onsdag 20 oktober 2021

Off season surr

Off season rullar på. Dras med någon form av seg lågintensiv förkylning. Blir flåsig av småsaker och lite tjockt i halsen, men det går "typ" att träna, i alla fall styrka. 

Det är ingen off season de senaste åren där jag tränat så lite som nu. Dels då man är hängig men ändå, tidigare har jag liksom varit hungrig att direkt skaffa bra förutsättningar inför man ska BÖRJA träna. Så har jag inte känt i år. Där i februari/mars brukar det kännas som man tränat rätt länge och då är det också länge kvar till sommarn. För mig är nog motivation och hungern viktigare att bygga upp nu än formen. Jag är trygg med att jag hinner nå mina effektnivåer innan sommarn ändå. Blir mindre stressad än tidigare av att se andra som eldar på även nu på hösten.

Men herre gud jag har ju inte ens bestämt att det blir en satsning 2022 :) (Men det ligger väl i farans riktning.)

Så jag kommer ta det riktigt lugnt med att starta igång med driv i träningen. Som sagt nu i oktober tränar jag knappt alls. November är väl tanken att i alla fall återupprätta lite mer kontinuitet. Sedan blir det antingen början på december eller lite senare där det blir mer engagerat är tanken. Kommer nog då också att rulla upp intervallerna så första veckan blir bara tempo intervaller, sen vecka med sweetspot, sen tröskel och sen börja komma upp där jag gillar att ligga stressad tröskel och vo2max. Jag kommer köra intervaller innan dess också, men då utan ordning och inte så mycket på cykel. Kommer försöka köra stavlöpning i liftspåret tex, men nu har de kommit snö och is så då blir det inte så hett. 

Om jag ska köra 2022 så har jag väl redan några huvuddrag av hur jag ska förbättra mig. Vilka ingredienser jag ska försöka tweaka för att få ut mer, återkommer till vad jag behöver bli bättre på i ett annat inlägg. Jag tror det är mycket svårt för mig att träna särskilt mycket mer timmar än sådär 500 på helåret. Beror lite på hur mycket förkylningar man ska åka på. Men kan man inte justera volymen så är min tanke att ändå skruva upp belastningen på dessa timmar något. Det är en farlig balansgång att jobba med, men vad ska man göra när man inte har mer tid. Tänker känna mig för med att driva på fler dagar på rad, innan man tar en lugn dag. 

Nu tar jag sällan mer än 2 tuffare dagar på rad innan jag tar ett zon 2 pass. Kanske kunna sträcka ut det och ta 3-4 dagar med mer belastning innan man viker av med en lugnare dag. Följa TSS istället för timmar. Man får testa och känna hur det svarar. Kommer vara vaksam på att inte hamna i gnet-fällan utan belastningen ska komma från kvalité. 

--------
När det kommer till styrketräningen så har hunnit köra igenom mina flesta favoritövningar nu och är redo att börja bygga upp vikterna framåt. Men jag har blivit svagare nu, av den ensidiga träningen under vår och sommar. Redan 5:or på 75 kg i böj känns jobbigt. Men en hel del är att vänja kroppen vid hur det känns att ta i maximalt. Så många kilon kommer tillbaka bara på vana och nervsystem utan att man egentligen blir starkare. 

Hoppas väl kunna komma upp mot 5:or kring 90 kg fram mot vintern. Martin Altemark var med i podden Tyngre distans nyligen och tyckte inte marklyft var de bästa för cyklister. Damn it! Det är ju favoritövningen. Nåja, jag kommer ändå köra det. Man blir ofta slut i ryggslut och baksida så att bygga lite styrka där kan inte vara dåligt. Men jag kommer nog ändå köra lite större fokus mot benböj och utfall i år.


Sälrodd FTW

----------
Hade några tankar på att ta fram nya träningsprogram, funderade på ett sweetspot-program på 8 veckor. Det är många av dem som köpt mina träningsprogram som hör av sig och funderar vad man ska göra innan man påbörjar grund-blocket eller om man ska extendera programmet för att räcka till en tänkt tävlingsstart. En sånt basprogram kunder vara intressant. Särskilt för dem som kör de polariserade programmen. Jag får se om jag ger det lite energi framöver. 

Det är också många som hör av sig och vill ha mer stöd i träningen, mer utav coaching än träningsprogram. Jag tycker det vore roligt och spännande att testa, men har för stunden valt att inte ta på mig några sådana uppdrag. Jag känner helt enkelt inte att jag kan lägga den tid jag skulle önska för att göra det bra. 


--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Följ mig också på:


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar