst effekt i ganska hög fart som går in i ett lätt motlut. SÅ man kan driva på en rätt hög kadens. Tror jag pekade över 1200 W kring 130-135 kadens. Spurteffekt är inget jag tränar på eller för, det är bara roligt se vad de blir. Kommer inte fokusera på det. Men däremot 30-60 sek är mer kritiskt element i MTB så där finns mer jobb att göra, blev gräsligt trött av 780 W i 40 sekunder. Och det behövs inte så många 30 sek maxningar för att man ska bli rätt matt i hela kroppen. 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Följ mig också på:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar