söndag 25 juli 2021

Pulskurvan XCO Rösberget

Nu har jag äntligen fått klart min nya XCO-bana och skapat segment!

Att skapa bra, balanserade och utmanade banor utifrån befintligt stigunderlag är ofta väldigt utmanande. Man vill att det ska innehålla mycket höjdmeter, men inte allt i en lång klättring utan den ska balanseras med utförslöpor mellan klättringarna. Man vill att den ska ha tuffa klättringar men också tuffa tekniska utförskörningar där man kan göra skillnad i tid om man är duktig tekniskt. Man vill att det ska finnas möjligheter att köra om varandra, man vill att det ska finnas partier att dricka på. Ska det dessutom vara en riktigt tävlingsbana tillkommer krav på möjlighet för langning, att den ej kan korsa sig själv osv. 

Den här banans svagheter är att den korsar sig själv, eller den går parallellt med sig själv en bit längs eljusspåret. Inget problem så länge man kör själv eller är någras tycken som "träningstävlar". Det går att köra flera i bredd på den sträckan. Men riktigt race skulle inte funka. Ett annat problem är att vissa stigar är rätt lite cyklade och därmed så smala att det är svårt att köra om. Det är i princip bara på eljusspåren man kan köra om, men dessa partier kommer med jämna mellanrum så det borde inte hindra någon allt för länge. Men det vore toppen om fler villa köra banan eller i alla fall stigarna på den så att dessa växer fram ännu mer. Där man traverserar första hygget så är den inte cyklat särskilt mycket eftersom den varit så väldigt oframkomlig pga ris och sly. Med några 20-30-40 tals varv där så kommer den stigen bara bli bättre och fler spårval kan växa fram.

Den är någon vänlig själ som verkar ha röjt hela banan så man ser stigen bra och slipper ris i ansiktet och över armarna. Det som återstår är att bygga en liten bro över, eller lägga något i, det djupa dike som man passerar innan man kommer ut på eljusspåret längst ned mot hyreshusen. Där får man ta det varligt i nuläget, en lastpall eller några plankor vore toppen, får se om någon tar sig an det. Oavsett om man bryr sig om min bana eller ej så skulle en bro där vara bra för all dem som bara kör den roliga utförslöpan som slutar där.

Det som är bra med banan är mycket kuperat. 115 hm/varv är helt okej! Det är brett med plats i alla klättringar, som underlättar omkörningar. Varierat från platt stig i låg fart, till flowig stig i hög fart och så en del rejält stök både platt och utför i den fart man lyckas få upp. Även en del större features som branta semi-dropp och ramper. Enligt mig (bias!) är detta nu den bästa träningsbana för XCO som finns i Skellefteå. Jag har ju gjort några på vitberget också men de blir inte lika balanserade utan mer 100% stig och det är inte riktigt XCO. Tex WMR har inte alls samma stigning per kilometer heller, utan där blir det längre platta partier.

Banan/segmentet hittar man här: 

Det går att skapa GPS-filer direkt från ett segment!

Valet av start/mål gjorde jag för att när jag tränar intervaller på en sån bana så är det perfekt att inleda med en backe för att kicka igång kroppen och även att avsluta med en backe för att verkligen få kräma ur sig. Det blir också en rätt bra målgång om man kör TT, starten i det fallet kan man fundera mer kring.
 Passa på och ut och gasa. KOM:et är "up for grabs" då ingen har kört på banan snabbt ännu. Men det kan hända att jag kör något lite TT under kommande vecka här inför SM, så skynda er ut och plocka KOM:et, för min ambition är att göra det relativt ansträngande att behålla det!


--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Följ mig också på:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar